600true dots bottomright 100true false 800none
  • 2000 fade false 60 bottom 30 http://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr/
     
  • 36000 fade false 60 bottom 30 http://www.alimoslive.gr/odigos-polis/locals-market-cafe/
    Locals 
  • 2000 fade false 60 bottom 30 http://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr/
    odigos 

Ένα υποβρύχιο σκάφος για εύρεση αντικειμένων και λήψη φωτογραφιών, ένα οικολογικό αυτοκίνητο υδρογόνου που παράγει μηδενικούς ρύπους, ειδική πλατφόρμα για επικοινωνία ατόμων με κινητικά προβλήματα, ιπτάμενη πλατφόρμα με τη βοήθεια μπαλονιού για συλλογή και μετάδοση φωτογραφιών και δεδομένων, ένα νέο δομικό υλικό…

Οι πρωτότυπες εφαρμογές, που παρήγαγαν οκτώ ομάδες φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, παρουσιάστηκαν απόψε σε εκδήλωση, που διοργάνωσε στα Χανιά το επιμελητήριο της πόλης σε συνεργασία με τη μονάδα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση είχε ως βασικό στόχο την ενημέρωση για τις δράσεις καινοτομίας, που αναπτύσσονται στο Πολυτεχνείου Κρήτης, την περαιτέρω υποστήριξη και προώθηση των προσπαθειών των φοιτητών, αλλά και τη σύνδεση του Πολυτεχνείου με την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για καινοτόμες ιδέες φοιτητών του Ιδρύματος, οι οποίες αναπτύχθηκαν ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο της δράσης «Φυτώριο Ιδεών».

Ένα υποβρύχιο σκάφος για εύρεση αντικειμένων και λήψη φωτογραφιών, ένα οικολογικό αυτοκίνητο υδρογόνου που παράγει μηδενικούς ρύπους, ειδική πλατφόρμα για επικοινωνία ατόμων με κινητικά προβλήματα, ειδική κατασκευή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κλιματιστικά μηχανήματα, ιπτάμενη πλατφόρμα με τη βοήθεια μπαλονιού για συλλογή και μετάδοση φωτογραφιών και δεδομένων, ένα νέο δομικό, ήταν οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν και χαρακτηρίζονται ως πρωτοποριακές αφού δεν έχουν αναπτυχθεί σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Μαργαρώνης, «πρόκειται για ιδέες και δράσεις από νέους ανθρώπους που πρωτοπορούν στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά της χώρας μας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».
Σύμφωνα με τον συντονιστή της μονάδας καινοτομίας επιχειρηματικότητας, επίκουρο καθηγητή του Πολυτεχνείου Βαγγέλη Γρηγορούδη «οι καινοτόμες ιδέες των παιδιών καταλήγουν στην πράξη και κάποιες από αυτές μπορούν να προχωρήσουν και επιχειρηματικά».
Πρόσθεσε πως «τα παιδιά που συμμετέχουν στις οκτώ ομάδες βαθμολογούνται με δέκα, καθώς όταν κάποιοι φοιτητές σκέφτονται μια καινοτόμο ιδέα, την υποβάλλουν, αξιολογείται και την εφαρμόζουν δουλεύοντας ομαδικά, η προσπάθειά τους αυτή αξίζει άριστα».

Υποβρύχιο Ρομποτικό Σκάφος «U-SEADON»

Η ιδέα αφορά την κατασκευή ενός υποβρύχιου σκάφους, μικρής κλίμακας, στεγανό, με αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και πλοήγησης, με μεγάλη ενεργειακή αυτονομία, χαμηλό κόστος κατασκευής, εξοπλισμένο με σύστημα ηχοβολιστικό για την εύρεση αντικειμένων στον χώρο, αλλά και δυνατότητα λήψης εικόνων, που θα είχε μεγάλο εύρος εφαρμογών.
Μερικές από τις πιθανές εφαρμογές του σκάφους είναι υποθαλάσσιες έρευνες, παρατήρηση θαλάσσιων υποσυστημάτων, επιτήρηση υποθαλάσσιων αγωγών και γεωτρήσεων, φωτογράφιση υφάλων πλοίων για τη δρομολόγηση επισκευής τους, συλλογή δεδομένων μετρήσεων από τον βυθό με τη χρήση αισθητήρων, χαρτογράφηση βυθού, δειγματοληπτικός έλεγχος υδάτων, μετρήσεις στον βυθό.

Πλατφόρμα εναλλακτικής επικοινωνίας ατόμων με κινητικά προβλήματα

Αναπτύσσεται με στόχο να λύσει το πρόβλημα επικοινωνίας των ατόμων που στερούνται έκφρασης λόγου και εμφανίζουν κινητικά βαριές μορφές αναπηρίας, χρησιμοποιώντας απλές και χαμηλού κόστους τεχνολογίες.
Το πρωτότυπο απευθύνεται σε νοητικά υγιείς χρήστες, οι οποίοι κινητικά μπορούν να εκτελέσουν μία και μόνο κίνηση, για παράδειγμα να κουνήσουν μόνο ένα δάκτυλο ή χέρι ή να κλωτσήσουν με πόδι.
Με τη χρήση της εφαρμογής, που αναπτύχθηκε, οι χρήστες μπορούν να μιλήσουν μονολεκτικά, να συντάξουν προτάσεις, να ψυχαγωγηθούν διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία, ακούγοντας μουσική ή παρακολουθώντας ταινίες και βλέποντας φωτογραφίες.

Συσκευή αναβάθμισης κλιματιστικών

Η κατασκευή «AirPOTition» προσαρμόζεται στις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αισθητικής των κτιρίων, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει τις εξωτερικές μονάδες κλιματισμού.
Τοποθετείται μπροστά από τις εξωτερικές μονάδες των air-condition και μετατρέπει την κινητική ενέργεια, που παράγεται από την πτερωτή του μηχανήματος, σε ηλεκτρική, με τη χρήση πιεζοηλεκτρικών υλικών. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκές λωρίδες για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και τη μετατροπή της σε ηλεκτρική Νανό-σύνθετα αυτοκαθαριζόμενα υμένια δομικών υλικών Αφορά τη σύνθεση ενός καινοτόμου προστατευτικού προϊόντος νανοτεχνολογίας, το οποίο είναι διαφανές, παρέχει αρχικά προστασία σε επιφάνειες δομικών υλικών, χωρίς να μεταβάλει το χρώμα τους και ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενο την ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να προσδώσει στις επιφάνειες αυτές αντιβακτηριδιακές και αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες, αποτρέποντας τη συσσώρευση ρύπων.
Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στον τομέα της σύγχρονης οικοδομικής, όσο και στον τον τομέα της συντήρησης αρχιτεκτονικών και παραδοσιακών μνημείων.

Νέο δομικό υλικό

Το «LEGODOME», ένα νέο δομικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον.
Η ιδέα προήλθε από τη διαπίστωση της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας για την κατασκευή των κτιρίων, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή των οικοδομικών υλικών, που χρησιμοποιούνται, και συγκεκριμένα τη σπατάλη της πρώτης ύλης. Τα κτιρια έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε όλα τα στάδια ζωής τους: από την κατασκευή, τη χρήση, τη συντήρηση, την ανακαίνιση, ως και την κατεδάφισή τους.
Για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά προτείνεται ένα δομικό υλικό, το οποίο δεν θα απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την κατασκευή του, θα είναι εύκολα ανακυκλώσιμο και θα έχει ικανοποιητική αντοχή στον χρόνο. Θα αποτελεί μονάδα ενός εναλλακτικού τρόπου κατασκευής, που θα δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μετά το πέρασμα της χρήσιμης διάρκειας ζωής του κτιρίου και δεν θα κατατάσσεται στην κατηγορία των αποβλήτων.

Βελτιστοποίηση πειραματικού οχήματος, μηδενικής εκπομπής ρύπων

Είναι το γνωστό αυτοκίνητο υδρογόνου μηδενικών ρύπων, που κατασκευάστηκε πέρυσι στο Πολυτεχνείο Κρήτης και φέτος αναβαθμίστηκε.
Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει κατασκευάσει ήδη οχήματα με τα οποία έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις.
Η ομάδα των φοιτητών βρίσκεται σε φάση κατασκευής των νέων συστημάτων και τον Μάιο τα μέλη της προτίθενται να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων, που θα γίνει στην Ολλανδία.

Διαδικτυακή κοινωνική πλατφόρμα διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων με σύστημα καταγραφής επιδόσεων

Η ιδέα αφορά την κατασκευή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιείται από ομάδες ερασιτεχνών αθλητών ομαδικών αθλημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να διαχειριστούν την ομάδα τους διαδικτυακά, καταγράφοντας τα σημαντικά γεγονότα, δηλώνοντας νέους παίκτες, ή παίκτες που αποχωρούν, καταγράφοντας τα αποτελέσματα από τις αναμετρήσεις της ομάδας, ενώ μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να επικοινωνούν και τα μέλη της ομάδας.

Ιπτάμενη πλατφόρμα συλλογής και μετάδοσης πληροφοριών με την ονομασία Daedalus

Η ιδέα αφορά την κατασκευή πλατφόρμας που θα ίπταται με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού, που περιέχει ήλιο. Η πλατφόρμα θα φέρει εξοπλισμό που θα αποτελείται από μικρο-κάμερα υψηλής ανάλυσης και ποικίλους αισθητήρες, που θα συλλέγουν φωτογραφίες και δεδομένα μετρήσεων.
Σε δεύτερη φάση θα χρησιμοποιεί σύστημα αναμετάδοσης των δεδομένων, που συλλέγονται από την πλατφόρμα σε επίγειο κόμβο.
Η πλατφόρμα μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα συμβολή σε διάφορα πεδία ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς σκοπούς, για την αναμετάδοση γεγονότων, για ψυχαγωγία, για την ασφάλεια και φύλαξη εντός του χώρου ΑΜΠΕ.

πηγή: cretalive.gr

Διαφημίσεις
Α.Ο. Τραχώνων Αλίμου
Διαφημίσεις