600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/il-toto-kalamaki
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 
«Να φέρουμε τον δήμο Αλιμούντος, τη γενέτειρα του Θουκυδίδη, στη θέση που του αξίζει»

To Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου, ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του Σωματείου «Νότιον Σήμα» που περιλαμβάνει τη δημιουργία Μουσείου, μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, στο Ελληνικό, όπου θα εκτίθενται, όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές, στα νότια προάστια.

 Τα αρχαία βρίσκονται τώρα «θαμμένα» στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Πειραιά και στις αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Δυτικό Τμήμα του πρώην αεροδρομίου.

 Ο πρόεδρος του Νοτίου Σήματος και πρώην δήμαρχος Αλίμου, Βασίλης Ξένος, στην εισήγησή του πρότεινε να αξιοποιηθεί στο έπακρο, το μέγιστο και παγκόσμιο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ».

«Να φέρουμε τον δήμο Αλιμούντος, τη γενέτειρα του Θουκυδίδη, στη θέση που του αξίζει» είπε ο Βασίλης Ξένος.  «Να διοργανώσουμε ένα Διεθνές Συμπόσιο και να καθιερώσουμε πανευρωπαϊκό βραβείο Δημηγορίας «Θουκυδίδης» με προκήρυξη, που θα απευθύνεται στους νέους/ες ή σε ομάδες νέων αποφοίτων ΑΕΙ, τμημάτων φιλοσοφικών και ιστορικών σπουδών από όλη την Ευρώπη.

Μια άλλη πρότασή μας είναι το «Συμπόσιο Νεολαίας»  με μαθητές/τριες αριστούχους της τελευταίας τάξης των γυμνασίων, όλης της Ελλάδας,  στα φιλολογικά και ιστορικά μαθήματα.

Και φυσικά πρώτα από όλα να μετονομαστεί ο σταθμός του μετρό στον Άλιμο σε Άλιμος-Θουκυδίδης». Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης είπε ότι έχει κατατεθεί πρόταση για δημιουργία Μουσείου, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ προτάσεις για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της πόλης  έχουν κατατεθεί και από το Σύνδεσμο Δήμων Νοτίου Αττικής που συστάθηκε πρόσφατα (συμμετέχουν οι δήμοι Αλίμου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου).

«Ο δήμος μόνος του δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο. Σας θέλουμε δίπλα μας να μας βοηθήσετε και να μας παρέχετε συμβουλές σε οργανωτικό και επιστημονικό επίπεδο» είπε.

Στη συζήτηση έγινε μάλιστα αναφορά στον καθηγητή του Χάρβαρντ Γκράχαμ Αλισον, (δείτε εδώ σχετικό άρθρο της Καθημερινής) ο οποίος προσπαθεί να δώσει συμβουλές διαχείρισης της πιο επικίνδυνης γεωπολιτικής σχέσης στον πλανήτη, αυτή της Αμερικής – Κίνας για την ακρίβεια, μέσα από την «παγίδα του Θουκυδίδη»: τη σύγκρουση ανάμεσα στην ταχέως αναδυόμενη μεγάλη δύναμη και την εδραιωμένη μεγάλη δύναμη, που νιώθει να απειλούνται η ασφάλεια και η ηγεμονία της.

Για τον καθηγητή, η θανατηφόρος παγίδα στην οποία έπεσαν Αθήνα και Σπάρτη ήταν: η «άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που αυτή προκάλεσε στη Σπάρτη που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο».

Τα τελευταία 500 χρόνια έχουν συμβεί 16 παρόμοιες περιπτώσεις όπου μια αναδυόμενη δύναμη απειλούσε να εκτοπίσει ένα εδραιωμένο “status quo”. Δώδεκα από αυτές τελείωσαν με πόλεμο.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ Το Σωματείο «Νότιον Σήμα» μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μελών του, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2016, στον Άλιμο, καταθέτει καταρχήν στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αλίμου -τιμής ένεκεν-  και συνακόλουθα στις αντίστοιχες τοπικές κοινωνίες των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του πρώην Αεροδρομίου των Αθηνών την πρόταση του ως μία μικρή συμβολή στα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την δημοσιοποίηση από την «LAMDA Development» του πολεοδομικού σχεδιασμού και του σχεδίου ανάπτυξης και δράσεων στον συγκεκριμένο χώρο.

Μια πρόταση – παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, υπέρ του συνόλου των πολιτών. Την πρόταση  διακρίνει η τοπική, υπερτοπική, εθνική και η υπερεθνική προοπτική της. Είναι ολιστική και καθόλου ουτοπική.

Είναι επιτακτική και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη. Είναι ενισχυτική της όλης προσπάθειας που καταβάλουν τόσο ο Δήμος Αλίμου, όπου και η έδρα μας, όσο και οι Δήμοι Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης, στα διοικητικά όρια εντός των οποίων βρίσκεται ο υπό διαμόρφωση χώρος.

Η πρόταση – παρέμβαση  έχει άμεση σχέση με την σχεδιαζόμενη επένδυση και με ό,τι αυτή προβλέπει για  τον συγκεκριμένο χώρο και ευελπιστεί να συμβάλλει με την σειρά της, σε ένα  εποικοδομητικό διάλογο με πρωτοβουλία των Τοπικών Αρχών, αντίστοιχα, με το ΥΠ. ΠΟ  και την  «LAMDA Development» τόσο σε ό,τι έχει σχέση με την διασφάλιση, της κατάλληλης για τους σκοπούς της, υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής, όσο και στο άυλο τμήμα της.

Η Πρόταση έχει στο κέντρο της το μέγιστο και παγκόσμιο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ. Στην ανάπτυξη της, περικλείει μια σειρά σταθερών ανά έτος δυνητικών δράσεων, με στόχο  αφενός στην προβολή και στην ανάδειξη του πάντα επίκαιρου έργου του μεγάλου ιστορικού και αφετέρου στην διεθνοποίηση του, με την έννοια της πρόσληψης του από τα μέλη των τοπικών  κοινωνιών, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η πλήρης υλοποίησης αυτών των στόχων απαιτεί, την απόφαση σε πρώτη φάση ανέγερσης ή στέγασης Αρχαιολογικού Μουσείου (σχετικό έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΠΟΑ/ΚΣΤ’ΕΠΚΑ/151464/79688/7966/27-8-2013 περί θεματικού Μουσείου Σαρωνικού), μετά από σχετική διαμόρφωση, υπάρχοντος κτηρίου εφοδιασμένου με όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες υποδομές, με την ταυτόχρονη συστέγαση σε αυτό του Διεθνούς Κέντρου Ιστορικών Μελετών – ερευνών «Θουκυδίδης».

Ένα Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα στεγάσει όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα των Δήμων των Νοτίων Προαστίων της Αττικής, που σήμερα φυλάσσονται στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης του Πειραιά και στις αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Δυτικό Τμήμα του Πρώην Αεροδρομίου Αθηνών. Και βέβαια η εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης πρωτοβουλία ίδρυσης και λειτουργίας διαδημοτικού νομικού προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία  Διεθνές Κέντρο Ιστορικό Μελετών- Ερευνών «Θουκυδίδης».

Συνολικά η προτεινόμενη υποδομή θα επιτρέψει να προχωρήσουμε   απρόσκοπτα στον προγραμματισμό των σχεδιαζόμενων δράσεων για την ανάδειξη, την αξιοποίηση και την κοινωνικοποίηση του άυλου κεφαλαίου «ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ».

Είναι βέβαιο ότι στην πλήρη της έκφραση θα συμβάλει όχι μόνο στην πολιτιστική ανέλιξη της ευρύτερης περιοχής των Δήμων των Νοτίων Προαστίων και των Δήμων του λεκανοπεδίου, αλλά θα αποτελέσει και ένα ακόμη, μέσα στα τόσα άλλα, πνευματικό «τοπόσημο» ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αναφοράς ως προς την Χώρας μας.

Μερικό αντιστάθμισμα, απέναντι σε μια υψηλής έντασης επένδυση που κατά κοινή παραδοχή θα αλλάξει με την ολοκλήρωσή της, απότομα  και ριζικά, τα από δεκαετίες γνώριμα πολεοδομικά, κοινωνικά, οικονομικά και εν γένει πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Δήμων μας.

