Πόσες φορές η λειτουργία ενός κλιματιστικού σ’ ένα σπίτι ή έναν χώρο εργασίας δεν έγινε αιτία διαφωνίας και συγκρούσεων… Μάλιστα, σε αρκετούς επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν τα στρατόπεδα των υπέρμαχων, που θέλουν να νιώθουν τον παγωμένο αέρα δίπλα τους και των πολέμιων, που τα θεωρούν ανθυγιεινά και προτιμούν τη φυσική δροσιά από την πιθανότητα μιας ψύξης ή ενός κρυώματος.
Επιχειρήματα έχουν αμφότερες πλευρές, αν και οι θέσεις τους είναι καμιά φορά ακραίες. H χρυσή τομή υπάρχει: Μπορεί μια κλιματιστική μονάδα να λειτουργεί σε φυσιολογική και ανεκτή θερμοκρασία, ώστε να μην παγώνουν οι πολέμιοι αλλά και να μην υποφέρουν από τη ζέστη οι υπέρμαχοι, με την προϋπόθεση ότι το μηχάνημα είναι επαρκώς συντηρημένο.
Οσο για το τι σημαίνει καλή συντήρηση, οι ειδικοί ψυκτικοί συνιστούν συντήρηση από συνεργεία τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για τα συστήματα κλιματισμού που λειτουργούν σε εργασιακούς χώρους με πολλά άτομα, όπου οι εργαζόμενοι καπνίζουν και περίπου κάθε δύο χρόνια για μικρούς χώρους, όπου δεν συνηθίζεται το κάπνισμα, όπως τα υπνοδωμάτια. Κατά τα άλλα οι έχοντες κλιματιστικά μηχανήματα θα πρέπει να φροντίζουν για τον συχνό -συνήθως κάθε 15 ημέρες- καθαρισμό των φίλτρων, μια διαδικασία απλή και εύκολη. Τα φίλτρα αφαιρούνται, πλένονται και επανατοποθετούνται στη θέση τους.
Οσο για την ιδανική θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, οι απόψεις διίστανται, ενώ επισήμως σαφή επιτρεπά όρια δεν υπάρχουν. Οι ψυκτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να ρυθμίζονται στους 25 – 26 βαθμούς, ορισμένοι γιατροί κάνουν λόγο για 22 βαθμούς, ενώ άλλοι συμβουλεύουν απλώς να διατηρείται σε μια λογική διαφορά από την έξω θερμοκρασία. Αν δηλαδή, η θερμοκρασία είναι περίπου στους 40 βαθμούς Κελσίου, καλό είναι το κλιματιστικό να ρυθμίζεται στους 26 – 28 και όχι στους 20 γιατί η μετάβαση από ένα πολύ θερμό σε ένα πολύ ψυχρό κλίμα δεν είναι τόσο ευχάριστη για τον οργανισμό.
Οι επιπτώσεις ενός κακοσυντηρημένου κλιματιστικού στην υγεία δεν είναι τόσο ευχάριστες ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, όπως οι χρόνια νοσούντες, ηλικιωμένοι. «Αν υπάρχουν διαφυγές σε κλιματιστικά συστήματα, κυρίως αυτά που λειτουργούν σε δημόσιους χώρους ή χώρους εργασίας, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, όπως η γνωστή ασθένεια των κλιματιστικών, η νόσος των λεγεωνάριων», λέει στην «K» ο διευθυντής της Γ’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Σισμανόγλειου νοσοκομείου κ. Βασίλης Πολυχρονόπουλος.
Άλλα νοσήματα που μπορεί να προσβάλλουν τους πνεύμονες λόγω κακής συντήρησης των κλιματιστικών μονάδων είναι η εξωγενής αλλεργική κυψελίτιδα ή βρογχιελίτιδα, που εκδηλώνονται με έντονο βήχα και δύσπνοια και αντιμετωπίζονται με χορήγηση οξυγόνου και κορτιζόνης, ενώ συνήθως ο ασθενής χρειάζεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οσον αφορά στους ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν παρόξυνση της νόσου, σε περίπτωση που εκτεθούν σε κακοσυντηρημένα κλιματιστικά, ενώ είναι παρατηρημένο ότι η εισπνοή πολύ κρύου αέρα μπορεί να προκαλέσει ασθματικό παροξυσμό ή ακόμα και σε όσους έχουν προδιάθεση για βρογχική υπεραντιδραστικότητα.
‘Αλλες παρενέργειες ενός κακού, ανθυγιεινού κλιματισμού είναι οι ψύξεις που εκδηλώνονται με νευραλγίες και μυικούς σπασμούς στον αυχένα, τον θώρακα ή το πρόσωπο. «Ευτυχώς έχουμε ελάχιστα κρούσματα ασθενειών που να αποδίδονται άμεσα στην λειτουργία κλιματιστικών», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονόπουλος
Η νόσος των λεγεωνάριων
Η νόσος των λεγεωνάριων περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από μερικές δεκαετίες στις ΗΠΑ με την εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων πνευμονίας σε ένα ξενοδοχείο. Πήρε το όνομά της επειδή εκδηλώθηκε σε πρόσωπα που παρευρέθησαν σε μια αμερικανική συγκέντρωση Λεγεώνων στη Φιλαδέλφεια το 1976, στην οποία προσεβλήθησαν 221 άτομα, εκ των οποίων τα 34 απεβίωσαν. Τότε ανιχνεύθηκε το μικρόβιο λεγιονέλλα, το οποίο είχε μολύνει τα κλιματιστικά μηχανήματα.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοσή του από τον ασθενή σε άλλη άτομα. H εμφάνιση της νόσου μπορεί να προληφθεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό, τη συντήρηση και την απολύμανση των διαφόρων υδραυλικών συστημάτων νερού όπως τα δίκτυα ύδρευσης μεγάλων κτιρίων, καθώς και κλιματιστικών που λειτουργούν με νερό.
Πηγή: kathimerini.gr