600true dots bottomright 100true false 800none
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανέρχεται με μια νέα καταγγελία κατά του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη. Καλούν σε ανυπακοή τους υπαλλήλους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και τους ζητούν να μην παρουσιαστούν στον χώρο εργασίας τους.

Καταγγέλλουν ότι με μια παράνομη απόφαση, την υπ.αριθμ. 878/2020 ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης έκοψε τις άδειες του Αυγούστου των Υπαλλήλων των Δημοτικών Σταθμών του Δήμου Αλίμου, αναθέτοντας τους καθήκοντα στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και ζητούν ανάκληση της.

O Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος του δίνει αυτή την δυνατότητα. « Σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, εξυπακούεται ότι θα αξιοποιηθεί και προσωπικό από άλλες οργανικές μονάδες, των οποίων οι αρμοδιότητες δεν κρίνονται κατεπείγουσες για τη λειτουργία του φορέα τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή ή οι οποίες έχουν τεθεί σε προσωρινή μερική αναστολή λειτουργίας, και σε κάθε περίπτωση εφόσον το προσωπικό αυτό έχει την εμπειρία ή τις γνώσεις για την άσκηση των καθηκόντων που εκτάκτως θα κληθεί να ασκήσει.»

«Ευαισθησία, ευσυνειδησία και να αποδείξουν έμπρακτα την κοινωνική διάσταση του λειτουργήματος και του ρόλου τους» ζητά ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης αντί των διαμαρτυριών τους για «εκμετάλλευση» και «παρανομία».

Tην περίοδο του covid διευκρινίζονταν, ότι οι υπάλληλοι των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών θα συνέχιζαν να απασχολούνται στις υπηρεσίες/δομές των ΟΤΑ βάσει των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί κατ’εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 10 της από 11-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

 Αυτό κρίνονταν επιβεβλημένο εξάλλου για επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος, και ειδικότερα προκειμένου να επιτευχθεί η σκοπιμότητα των ανωτέρω αναφερόμενων διατάξεων της από 11-3-2020 ΠΝΠ, που δεν ήταν άλλη από την ενίσχυση νευραλγικών υπηρεσιών των ΟΤΑ που καλούνταν– στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης που είχε προκύψει – προκειμένου να καλύψουν την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών των πληττόμενων πολιτών.

 Τα ερωτήματα που γεννιούνται πολλά, ειδικά σε μια σχέση σαν αυτή που στην κυριολεξία βρίσκεται κάθε φορά στην κόψη του ξυραφιού. O Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης δέχτηκε πρόθυμα να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα μας .

 

Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης:

«Οι εργαζόμενοι εντοπίζουν στον νόμο μόνο τα δικαιώματα  και όχι τις  υποχρεώσεις τους»

 

-Υπάρχει ειδική διάταξη ή νέο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει να «κοπούν», όπως υποστηρίζουν πάντα οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών ,οι άδειες τους τον  μήνα Αύγουστο, κάτι που αυτή την περίοδο δεν κρίνεται επιβεβλημένο, ούτε συντρέχουν επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στην κοινωνική υπηρεσία;

Βεβαίως, η μετακίνησή τους στην Κοινωνική Υπηρεσία έγινε βάσει της κείμενης νομοθεσίας και της Εγκυκλίου του ΥΠΕΣ . Δεν πρόκειται για «περικοπή» άδειας, αλλά για τοποθέτηση σε άλλη υπηρεσία.

 

Yποστηρίζουν ότι παραφράσατε τον υπάρχοντα νόμο και ζητούν ανάκληση της υπ’αριθμ. 878 παράνομης όπως χαρακτηρίζουν απόφασης σας .Υπάρχει κάτι που θέλετε να απαντήσετε;

Εφαρμόσαμε τον Νόμο με πολλή προσοχή και χωρίς καμία παράφραση. Η τοποθέτηση του προσωπικού είναι απολύτως νόμιμη. Ο ίδιος Νόμος περιέχει αρκετές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, οι οποίες επίσης χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα υπέρ τους. Δεν είναι δυνατόν στο σκέλος των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ίδιο Νόμο να μιλάμε για «παράφραση» κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν να εντοπίζουμε σε ένα Νόμο ή σε μία σχέση εργασίας μόνο τα δικαιώματά μας, αλλά να μας ενοχλούν οι υποχρεώσεις μας και να αντιδρούμε.

 

Kαλούν σε ανυπακοή τους υπαλλήλους και να μην παρουσιαστούν στον χώρο εργασίας τους. Τι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια αντίδραση;

Οι συνέπειες προβλέπονται από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων. Οι πειθαρχικές κυρώσεις για την περίπτωση της άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας κυμαίνονται από την απλή γραπτή επίπληξη, μέχρι τη στέρηση δύο (2) μηνιαίων μισθών.

 

-Για ποιο λόγο κατά την γνώμη σας, δεν υπήρξε νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι μέρες που εργάστηκαν κατά την περίοδο παύσης εργασίας των εορτών του Πάσχα (Μ.Πέμπτη- Κυριακή του Θωμά) να δοθούν ως επιπλέον κανονική άδεια;

Δεν γνωρίζω για ποιόν λόγο ο νομοθέτης (Βουλή και Κυβέρνηση) λειτουργούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Μπορώ όμως να σας πω τη δική μου άποψη για τη συγκεκριμένη περίπτωση: οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΔΕΝ εργάστηκαν καθόλου σε όλη την περίοδο των εορτών του Πάσχα (Μ.Πέμπτη- Κυριακή του Θωμά). Δεν εργάστηκαν επίσης ούτε και σε όλο σχεδόν το διάστημα του lockdown, δηλαδή παρέμειναν με άδεια στο σπίτι τους για περίπου 3 μήνες. Μετά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών οι περισσότεροι εργάζονται μέρα παρά μέρα. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις διακοπές των Χριστουγέννων (15 ημέρες) και τις διακοπές του Αυγούστου (15 ημέρες τουλάχιστον), μιλάμε για συνολική άδεια πάνω από 4 μήνες ετησίως. Το να ζητάνε επιπλέον άδεια από αυτό, μάλλον τους δυσφημεί στην αντίληψη και στην κρίση του μέσου ανθρώπου.

 

Tέλος τι απαντάτε σε όσους μιλούν για «Διοικητική και Πολιτική Ασυλία» σε αιρετούς και την μη παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών ;

Δεν καταλαβαίνω τί εννοούν «Διοικητική και Πολιτική Ασυλία». Θα έπρεπε δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών να μας «τραβάει από το αυτί»; Να μας υποδεικνύει πολιτικά τί πρέπει να κάνουμε; Παλεύουμε για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά ανεξάρτητη απέναντι στο Κεντρικό Κράτος και απέναντι στα κόμματα, αλλά και σε κάθε λογής «συμφέροντα», είτε αυτά είναι συντεχνιακά, είτε επιχειρηματικά, είτε οποιαδήποτε άλλα.

Θα ήθελα και οι εργαζόμενοι που τώρα διαμαρτύρονται να αποδείκνυαν με τη στάση τους ότι έχουν γίνει δημόσιοι λειτουργοί για να εξυπηρετούν την κοινωνία και όχι για να επιδιώκουν τις μεγαλύτερες δυνατές διακοπές, την ώρα που η Υπηρεσία τους και ο τόπος δοκιμάζεται.

Οφείλω να πω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον Δήμο μας την περίοδο της έξαρσης του Κορωναιού εργάστηκε υποδειγματικά, με πολλή συνείδηση και υπευθυνότητα. Αυτούς τους εργαζόμενους, που ασχολούνται με την ουσία του έργου τους και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, δεν θα τους δείτε να «καταγγέλουν» τους πάντες, να φωνάζουν με κορώνες και να διεκδικούν τη λιγότερη δυνατή δουλειά και τις μεγαλύτερες δυνατές διακοπές.

 

«Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»

«Το προσωπικό που απασχολείται αποκλειστικά στους Σταθμούς που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των Δήμων ή ως υπηρεσία του Τεύχος Β’ 4249/05.12.2017 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 55995 Δήμου, κατά τις ημέρες μη λειτουργίας αυτών βάσει του άρθρου 7 του παρόντος, έχει διακοπές εργασίας.

Όλα αυτά συνέβαιναν και ίσχυαν, πριν ο θεσμοθετημένος νέος νόμος, που εκδόθηκε σε αυτή την έκτακτη εθνική ανάγκη του covid 19, έρθει για να μείνει. Για αυτό λοιπόν δεν θα μιλήσουμε για πολιτικές σκοπιμότητες, συνδικαλισμό και ηθικό οπορτουνισμό. Θα μιλήσουμε για νόμους και ηθικούς κανόνες.

Νόμιμο είναι, ηθικό είναι αναρωτούνται  κάποιοι; Mπορεί οι ηθικοί κανόνες να είναι ευεπηρέαστοι; Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι τον ίδιο νόμο χρησιμοποίησαν και οι εργαζόμενοι προς όφελος τους, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, θα καταλήξουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ηθικά αμφισβητήσιμο όταν κάποιος κινείται πιο ευέλικτα εφαρμόζοντας διαφορετικές αρχές ανάλογο της κατάστασης που εξελίσσεται.

Η ηθική είναι θέμα Δημοκρατίας, αλλά και παιδείας που δεν υπόκειται σε απαγορεύσεις, απειλές ή κυρώσεις απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία. Αυτό οφείλουν  και σίγουρα το γνωρίζουν και οι δυο πλευρές. Η ηθική δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δίκαιη και η αληθινή στάση ζωής απέναντι στους άλλους.

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις