Ξεφυλλίζοντας…
Ο σκοπός της στήλης αυτής θα είναι να φέρει τους αναγνώστες μας σε επαφή με ενδιαφέρουσες σελίδες … για όλα τα γούστα.
Κάθε εβδομάδα θα σας παρουσιάζουμε από ένα άρθρο που διαβάσαμε και το βρήκαμε ενδιαφέρον ή κάτι που μας τράβηξε την προσοχή στο διαδίκτυο. Ακόμα, θα μπορείτε να βρείτε εδώ κριτικές και παρουσιάσεις νέων και παλαιότερων βιβλίων.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, να ξεφυλλίσουμε μαζί τα όμορφα και τα περίεργα της λογοτεχνίας αλλά και της καθημερινότητάς μας.
Η κόλαση… του Dan Brown
Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραία ιδέα να εγκαινιάσω τη στήλη αυτή γράφοντας λίγα λόγια για το τελευταίο μυθιστόρημα του πασίγνωστου πλέον Νταν Μπράουν (βλέπε Κώδικας Ντα Βίντσι και τα σχετικά). Το Ιnferno κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά λίγο πριν το καλοκαίρι (πολύ καλό timing) και από ότι έδειξαν οι πωλήσεις του, ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του καλοκαιριού που μας πέρασε. Για εσάς, όμως, τους λίγους (από ότι δείχνουν οι αριθμοί) που δεν το έχετε διαβάσει ίσως φανούν χρήσιμα τα παρακάτω…
Να το διαβάσετε αν…
- Είστε φαν του Νταν Μπράουν και του ήρωα του Ρόμπερτ Λάνγκντον (ναι, πρωταγωνιστεί και σε αυτό το βιβλίο).
- Σας αρέσει η γραφή του συγγραφέα ( η οποία μένει ίδια και απαράλλαχτη) και το ότι γράφει πολλά σύντομα κεφάλαια (χρήσιμο για να σε κρατάει σε αγωνία αλλά και όταν νυστάζεις και θες να τελειώσει το κεφάλαιο για να κοιμηθείς).
- Ψάχνετε κάτι σχετικά εύκολο, χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς για να περάσετε ένα ευχάριστο απόγευμα/σαββατοκύριακο/τριήμερο στο Πήλιο.
- Έχετε ανησυχίες για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του πλανήτη (μη σας μπουν ιδέες όμως με αυτά που θα διαβάσετε).
Να μην το διαβάσετε αν…
- Είστε μεν φαν του Νταν Μπράουν και του Ρόμπερτ Λάνγκτον αλλά το τελευταίο του βιβλίο πριν το Ιnferno (ήταν το Χαμένο Σύμβολο) σας φάνηκε λίγο κουραστικό/βαρετό. Το καλό, τουλάχιστον με το Χαμένο Σύμβολο ήταν ότι περιείχε αυτό πού ίσως, τελικά, είναι η ειδικότητα Νταν Μπράουν: οι μυστικές οργανώσεις. Μην υποτιμάτε τις μυστικές οργανώσεις! Όλοι αυτοί οι μασόνοι, πεφωτισμένοι ή φύλακες του Άγιου Δισκοπότηρου ήταν που τελικά έδιναν έναν παλμό στα έργα του. Στο Ιnferno δεν υπάρχει αυτή η συνωμοσιολογία πλέον, ο αναγνώστης παρακολουθεί τον αγώνα του ήρωα ενάντια στον χρόνο (κλασικό θέμα στα έργα του Μπράουν πλέον) όπου σε δύο πόλεις ψάχνει να βρει τη λύση του μυστηρίου. Δεν θα βρείτε , λοιπόν, στο Ιnferno τα μυστικιστικά στοιχεία του Κώδικα Ντα Βίντσι, ούτε θα μάθετε απόκρυφα μυστικά κάποια θρησκείας.
- Βαρεθήκατε αυτά τα δαιδαλώδη ανθρωποκυνηγητά σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όπου πέρα από ένα τουριστικό ενδιαφέρον (σου κάνουν μια στοιχειώδη ξενάγηση) δεν έχουν και πολύ νόημα.
- Είστε πολύτεκνος (και σκοπεύετε να σπείρετε και άλλους απογόνους στον πλανήτη αυτό).
Γενικά, το Ιnferno ήταν ένα αρκετά υποτονικό ανάγνωσμα (σε σχέση με προηγούμενα έργα του συγγραφέα) που δεν είχε το νεύρο και το μυστήριο που αναμενόταν. Δεν παύει να είναι ένα ευχάριστο βιβλίο για να περνάει η ώρα αλλά, δυστυχώς, μόνο αυτό.