Ο εορτασμός Εισοδίων της Θεοτόκου στον ιστορικό ναό του Αλίμου


Παρουσία του πρ. Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, εκπροσώπων του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων του δήμου αλλά και πλήθους αλιμιωτών, γιορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοδόκου στον ομώνυμο βυζαντινό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κτήμα των Τραχώνων στον Άλιμο.
Πάνω από χίλιοι κάτοικοι παρεβρέθησαν και παρακολούθησαν με κατάνυξη τη θεία λειτουργία από τον πατέρα Διονύσιο, ο οποίος συμμετέχει ενεργά και με δυναμισμό στους αγώνες των κατοίκων για την ελεύθερη πρόσβαση στην εκκλησία.
Το δικαίωμα της πρόσβασης στο χώρο και στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους, κέρδισαν οι κάτοικοι του Αλίμου, με δικαστική απόφαση.
Η εταιρεία ΜΑΚΡΟ που είναι ιδιοκτήτρια του κτήματος, είχε απαγορεύσει την είσοδο σ’ αυτό και χρειάστηκε η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η προσφυγή στα δικαστήρια προκειμένου να μην στερηθούν το δικαίωμα να επισκέπτονται το χώρο και την εκκλησία.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή, και ο βουλευτής της Ν. Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, που ως Υπουργός Πολιτισμού συνέβαλε στη θετική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής.
Πάνος Παναγιωτόπουλος: Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στους μνημιακούς και πολιτιστικούς χώρους
“Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα” είπε στην κάμερα του vimaonline.gr “που μπόρεσα με τις δυνάμεις μου να συμβάλλω σ’ αυτήν την προσπάθεια.
Δηλαδή, η τοπική κοινωνία και ολόκληρη η αθηναϊκή κοινωνία των νοτίων προαστίων να έχει πρόσβαση, για να μπορεί να τηρεί και να ασκεί τα λατρευτικά της καθήκοντα σ’ αυτό το πάρα πολύ όμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται σ’ έναν μαγευτικό χώρο”.
“Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στους μνημιακούς και πολιτιστικούς χώρους που συνδέονται και στηρίζουν την πολιτιστική του ταυτότητα και την πολιτιστική του προσωπικότητα”.
Ανδρέας Κονδύλης: Κομμάτι της ταυτότητάς μας ο βυζαντινός Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου
Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης χαρακτήρισε τον βυζαντινό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, κομμάτι της ταυτότητας του Αλίμου.
“Γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό”, είπε, “αγώνας από την εκκλησία, από τοπικούς φορείς, από την τοπική αρχή και με την συμπαράσταση της Πολιτείας, να μη χαθεί αυτό το πολιτιστικό κομμάτι για τον Άλιμο “, τόνισε και συνέχισε.
“Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Παναγιωτόπουλο που ως υπουργός Πολιτισμού προχώρησε πάρα πολύ το ζήτημα της προστασίας και της ανάδειξης του χώρου. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις” κατέληξε. Βυζαντινό μνημείο του 10ου-12ου αι.
ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου
Στους Τράχωνες (Άνω καλαμάκι) στον Άλιμο, στο κτήμα Γερουλάνου βρίσκεται βυζαντινός ναός, των Εισοδίων της Θεοτόκου. Χρονολογείται μεταξύ 10ου &
12ου αιώνα κα παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους βυζαντινούς ναούς της Αττικής. Είναι δε ο μοναδικός ναός της βυζαντινής Αθήνας με το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό τύπο (ελεύθερος σταυρός με εκτεταμένες κεραίες). Το εσωτερικό του διακοσμούν, σε αρκετά καλή κατάσταση, τοιχογραφίες.
Ο ναός ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός, αλλά ενοριακό παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου
Και αρχαία ευρήματα του 5ου π. Χ αιώνα στο κτήμα Γερουλάνου
Στα πέριξ του ναού και εντός του κτήματος Γερουλάνου, παρόλο που δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές, βρίσκεται θαμμένο το κέντρο του αρχαίου Αθηναϊκού Δήμου Ευωνύμου.
Υπάρχουν επίσης πρωτογεωμετρικοί τάφοι του 11ου π. χ. αιώνα και ίχνη τειχών του 8ου π. χ. αιώνα. Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει επίσης και περίβολος μυκηναϊκής εποχής.
Κατά καιρούς έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα όπως η «ερυθρόμορφη λουτροφόρος» του 5ου αιών. Π. χ. που φυλάσσεται στο Μουσείο του Πειραιά. Στα όρια του Κτήματος περνά ένα από τα τρία εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το «ρέμα Τράχωνες».
Το ρέμα είναι ανοιχτό εντός του κτήματος. Όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση.
Από το 1992 το κτήμα πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Γερουλάνου στην Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία ΜΑΚΡΟ.
Πηγή: vimaonline.gr