Και κάπως έτσι ήρθαν τα Χριστούγεννακια και τα ωραία φαγητάκια. Κανονικά το ελληνικό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι προστάζει χοιρινό με σέλινο.Όμως Η γαλοπούλα έχει πάρε διαβατήριο στα ελληνικά εορταστικά ήθη και έθιμα εδώ και πολλά χρόνια.
Υλικά:
- 1 ολόκληρη γαλοπούλα , χωρίς το λαιμό και τα εντόσθια
- 2 φλιτζάνια αλάτι
- 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κ.α. μουστάρδα απαλή
- 1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. σόγια σος φεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
Γέμιση:
- 1 κιλό κιμάς χοιρινός
- 3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
- 24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
- 4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
- 4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- βούτυρο ή φυτίνη
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Τρίψτε τη γαλοπούλα μέσα και έξω με το αλάτι . Τοποθετήστε τη σε μια μεγάλη κατσαρόλα που να έχει περιθώριο, και γεμίστε τη με κρύο νερό . Τοποθετήστε στο ψυγείο και αφήστε τη γαλοπούλα να μουλιάσει στο μείγμα με το αλάτι και το νερό για 12 ώρες ή όλη τη νύχτα. Ξεπλύνετε καλά τη γαλοπούλα.
Αλείψτε τη γαλοπούλα με το μισό από το λιωμένο βούτυρο . Τοποθετήστε την πλευρά του στήθους προς τα κάτω σε ένα ρηχό ταψί .Στο μπλέντερ ενώνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα ομογενή πολτό. Την αλείφουμε με ένα πινέλο σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά και την αφήνουμε για 3-4 ώρες. Την τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί.Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 ° C .
Γέμιση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τη σταφίδα, κουκουνάρι και τα κάστανα. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι κρασιού νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τη γαλοπούλα πιέζοντας τη γέμιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται. Για να μην παιδευόμαστε ράβοντάς τη, τοποθετούμε στην τρύπα ένα ξινόμηλο.
Ψήσιμο:
Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα με όση μαρινάδα έχει μείνει, τη σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στους 180°C για περίπου 3 1/2-4 ώρες. Την τελευταία μισή ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει καλά.Ψήστε το φαγητό ξεσκέσπαστο στον προθερμασμένο φούρνο. Προσεκτικά γυρίστε την πλευρά του στήθους της γαλοπούλας, και αλείψτε τη με το βούτυρο . Αφήστε τη να σταθεί περίπου 30 λεπτά πριν τη κόψετε .
Γαρνιτούρες
Μπορείτε να γαρνίρετε το πιάτο σας με ότι σας κάνει όρεξη. Περισσότερο ταιριάζουν,σωταρισμένα αμύγδαλα,ρόδια,πορτοκάλια,καραμελωμένα σταφύλια και δαμάσκηνα.
Κάλη όρεξη.