600true dots bottomright 100true false 800none
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Βαρυμπόμπη, περίπου 30.000 στρέμματα,80 σπίτια,27 επιχειρήσεις και 82 οχήματα καμένα,18 σπίτια και 27 αυτοκίνητα με μερικές ζημιές. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης καλείται να ερευνήσει τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις, ανάμεσα σ’ αυτά, αν η φωτιά στη Βαρυμπόμπη προήλθε από μετασχηματιστή μέσης τάσης που «έσκασε» λόγω υπερθέρμανσης και από εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες σπίθες. Αν στην διάρκεια προκαταρκτικής έρευνας υπάρξουν ευθύνες, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας επισημαίνει ότι τα «αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς είναι θέματα που προβληματίζουν τους ειδικούς», ενώ το επιτελικό κράτος αυτοσυγχαίρεται γιατί «απόλυτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο». Κάπου εκεί θυμόμαστε ξανά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάιο στην αντιπυρική σύσκεψη «έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο-τουλάχιστον στην Αττική, τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε».

Η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και η χρηματοδότηση 16,9 εκ ευρώ που δόθηκε στους Δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν αρκούσε για να σταματήσει την συγκεκριμένη περιβαλλοντική καταστροφή.

«Ιεράρχηση δράσεων σημαίνει ανάλυση του κινδύνου» φωνάζει χρόνια τώρα ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε νέους, πρωτόγνωρους κινδύνους και κρίσεις με αυξημένη συχνότητα· κινδύνους και κρίσεις που απαιτούν την αλλαγή των έως τώρα επιχειρησιακών σχεδίων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και καθιστούν αναγκαιότητα τα σχέδια αυτά να είναι δομημένα με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα».

 Αλλαγή επιχειρησιακών σχεδίων όταν όλοι σφυρίζουν αδιάφορα και όταν έχουν ήδη χαθεί 52.000 στρέμματα δάσους από σύνολο 71.285 στρεμμάτων της συνολικής καμένης έκτασης που άφησε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, σύμφωνα με την ανάλυση των πρόσφατων δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η πυρκαγιά αυτή κατατάσσεται ως η πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας.

«Από το 2000 καμιά δασική πυρκαγιά από όσες συνέβησαν πριν τον μήνα Ιούνιο δεν είχε κάψει πάνω από 5.000 στρέμματα»

Καταλαβαίνουμε ότι η λήψη μέτρων για όλα τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. « Η Αττική δεν έχει πια ευκαιρίες. Είχε 3-4 πνεύμονες από τους οποίους αναπνέει και βλέπουμε ότι καταστρέφονται όλοι. Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη έγινε σ’ένα κομβικό σημείο- είναι ουσιαστικά ο «πνεύμονας» της Αθήνας».

«Εκτός από τις κλιματολογικές, συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας επισημαίνει ότι στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μια περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο» συνέβαλαν τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

  1. O μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική&δασική)
  2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης.

 « Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Απαραίτητη είναι η απόλυτη συνεργασία των επιστημονικών, των επιχειρησιακών και των κοινωνικών φορέων για μια επιτυχή διαχείριση. θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…).

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις