600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Υπάρχουν μερικές φορές όπου λες «τι έκανα λάθος και δεν μου φούσκωσε;» Και όμως δεν υπάρχουν μαγικά αλλά μικρά μυστικά όπου δεν έχουμε φανταστεί ότι παίζουν ρόλο στην βασική συνταγή παρασκευή ενός κέικ

 keik 4

Το φούσκωμα ενός κέικ εξαρτάται από το είδος του κέικ που φτιάχνουμε.
Υπάρχουν 2 βασικές διαφορετικές κατηγορίες:

  • τα κέικ βουτύρου που φουσκώνουν λόγω του baking powder ή της μαγειρικής σόδας που προσθέτουμε και
  • τα σπογγώδη κέικ που φουσκώνουν από τον αέρα που χτυπιέται μέσα στα αβγά

Η επιτυχία ξεκινάει από το σχολαστικό μέτρημα των υλικών με την ειδική κούπα-μεζούρα, που μετράει τον όγκο και όχι το βάρος των υλικών. Μία κούπα – μεζούρα χωράει 240 κ.ε. λάδι, ζάχαρη, νερό, ρύζι ή άλλο υλικό, το βάρος των οποίων είναι διαφορετικό.

                                                                           keik 7

Αλεύρι: Το αλεύρι πρέπει να είναι μαλακό και το διογκωτικό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το μπέικιν πάουντερ, μείγμα σόδας και κρεμορίου σε αναλογία 2 προς 1.

Βούτυρο: Στα κέικ βουτύρου, το βούτυρο που χρησιμοποιούμε  θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό και ΟΧΙ παγωμένο.

Αυγά: Στα σπογγώδη κέικ, μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα παίζει ο χρόνος που θα χτυπήσουμε τα αβγά. Ακολουθούμε  τις οδηγίες της συνταγής και δεν τα χτυπάμε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Βέβαια εδώ χρειάζεται μια κάποια εμπειρία για να μάθει κάποιος με το μάτι πότε το χτυπημένο αυγό είναι έτοιμο. Συνήθως  όταν γίνονται μικρές φούσκες στο μείγμα. Ανακατεύουμε τα  αβγά με τα υπόλοιπα υλικά φέρνοντας τα κάτω υλικά προς τα πάνω, σα να τα διπλώνουμε.

Ζύμη:  Η σωστή ζύμη πρέπει να είναι απαλή, πηχτή και αφράτη. Η ζύμη του κέικ δεν πρέπει να καλύπτει παρά τα 2/3 της φόρμας.

keik 2

Ξηροί καρποί-Φρούτα-Σοκολάτα: Εάν βάλουμε φρούτα ή ξηρούς καρπούς, τους αλευρώνουμε λίγο πρώτα για να μην πάνε στον πάτο του σκεύους κατά την διάρκεια του ψησίματος. Τα κομμάτια της σοκολάτας, που είναι βαριά, τα τοποθετούμε  εδώ κι εκεί στην επιφάνεια της ζύμης, αφού τη βάλουμε στη φόρμα.

Σκεύος-Φόρμα: Παίζει μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε. ΠΑΝΤΑ να χρησιμοποιούμε το ακριβές μέγεθος που μας προτείνει η συνταγή. Αν το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε  είναι πολύ μεγάλο, το κέικ δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, το κέικ θα καθίσει στο κέντρο. Πολλές φορές, η ζύμη ξεχειλίζει όταν φουσκώνει στο μικρό σκεύος και χύνεται μέσα στο φούρνο.
Για τα κέικ βουτύρου χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη  και  πάντα λαδώνουμε και αλευρώνουμε το σκεύος πριν την  χρήση του. Στα σπογγώδη  κέικ, χρησιμοποιούμε  την “φόρμα για κέικ”, αυτό με την τρύπα στο κέντρο. Η τρύπα αυτή βοηθάει στην κυκλοφορία ζεστού αέρα κατά το ψήσιμο. Επίσης, βοηθά στο φούσκωμα της ζύμης αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ: δε θα πρέπει να λαδώνουμε τη φόρμα του κέικ. Αυτό γιατί το κέικ πρέπει να κολλήσει στις πλευρές της φόρμας κατά το φούσκωμα και έτσι να φουσκώνει καλύτερα.

keik 3

Ψήσιμο:
Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να μην ανοίξουμε καθόλου το φούρνο κατά την πρώτη μισή ώρα που ψήνεται το κέικ. Πρέπει η θερμοκρασία να παραμείνει σταθερή για να φουσκώσει καλά το κέικ.. Η θερμοκρασία του φούρνου παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του κέικ. Το κέικ πρέπει να ψηθεί στους 175 βαθμούς Κελσίου και σε χρόνο μίας ώρας. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το κέικ θα ψηθεί πιο γρήγορα, θα κάνει κοιλιά στο κέντρο και δεν θα φουσκώσει όσο πρέπει. Ο φούρνος πρέπει να λειτουργεί με αντιστάσεις επάνω κάτω.
Θα είστε σίγουροι ότι το κέικ βουτύρου σας είναι έτοιμο αν το τρυπήσετε με ένα μαχαίρι. Αν βγει καθαρό από το κέικ τότε είναι έτοιμο!!!                                                                  keik 6

Συμβουλή: Πάρτε μια εύκολη συνταγή για αρχή, και όχι κάποια που σας την έδωσε κάποιος φίλος. Πειραματιστείτε αρκετές φορές με την ίδια συνταγή, με τα σκεύη σας, μάθετε τον φούρνο σας καλά πώς ψήνει μέχρι να πετύχετε το τέλειο κέικ.Επίσης το κέικ μπορεί να διατηρηθεί και στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα.

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις