600true dots bottomright 100true false 800none
  • 2000 fade false 60 bottom 30 http://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr/
     
  • 36000 fade false 60 bottom 30 http://www.alimoslive.gr/odigos-polis/locals-market-cafe/
    Locals 
  • 2000 fade false 60 bottom 30 http://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr/
    odigos 

O PLAYMOGREEK ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΜΙΝΙΩΤΗΣ ΝΤΥΝΕΙ  PLAYMOBIL ΜΕ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Ο Πέτρος Καμινιώτης είναι 21 ετών και αναμφισβήτητα τα playmobil υπήρξαν τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδικών του χρόνων.Στα δέκα του χρόνια και μέσα από το ατέλειωτο παιχνίδι μαζί τους, του μπήκε η ιδέα να τα ντύσει, λίγο αδέξια αλλά χαριτωμένα με χαρτάκια και σελοτέιπ.Τότε σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι από το πάθος του για τις παραδοσιακές φορεσιές και την αγάπη του για τα παιχνίδια του θα προέκυπτε κάτι τόσο σπουδαίο.Χρησιμοποιώντας πια ότι υλικό μπορεί κάποιος να φανταστεί ντύνει τα playmobil με παραδοσιακές φορεσιές και μεγαλουργεί.

«Από χαρτοπετσέτες φτιάχνω τα μαντίλια τους, από χαρτονάκια τα ρούχα τους, ζωγραφίζω τα παπούτσια τους, κόβω πούλιες για τα κοσμήματα τους και τα κολλάω ένα-ένα με την μύτη του διαβήτη».Ο Πέτρος μπορεί πια στα 21 του να μας δείξει μέσα από τα ντυμένα παραδοσιακά playmobil του, την μαγεία κάθε φορεσιάς κάθε περιοχής. Λατρεύει την παράδοση και χορεύει παραδοσιακούς χορούς από τα πέντε του.Ο πρώτος του χορευτικός σύλλογος όπου και παραμένει ήταν στην Πετρούπολη στην συνέχεια ο δεύτερος στον Πειραιά.Έχει διαβάσει και έχει μελετήσει τα πάντα για τις παραδοσιακές φορεσιές,αυτό τον έχει κάνει και απόλυτα αυστηρό «Μπορώ να χαλάσω μια φορεσιά και να την ξαναφτιάξω από την αρχή λόγω μιας ατέλειας την οποία μόνο εγώ έχω προσέξει».Ο Πέτρος σπουδάζει στο τμήμα marketing και επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το προφίλ του στην κατηγορία τέχνη στο instagram βρίσκεται πρώτο ανάμεσα στα πενήντα προφίλ όλου του κόσμου.Ο ίδιος ενθουσιώδης αλλά ταυτόχρονα συγκρατημένος και συγκεντρωμένος σε αυτό που αγαπά, ξεχωρίζει.

Ήδη στις προθήκες του χώρου της έκθεσης του Εθνογραφικού Μουσείου με θέμα «Το παιδί στην παράδοση» του δημοσιογράφου και λαογράφου Γιώργη Μελίκη στο χωρίο Μελίκη Ημαθίας παρουσιάζεται  μια εντυπωσιακή συλλογή χειρο-μικροτεχνίας παραδοσιακών φορεσιών του Πέτρου Καμινιώτη. Ο νεαρός ρέκτης του είδους με υψηλή αισθητική, γνώση και …υπομονή ντύνει τα γνωστά σε όλους Playmobil με υπέροχες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές.Μάλιστα στην έκθεση τονίζεται ότι « πρόκειται για τον μοναδικό playmoGreek «ενδυματολόγο», που κατασκευάζει αυθεντικά νανοαντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών»

Όπως σωστά μας τονίζει και ο Γιώργος Μελίκης η παράδοση « είμαι …απευθείας εγώ. Κι εσυ. Και όλοι μας. Γιατί δεν είναι μόνο το χθες, είναι το σήμερα, είναι αυτό που ζούμε, που μιλάμε που τραγουδάμε τώρα -κι ας μην το ξέρουμε όλοι- γιατί έρχεται απο πολύ μακριά, γιατί ειναι και το αύριο… Ειναι οι αλήθειες μας». Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό αλλά και πληροφοριακό και διαδραστικό υλικό (φωτογραφίες, αντικείμενα, εργαλεία, ομοιώματα, κείμενα, διηγήσεις, ηχητικό και τηλεοπτικό υλικό) που αφορούν στη συμμετοχή -σε ρόλο πρωταγωνιστικό- των παιδιών στα έθιμα και τα λαϊκά δρώμενα στον κύκλο του χρόνου…

Εντυπωσιακή όμως είναι και η συμμετοχή του Πέτρου στην έκθεση «Με φορεσιές ενός παλιού καιρού…»  που φιλοξενείται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2018 στις αίθουσες της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, εγκαινιάζοντας τις δράσεις του για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα PlaymoGreek του Πέτρου Καμινιώτη, φιγούρες playmobil ντυμένες με πιστά αντίγραφα από παραδοσιακές φορεσιές περιοχών της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας, κατασκευασμένα στο χέρι. Οι φιγούρες συνυπάρχουν με τις πρωτότυπες ενδυμασίες του Μουσείου, οι οποίες αποτέλεσαν το πρότυπο για τη δημιουργία τους.

Τονίζεται ότι οι φιγούρες της έκθεσης είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και δεν αποτελούν εμπορικό προϊον της εταιρείας Playmobil.Μάλιστα όταν τον ρωτούν αν θα εργαζόταν για την Playmobil απαντά «Γιατί όχι; Βέβαια δεν ξέρω αν στην εκτέλεση παραγωγής θα ήταν εφικτό να αποδοθεί τόση λεπτομέρεια με πλαστικά υλικά»

Σίγουρα Ο Πέτρος Καμινιώτης αγαπά την παράδοση, έχει μεγαλώσει και έχει γαλουχηθεί με αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.Ίσως μάλιστα χωρίς ακόμα να το γνωρίζει να έχει βρει τον τρόπο να αναπτύξει και να μεταδώσει την ιστορία των παραδοσιακών ενδυμασιών του τόπου μας και στην υπόλοιπη υφήλιο,κοιτώντας απλά κάποιος ένα playmobil έργο τέχνης της ζωής και της παράδοσης.

Διαφημίσεις
Α.Ο. Τραχώνων Αλίμου
Διαφημίσεις