Γι’ αυτό και θεωρούμε απαραίτητη ταυτόχρονα με την έναρξη των έργων στο συγκεκριμένο χώρο, την παράλληλη σύνταξη μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (κυκλοφοριακοί φόρτοι, είσοδοι κοινού, επίγεια και υπόγεια μαζικά μέσα μεταφορών και σταθερής τροχιάς, υποδομές εκπαίδευσης, υγείας – πρόνοιας, νέες υπεραξίες γης και ακινήτων κ. λ. π. ), για τις όποιες αρνητικές ή θετικές πλευρές θα έχει η εν λόγω επένδυση για τους πολίτες των γύρω Δήμων. Και να καταγράψει τις απαραίτητες διορθωτικές ή ολιστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με στόχο το ομαλό και συνολικό πέρασμα όχι μόνο του υπό διαμόρφωση χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, στην εκ των πραγμάτων νέα εποχή.

Η πρόταση μας, ως φιλοσοφία και ως πράξη, θα πληροί αειφορίας και βιωσιμότητας εάν με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών διαβούλευσης, τύχει της ευρείας συμμετοχής και αποδοχής του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των φορέων και των απλών πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Μια πλατιά διαβούλευση με ειλικρίνεια, διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς, με πλήρη γνώση και χωρίς κρυφά χαρτιά.

Που ως προϋπόθεση θα θέτει την αποδοχή, των από κοινού με όλους τους φορείς, συνεργιών στην κατεύθυνση του «όλοι μαζί» και όχι ο καθένας μόνος στον ρόλο του «μοναχικού καβαλάρη».

Γίνεται κατανοητό, ότι η κοινά σε επίπεδο τοπικών αρχών, αποδοχή, πρόταση – απόφαση θα αποτελέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές, τον ισχυρό λόγο, αυτόν που πείθει για την αναγκαιότητα ένταξής της πρότασης στην όλη επένδυση, με οφέλη κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά.

Οφέλη που θα προκύψουν όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους  με την όλη επένδυση (Δήμους – Επενδυτές), αλλά για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο. Τον τεκμηριωμένο λόγο, αυτόν που θα αποδυναμώνει τον όποιο αντίλογο από όπου και από όποιον και αν εκφέρεται.

Τον πολιτικό λόγο που θα προσδίδει, στην όλη επένδυση όχι μόνο τυπικά αλλά και επί της ουσίας τον πολιτιστικό και διεθνή της χαρακτήρα. Τα μέλη του «Νότιον Σήμα», εντός χρόνου και τόπου, πιστεύουν ότι σε περιόδους βαθιάς πολιτισμικής και όχι μόνο οικονομικής –  νομισματικής ή δημοσιονομικής κρίσης όπως αυτή που βιώνουμε στις μέρες μας ως Λαός, ως Χώρα, ως Ευρώπη, ως λαοί της Μεσογείου και συνάμα ως Πολίτες όλου του Κόσμου, οι κοινωνίες των ανθρώπων όπου γης, οφείλουν να αναζητούν επίμονα και διακαώς τις διεξόδους εκείνες που θα τους επιτρέψουν την φυγή προς τα εμπρός.

Να αναζητούν στα μίζερα σύγχρονα αδιέξοδα και μακριά από ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, τις διαχρονικές, αναλλοίωτες και σταθερές αρχές, αξίες και ιδανικά και, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ακόμα και στις από αιώνων πνευματικές παρακαταθήκες του ανθρώπινου πολιτισμού.

Να τολμούν, να επιλέγουν και να χαράζουν τους δρόμους εκείνους που θα κρατούν ζωντανή την  ελπίδα, που θα οικοδομούν σιγά – σιγά το όραμα που απουσιάζει παντελώς, την προοπτική για το σήμερα και το αύριο.

Τέλος, θα αναδεικνύουν τις πολιτικές που θα καθορίζουν  τους υπό υλοποίηση στόχους και τους οποίους στόχους, θα καλούνται οι αριθμοί να τους υπηρετήσουν και όχι το αντίθετο.

Επανερχόμενοι τώρα στον δικό μας μικρόκοσμο, πιστεύουμε ότι, μια ανάλογη αναζήτηση, με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, ειδικότερα από το σύνολο των κατοίκων των Δήμων του νότιου τομέα του λεκανοπεδίου Αττικής και πρωτίστως για τους Δήμους και τους Δημότες που γειτνιάζουν άμεσα με τον υπό ανάπτυξη χώρο, δεν μπορεί παρά να συναντά, πίσω στο βάθος των χρόνων, το περίκλειστο σήμερα εντός των ΑΕΙ και των ιστορικών – αρχαιολόγων, των στρατιωτικών σχολών και του διπλωματικού σώματος όλου του κόσμου, μεγάλο και αναξιοποίητο, σε όλες τις πτυχές του, κεφάλαιο που ακούει στο όνομα«ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΟΛΟΡΟΥ ΑΛΙΜΟΥΣΙΟΣ».

Τον μεγάλο ιστορικό, τον πολίτη – δημότη του Δήμου Αλιμούντος και φυσικά το έργο του. Ένα έργο που άντεξε στο πέρασμα των αιώνων για να φτάσει στις μέρες μας στους πολίτες όλου του κόσμου.

Σε αυτή την κατεύθυνση το «Νότιον Σήμα», ανταποκρινόμενο στα αιτήματα, στις προκλήσεις και τις ανάγκες των καιρών και με συνέπεια στις αρχές του, τόλμησε με τις μικρές του δυνάμεις να προχωρήσει στην σύνταξη ενός μικρού αλλά μεγάλου σε δράση σχεδίου που περιέχει, στόχους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

Και αυτά  σε μια προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης όλων όσων θεωρούμε ότι θα προσδώσουν  με την ευρύτητα και το περιεχόμενο τους την συνολική άυλη και υλική ανάπτυξη του τόπου.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι αυτός ο στόχος, αν γίνει κοινά αποδεκτός και από τους τρείς Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο και γειτνιάζουν με τον υπό διαμόρφωση χώρο του πρώην αεροδρομίου Αθηνών και τις τοπικές τους κοινωνίες, θα προσδίδει στο όλο εγχείρημα και εκείνα τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που θα τον αναδεικνύουν, πέραν του ουρανοξύστη «τοπόσημο» της ίδιας της επένδυσης, σε αντίστοιχο πνευματικό «φάρο», στο Τοπικό, Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Γίγνεσθαι.

                                                                                 Οἱ καιροί οὐ μενετοί. Οι ευκαιρίες δεν περιμένουν Οὐ τοῖς ἂρχειν βουλομένοις μέμφομαι, ἀλλά τοῖς ὑπακούειν ἑτοιμοτέροις οὖσιν. Δεν κατηγορώ αυτούς που θέλουν να εξουσιάσουν (να κατακτήσουν) αλλά εκείνους που είναι έτοιμοι να υποκύψουνΟ Περικλής αγορεύων στην Πνύκα, τοιχογραφία στο Maximileaneum Palace Μονάχου, του Φίλιπ       Φολτζ (1852).

Καί παρά δύναμιν τολμηταί καὶ παρὰ γνώμην κινδυνευταὶ καὶ ἐν τοῖς δεινοῖς εὐέλπιδες(οἱ Ἀθηναῖοι) τολμηροί πέρα από τις δυνάμεις τους, ριψοκίνδυνοι εν γνώσει τους και αισιόδοξοι στις δυσκολίες Μᾶλλον γὰρ πεφόβημαι τὰς οἰκείας ἡμῶν ἁμαρτίας ἢ τὰς τῶν ἐναντίων διανοίας.

’’Περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας λάθη παρά τις προθέσεις των εχθρών μας. ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ   ΣΤΟΧΟΙ.

  Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ονοματοθεσίας του σταθμού του ΜΕΤΡΟ Άλιμος σε Άλιμος-Θουκυδίδης. Διακοσμημένου με καλλιτεχνική εντοίχιση αποφθεγμάτων του μεγάλου Ιστορικού, όπως π. χ. (αυτά που ενσωματώνονται στις ενδιάμεσες σελίδες).

  Η συμβολή αυτής της συμπλήρωσης στην υπάρχουσα ονοματοθεσία, θα αποτελέσει την καθημερινή πρόκληση των εκατοντάδων πολιτών, που χρησιμοποιούν το Μετρό σε διαχρονικές, μέσα από την πολιτισμική του κληρονομιά, προτροπές, επίκαιρες και στις μέρες μας.

Και ταυτόχρονα την απαρχή μιας ανά τακτά διαστήματα πολιτιστικής αξιοποίησης των χώρων του σταθμού, κάτι απολύτως συμβατού με τις προσπάθειες που καταβάλει και η ίδια η «Αττικό Μετρό», στο πολιτιστικό επίπεδο.

Προϋπολογισμός από «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» Η ανά έτος καλαίσθητη εκτύπωση και δωρεάν διανομή στους εκάστοτε αποφοίτους των λυκείων των Δήμων των Νοτίων Προαστίων του «Επιτάφιου του Περικλή» ή του «Διαλόγου Αθηναίων – Μηλίων», εναλλάξ.

Με την είσοδό των νέων στην ακαδημαϊκή ή μη κοινότητα και αργότερα με την ένταξή τους στην καθημερινότητα της κοινωνίας των πολιτών, θα γαλουχούνται με αξίες όπως αυτή της Ελευθερίας, της Ισονομίας, της Ισηγορίας, της Αξιοκρατίας και της  Δημοκρατίας.

Πόσο μάλλον όταν αυτές οι αξίες είναι, εδώ και χρόνια, σε διαρκή έκπτωση και δεν αναφερόμαστε μόνο στην χώρα μας. Προϋπολογισμός € 400 ανά ΔήμοΗ καθιέρωση ετήσιων βραβείων έκθεσης ιδεών, με θέματα σχετικά με τον Θουκυδίδη και τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας.

Ο διαγωνισμός θα απευθύνεται, σε πρώτη φάση, στους μαθητές/τριες της τελευταίας τάξης των γυμνασίων του Δήμου Αλίμου. Μετά την παρέλευση δυο ετών και έχοντας την σχετική εμπειρία θα επεκταθεί στους Δήμους του Νότιου Τομέα  και στη συνέχεια έχοντας και τις σχετικές εμπειρίες σε όλη την Ελλάδα.

Η επιβράβευση των προκρινόμενων μαθητών/τριών  θα είναι π. χ. μια τριήμερη, δωρεάν, παραμονή και επίσκεψη τους στον Δήμο της Αμφίπολης και τον εκεί αρχαιολογικό χώρο.

Τον  Δήμο και τους κατοίκους του οποίου καθυστέρησε να υπερασπισθεί με την ιδιότητα του στρατηγού των Αθηναίων ο Θουκυδίδης έναντι του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα.

Το  γεγονός που στάθηκε αφορμή για την απαρχή της εικοσαετούς εξορίας του από την πόλη των Αθηναίων του έδωσε, όπως λέει και ο ίδιος, την «δυνατότητα να προσεγγίσω απερίσπαστος και να κατανοήσω καλύτερα τα των Πελοποννησίων».

Ο διαγωνισμός θα προκηρύσσεται από τον Δήμο Αλίμου υπό την εποπτεία του ΕΚΠ Αθηνών με την συνεργασία των Υπουργείων  της Παιδείας και του Πολιτισμού καθώς και των Δήμων των νοτίων προαστίων και του Σωματίου  «Νότιον Σήμα».

 (μικτή επιτροπή)
Προϋπολογισμός € 4. 000  Έκθεση Ιδεών1ος  χρόνος                               3ος χρόνος                       5ος χρόνοςΔήμος Αλίμου                    Δήμοι Νότιου Τομέα              Ελλάδα Απαραίτητη η αντικατάσταση της προτομής του Θουκυδίδη επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος με ακριβές αντίγραφο αρχαίου πορτραίτου του μεγάλου ιστορικού.

Η όλη διαδικασία προτείνουμε να γίνει με την συμβολή της σχολής καλών τεχνών του ΕΜΠ, των καθηγητών και των σπουδαστών, της οποίας θα ζητήσουμε να αποτελέσει προσφορά.

Η δωρεά του ΕΜΠ, της σχολής, των καθηγητών και σπουδαστών (επωνύμως) θα αναγραφεί σε ειδική τιμητική πλάκα, στην οποία θα εκφράζονται οι ευχαριστίες των Δημοτών του Δήμου Αλίμου, και θα είναι κτήμα εσαεί στην ιστορία και τον χρόνο.

Προϋπολογισμός € 2.000  αγορά μαρμάρινου όγκου.  Η σύνταξη των προδιαγραφών και η προκήρυξη ανάθεσης για την σύνταξη των σχετικών μελετών (αναφορά στην σελίδα 13) περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προτεινόμενων λύσεων ταυτόχρονα και για τους τρείς Δήμους, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων θα αναπτυχθεί η επένδυση.

Προϋπολογισμός από «ΛΑΜΔΑ» Η δικτύωση του Δήμου Αλίμου με των Δήμο των Συρακουσών και τον Δήμο Αμφίπολης. Παράλληλα η δημιουργία σχέσεων συνεργασίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης και των φορέων των τοπικών κοινωνιών των Δήμων του νότιου τομέα, με αντίστοιχους ολόκληρης της Σικελίας και των ΑΕΙ με τα αντίστοιχα ολόκληρης της Σικελίας.

Σημείο αναφοράς ο μεγάλος ιστορικός και όχι μόνο, αφού θα δοθεί η δυνατότητα σε μεταξύ τους συνέργειες και στο πλαίσιο πλήθους άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων π. χ. «Erasmus – Ευρώπη για τους Πολίτες».

κ. λ. π.  Πᾶν δὲ τὸ ἐναντιούμενον τῷ δυναστεύοντι δῆμος ὠνόμασταιΑυτό που εναντιώνεται στο δυνάστη λέγεται λαόςΤι αὐτό δίκαιον καί ξύμφορον  οὐχ εὑρίσκεται δυνατὸν ὂνΤο δίκαιο και το συμφέρον δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν Ἐπιθυμίᾳ μέν ἐλάχιστα κατορθούνται, προνοίᾳ δέ πλεῖσταΜε την επιθυμία ελάχιστα είναι κατορθωτά, με την προνοητικότητα όμως τα περισσότερα    ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ  ΣΤΟΧΟΙ 1.

Η καθιέρωση διήμερης, πανελλήνιας, ανά διετία συνάντησης  «Συμπόσιο νεολαίας» από όλη την Ελλάδα, με μαθητές/τριες αριστούχους της τελευταίας τάξης των γυμνασίων στα φιλολογικά  και ιστορικά μαθήματα, πέντε (5)  από κάθε μια από τις δέκα τρεις (13) Περιφέρειες της χώρας, με θέματα από το έργο του Θουκυδίδη και την εποχή μας.

Η συνάντηση, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2018, θα πραγματοποιείται στην Αθήνα έως ότου μεταφερθεί μονίμως στο  σύγχρονο συνεδριακό κέντρο, εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου (από τα ζητούμενα της επένδυσης).

Η όλη διαδικασία θα τελεί υπό την εποπτεία του ΕΚΠ Αθηνών, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και θα υλοποιείται με την συνεργασία των Υπουργείου Παιδείας και του Πολιτισμού, των Δήμων των νοτίων προαστίων και του Σωματίου «Νότιον Σήμα».

Προϋπολογισμός € 5. 000  2.

Η εκ νέου ενεργοποίηση του Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη. Το συμπόσιο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018, με θέμα «Ο Θουκυδίδης και η Σύγχρονη Διπλωματία».

Ανάλογα με την εκάστοτε θεματολογία θα είναι και η επιζητούμενη συνεργασία με αντίστοιχα Υπουργεία, ΑΕΙ και άλλους φορείς. Το συμπόσιο θα διοργανώνεται ανά τετραετία.

Προϋπολογισμός € 30. 000 3.

Η καθιέρωση πανευρωπαϊκού βραβείου Δημηγορίας «Θουκυδίδης» με προκήρυξη, που θα απευθύνεται στους νέους/ες ή σε ομάδες νέων αποφοίτων ΑΕΙ, τμημάτων φιλοσοφικών και ιστορικών σπουδών από όλη την Ευρώπη.

Τα τρία (3) πρώτα βραβευμένα έργα θα παρουσιάζονται αυτοπροσώπως από τους βραβευμένους, σε ειδική για τον λόγο αυτό συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο στόχος αυτός μπορεί και πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα χρηματικά βραβεία των 5. 000, 3000 και 2000 ευρώ.

Τον διαγωνισμό, την θεματολογία, τους όρους συμμετοχής και τις προϋποθέσεις βράβευσης θα προκηρύσσει κάθε έτος ο Δήμος Αλίμου σε συνεργασία με τους Δήμους των νοτίων προαστίων, το ΕΚΠ Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι σταδιακά αλλά σταθερά θα περνά ο Θουκυδίδης και το έργο του και στο εκτός ΑΕΙ, ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι. Προϋπολογισμός € 15.000.

                                                    ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ « ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ» ΓΙΑ ΝΕΟΥΣΒραβεία€5000                        €3000                                 €2000 Δύο τά ἐναντιώτατα εὐβουλίᾳ εἶναι, τάχος τε καί ­ ὀργήνΔύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη της ορθής απόφασης, η βιασύνη και η οργήΤό εὒδαιμον τό ἐλεύθερον, τό δ’ ἐλεύθερον τό εὒψυχονΕυτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι   Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων που ενδεχομένως θα έρθουν στο φως στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών εντός του πρώην αεροδρομίου, με στόχο να αποτελέσουν πόλους έλξης και σημεία αναφοράς και μνήμης της ιστορίας του τόπου.

Την τοποθέτηση στην επιφάνεια του/των ορύγματος/των σκληρών υάλων (μουσείο Ακρόπολης – ανωτέρω εικόνα) που θα επιτρέπουν την θέαση τους από τους πεζούς που θα επισκέπτονται τον χώρο.

                                       
Φόβος γὰρ μνήμην ἐκπλήσσει, τέχνη δὲ ἄνευ ἀλκῆς οὐδὲν ὠφελεῖ. Ο φόβος ακυρώνει τη μνήμη (την εμπειρία), και η τέχνη (γνώση) χωρίς θάρρος δεν ωφελεί σε τίποτα ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ  ΣΤΟΧΟΙ1.

Αρχαιολογικό Μουσείο (Θεματικό Μουσείο Σαρωνικού)1α. Σύγχρονα Εργαστήρια συντήρησης, αποκατάστασης των πάσης φύσεως αρχαιολογικών εργασιών1β. Σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο με όλον τον  ηλεκτρονικό εξοπλισμό1γ. Στεγασμένο Αμφιθέατρο που θα φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου θεάτρου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες ημεδαπούς και ιδιαίτερα τους αλλοδαπούς τουρίστες της χειμερινής περιόδου να τις απολαμβάνουν στον τόπο που τις γέννησε.

Μια προσφορά όχι μόνο στο χειμερινό τουρισμό της Αθήνας αλλά και στους μαθητές/ τριες όλης της χώραςΔιεθνές Κέντρο Ιστορικών Μελετών – Ερευνών «Θουκυδίδης» άρτια εφοδιασμένο με πλήρη σύγχρονο και λοιπά ηλεκτρονικό εξοπλισμό, κατάλληλο να υποδεχθεί, να καταγράφει και να διαθέτει με τη σειρά του την οποιαδήποτε βιβλιογραφία απλή ή σύνθετη του ζητηθεί σχετική με το έργο του μεγάλου ιστορικού.

2α. Με τη χρήση σύγχρονων οπτικοακουστικών και άλλων ψηφιακών μέσων να μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθεί πτυχές του Πελοποννησιακού πολέμου, με την περιγραφή του οποίου ασχολείται ο Θουκυδίδης στην Ιστορία του.

Οι  παραγωγές αυτού του είδους και μορφής  μπορεί να είναι συμπαραγωγή των Δήμων Αλίμου, Αθήνας, Αμφίπολης, Σπάρτης και Συρακουσών. Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα  «Δημιουργική Ευρώπη»ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ   Δύο κεφάλαια που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται στην συγκεκριμένη φάση  να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των καιρών. Να δράσει συλλογικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την όλη οικονομική δυσπραγία με την οποία καλείται να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα και τις πολυεπίπεδες ανάγκες των Δημοτών – πολιτών. Να δράσει στο πεδίο που γνωρίζει να δρα δεκαετίες τώρα και που είναι αυτό της διατήρησης, ανάδειξης, προβολής και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

α) για την οικονομική βιωσιμότητα, με την καθιέρωση εισόδου σε όλους τους επισκέψιμους χώρους του Μουσείου και του Διεθνούς Κέντρου και με την δια νόμου καθιέρωση ελάχιστου επί πλέον ποσοστού επί όλων των δραστηριοτήτων (ακόμα και των διαφημιστικών) των προβλεπομένων στον χώρο, με τον τίτλο   «Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό τέλος».

Και  η ενεργοποίηση των χορηγιών. β) Σε ότι αφορά την διαχείριση, οι περιφερειακοί Δήμοι έχουν την δυνατότητα  αξιοποίησης του Νόμου 3852/2010 άρθρα  99 (Διαδημοτικές Συνεργασίες)  και 100 (Προγραμματικές Συμβάσεις), με την ίδρυση φορέα διαδημοτικής συνεργασίας ή την δυνατότητα σύναψης μεταξύ τους προγραμματικών συμβάσεων. Σε αυτόν και μόνο τον διαδημοτικό φορέα και στο ταμείο του θα κατατίθεται τα συγκεκριμένο εισπραττόμενο τέλος.

Τα έσοδα του θα διατίθενται αποκλειστικά  για την συντήρηση, την προβολή, την ανάδειξη του έργου της και των δράσεών της σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Τοῖς τολμῶσι ἡ τύχη ξύμφοροςΗ τύχη ευνοεί τους τολμηρούςΕΠΙΛΟΓΟΣ  Οι στόχοι είναι μεγαλεπήβολοι αλλά είναι και απόλυτα υλοποιήσιμοι. Στόχοι που αποζητούν την ανάλογη πολιτική βούληση όχι μόνο των Τοπικών Αρχών αλλά και της Εθνικής Αρχής και της επενδύτριας εταιρίας.

Ας μη μας διαφεύγει ούτε στο ελάχιστο το γεγονός ότι καλούμαστε με τις αποφάσεις μας να οικοδομήσουμε το σήμερα, με τα μάτια στραμμένα  στο αύριο και στις επερχόμενες γενιές, επιτέλους τους το οφείλουμε.

  Η συγκεκριμένη – πρόταση παρέμβαση είναι όμως εξόχως σημαντική και για το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής νεολαίας. Όταν σήμερα δοκιμάζονται η Δημοκρατία, η Ειρήνη, η Αλληλεγγύη  και η συνύπαρξη των Λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν το όραμα για το κοινό μας σπίτι δοκιμάζει τις αντοχές του. Όταν αναβιώνουν εθνικοί εγωισμοί και υψώνονται και πάλι φωνές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, η μόνη αντίσταση είναι η πνευματική αναβάπτιση και η αξιοποίηση προαιώνιων και διαχρονικών αρχών και αξιών. Τότε όλα είναι δυνατά.

Μή φεύγειν τούς πόνους ἢ μηδέ τάς τιμάς διώκεινΜην αποφεύγεις τους κόπους, αλλιώς να μην κυνηγάς ούτε αξιώματαΕπίκαιρος όσο ποτέ.  «ἔστιν ὁ  πόλεμος οὐχ ὅπλων τό πλέον ἀλλά δαπάνης […] πορισώμεθα οὖν πρῶτον αὐτήν καί μή τοῖς τῶν ξυμμάχων λόγοις πρότερον ἐπαιρώμεθα.

»Θουκυδίδης Α 83,2 Ο πόλεμος δεν είναι υπόθεση όπλων όσο οικονομικών μέσων […] Ας βρούμε λοιπόν πρώτα αυτά και ας μην παρασυρόμαστε πρόωρα από τα λόγια των συμμάχων. (μτφρ. Ν. Μ. Σκουτερόπουλος)      ΝΟΤΙΟΝ  ΣΗΜΑΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :
Ξένος – Γαβριέλης Βασίλης Πρόεδρος, Καζά Κωνσταντίνα Αντιπρόεδρος – Αρχαιολόγος, Αδαμόπουλος Χρήστος Γ. Γραμματέας- Τραπεζικός, Πέτρου Ηλίας Ταμίας- Αρχιτέκτων, Μηχανικός, Σταυροπούλου Ευγενία μέλος Δ. Σ –Φαρμακοποιός ΕΟΦ, Δουρέκα Καλλιόπη μέλος Δ. Σ. -Φιλόλογος, Δρίγκος Θωμάς μέλος Δ. Σ. – Νομικός, Σκούρτη Σοφία μέλος Δ. Σ – Συνταξιούχος.

Πηγή: notia.gr

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις