Ανοιχτή καθημερινά η Δανειστική Βιβλιοθήκη

Η «Θουκυδίδειος Κοινοτική Βιβλιοθήκη Καλαμακίου» ιδρύθηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 145 αρθρ. του Ν.Δ/τος 2884/54 στις 5-12-1964 ύστερα από πρόταση της τότε κοινοτικής συμβούλου Ελένης Γ. Καρανικόλα. Με το ΦΕΚ 256 στις 6-12-1969 συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο με την ονομασία «Θουκυδίδειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου». Οι πρώτοι τόμοι των βιβλίων που αποτέλεσαν τον πυρήνα της πρώτης συλλογής, δημιουργήθηκαν με δωρεές από φίλους των γραμμάτων και διαφόρους φορείς. Οι πρώτες δωρεές ήταν του Προέδρου του κοιν. συμβουλίου Παύλου Τζιβανίδη και της Βουλής των Ελλήνων.
ΣΚΟΠΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Σκοπός της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης και των υπευθύνων της πληροφόρησης, δηλαδή των βιβλιοθηκονόμων, είναι η ανύψωση του πνεύματος, η καλλιέργεια της προσωπικότητας των ανθρώπων, η διαφύλαξη της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ενημέρωση του δημότη σε επιστημονικά, τεχνολογικά και πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δημοτικών σχολείων της πόλης μας. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να αποτελέσει μέρος της σχολικής κοινότητας, που έχει ως κύριους πρωταγωνιστές τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΗΜΕΡΑ
Τον Μάρτιο του 2010, η βιβλιοθήκη μετεγκαταστάθηκε στο κτίριο της οδού Ιωνίας 24, ύστερα από απόφαση της Προέδρου Μαρίας Μουτσάτου και του διοικητικού συμβουλίου και έτσι συστεγάστηκε με τον Θουκυδιδείο Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Αλίμου. Τα μέλη της βιβλιοθήκης ανέρχονται σε 2.000 και καλύπτουν όλες τις ηλικίες ακόμη και νήπια. Η Βιβλιοθήκη μας με την ολοκλήρωση της αναδρομικής καταλογογράφησης της συλλογής της διαθέτει τον κατάλογο των βιβλίων αλλά και τα υπόλοιπα τεκμήρια των συλλογών της σε πλήρη αυτοματοποιημένη μορφή.
Ο χώρος της βιβλιοθήκης αποτελείται από δύο τμήματα:
α) Παιδικό-Εφηβικό και β) Τμήμα ενηλίκων
Η πρόσβαση στη συλλογή είναι ελεύθερη. Η αναζήτηση του υλικού μπορεί να γίνει απευθείας στα ράφια είτε μέσω Η/Υ από τον βιβλιοθηκονόμο.
Για τους ερευνητές-χρήστες της βιβλιοθήκης, διατίθεται wireless πρόσβαση στο internet μετά από αίτηση στο γραφείο της βιβλιοθήκης.
Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Η συλλογή της περιλαμβάνει 30.000 τόμους βιβλίων, και έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονικός κατάλογος 20.000 βιβλιογραφικών εγγραφών. Η Βιβλιοθήκη Αλίμου άρχισε να πραγματοποιεί μια αλματώδη ανάπτυξη από το 2002 με την απασχόληση βιβλιοθηκονόμων, περιλαμβάνει ένα κύκλο εργασιών, στον οποίο συγκαταλέγονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:
- Ανάλυση πληροφοριακών αναγκών της κοινότητας
- Πολιτική επιλογής υλικού
- Πρόσκτηση υλικού
- Καταγραφή – Επεξεργασία υλικού
- Καταλογογράφηση του υλικού γίνεται με το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΒΕΚΤ 4.0. και με τους κανόνες καταλογογράφησης AACR2 (Anglo-American Cataloguing Rules)
- Απόσυρση
Για την ηλεκτρονική επεξεργασία και καταχώρηση του υλικού της χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5.6 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Εγγραφή ως μέλος
Για να γίνει κανείς μέλος-χρήστης της Βιβλιοθήκης πρέπει να είναι κάτοικος Αλίμου ή δημότης Αλίμου, να αποδεχθεί τον Κανονισμό της Λειτουργίας της και να εγγραφεί στο αρχείο μελών της Βιβλιοθήκης. Μη τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας σημαίνει ταυτόχρονα και την άρση της ιδιότητάς τους ως μέλη-χρήστες της βιβλιοθήκης.
Η εγγραφή γίνεται με βάση τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου έγγραφου και με την προσκόμιση ενός λογαριασμού του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ, στον οποίο αναγράφεται η μόνιμη διεύθυνσή του στον Άλιμο.
Για τους ανήλικους αναγνώστες η εγγραφή γίνεται με την ταυτότητα του κηδεμόνα τους.
Διαδικασία δανεισμού
Δικαίωμα δανεισμού έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη στη Βιβλιοθήκη και παρέχεται δωρεάν. Το κάθε μέλος μπορεί να δανειστεί μέχρι 3 βιβλία με διάρκεια δανεισμού 20 ημέρες και δυνατότητα παράτασης 10 ημερών.
Οι χρήστες μπορούν να κάνουν αίτηση κράτησης κάποιου βιβλίου που είναι ήδη δανεισμένο. Με την επιστροφή του βιβλίου ειδοποιείται ο ενδιαφερόμενος χρήστης τηλεφωνικώς ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ώστε να παραλάβει το βιβλίο. Αν ο ενδιαφερόμενος χρήστης δεν προσέλθει μέσα σε μία εβδομάδα από την ημερομηνία ειδοποίησής του, η κράτηση ακυρώνεται.
Ο χρήστης που έχει δανειστεί υλικό είναι υποχρεωμένος να το επιστρέψει εντός των χρονικών ορίων που καθορίζονται από το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται. Τα βιβλία επιστρέφονται στη βιβλιοθήκη η οποία έκανε το δανεισμό μέχρι την ημερομηνία που έχει οριστεί κατά τον δανεισμό. Την παρακολούθηση της δανειστικής κατάστασης στο σύνολό της, αλλά και την ευθύνη για τη συνέπεια των χρηστών έχει ο βιβλιοθηκονόμος.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας :
Δευτέρα- Παρασκευή: 08.00 –15.00
Διεύθυνση: Λ. Ιωνίας 24
17456 Άλιμος
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
ΤΗΛ: 210-9833399
e-mail: vivliothiki@thopaa.gr
Πηγή: geitoniamou.gr