600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade true 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Μ΄ ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Αλίμου και συγκεκριμένα των δρόμων Παπανούτσου, Σφακίων, Μανδηλαρά και Αμμοχώστου καθώς φαίνεται ότι φίδια ξύπνησαν από την χειμερία νάρκη τους και κόβουν βόλτες στους συγκεκριμένους δρόμους.Το φαινόμενο τις τελευταίες μέρες είναι έντονο αφού σε κάποιες περιπτώσεις τρύπωσαν και σε αυλές σπιτιών. Την κατάσταση κάνει ακόμα πιο δύσκολη το γεγονός ότι υπάρχουν οικόπεδα όπου τα αγριόχορτα φτάνουν το ένα μέτρο και δεν υπάρχει καθαρισμός τους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και καθαριότητας του Δήμου Αλίμου πληροφορηθήκαμε ότι επειδή δεν υπάρχει κονδύλι για δολώματα φιδιών τα οποία κοστίζουν ακριβά θα πρέπει οι κάτοικοι μόνοι τους να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες,όσο για τον καθαρισμό των εν λόγω οικοπέδων θα ξεκινήσει τέλος Μαίου όπου ορίζεται και η αντιπυρική περίοδος.

Κάπου εδώ και στην προσπάθεια μας να βρούμε πιθανές λύσεις στο εν λόγο πρόβλημα, πληροφορηθήκαμε ότι η καταπολέμηση και το κυνήγι των φιδιών απαγορεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαική Νομοθεσία μια και είναι προστατευόμενο είδος συνεπώς η δηλητηρίαση τους με δόλωμα απαγορεύεται.

Απευθυνόμενοι στον Γεωπόνο Δημήτρη Μπακάλη κάτοχο πτυχίου Φυτικής Παραγωγής από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,ο οποίος έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα IPM και  έχει σχεδιάσει τα προγράμματα παρασιτολογικού ελέγχου σε περισσότερα από 20 Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, μας έδωσε σαφής οδηγίες για το τι μπορεί να κάνει κάποιος για να απαλλαγεί από φίδια.

« Καταρχήν να ξεκινήσουμε με όλα τα κρίσιμα σημεία που μπορούν να γίνουν κρυψώνες για φίδια. Τέτοια σημεία θεωρούνται:

  • Κουφάλες δένδρων.
    • Πυκνή βλάστηση.
    • Πηγάδια με νερό.
    • Σημεία με υγρασία.
    • Σημεία κάτω από μεγάλες πέτρες.
    • Σοροί από σκουπίδια.
    • Σοροί από άχρηστα υλικά.
  • Σκοτεινά σημεία.
    • Πέτρινοι τοίχοι.

Τα σημεία που αναφέρουμε είναι ενδεικτικά.

 

 Κάπου εδώ να τονίσω ότι οι βοηθητικές εργασίες για προστασία από φίδια  γίνονται πριν από τις εργασίες απώθησης.

• Καθαρισμός των σκουπιδιών

Τα σκουπίδια είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών γιατί σε τέτοιους σωρούς συχνάζουν ποντίκια και έντομα. Τα φίδια επισκέπτονται τα σκουπίδια γιατην εύρεση τροφής.

• Καταπολέμηση τρωκτικών

Τα φίδια τρέφονται με τα τρωκτικά. Συνεπώς αν στον χώρο ευθύνης σας γίνονται τακτικά εφαρμογές μυοκτονίας τότε τα φίδια έμμεσα δεν προσελκύονται στον χώρο, μιας και ο πληθυσμός των ποντικιών και των αρουραίων βρίσκεται υπό έλεγχο.

•Απομάκρυνση των άχρηστων υλικών

Τα φίδια θέλουν χώρους που να νιώθουν ασφάλεια. Άχρηστα υλικά σε εξωτερικούς χώρους ειδικά όταν βρίσκονται σε σωρούς όπως ξυλεία, λάστιχα αυτοκινήτων, ντουλάπες κλπ αποτελούν κρυψώνες φιδιών.

• Μείωση της υγρασίας

Αποφεύγουμε την δημιουργία δροσερών χώρων. Επίσης προσπαθούμε όλα τα λιμνάζοντα νερά να απομακρύνονται με την άμεση παροχέτευσή τους στο αποχετευτικό δίκτυο γιατί τα φίδια προσελκύονται για να πιουν νερό.

• Αποψίλωση και χορτοκοπή

Τα χόρτα είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών για ξεκούραση, προστασία από τον ήλιο, αναπαραγωγή και για εύρεση λείας. Χόρτα σε μεγάλο ύψος θα πρέπει να κουρεύονται τακτικά.

• Κλάδεμα δένδρων και θάμνων

Τα φίδια εισβάλουν σε πυκνά δένδρα και θάμνους για την εύρεση τροφής (μικρά πτηνά, σαύρες, ποντίκια κλπ). Με το κλάδεμα και την αραίωση της βλάστησης συνεισφέρουμε στον σωστό αερισμό των φυτών. Στην απώθηση των φιδιών αφού δεν προτιμούν μη πυκνή βλάστηση που δεν τα προστατεύει και δεν νιώθουν ασφάλεια.

• Απεντόμωση:

Τα φίδια τρέφονται με μεγάλα έντομα όπως γρύλλους, ακρίδες κλπ. Με ένα πρόγραμμα απεντόμωσης μειώνουμε τον πληθυσμό των εντόμων και έμμεσα απομακρύνουμε τα φίδια από την περιοχή ευθύνης μας.

• Μόνωση εγκαταστάσεων:

Τρύπες στην περίφραξη του οικόπεδου ή στις εισόδους των κτηρίων θα πρέπει να μονώνονται με ειδικά υλικά (μεταλλικό πλέγμα, τσιμέντο κλπ.).

Γενικά οι εργασίες που αναφέραμε όχι μόνο βοηθούν στην απομάκρυνση των ερπετών αλλά συμβάλουν και στην απώθηση πολλών ειδών παρασίτων όπως ποντίκια, αρουραίους, μύγες, κουνούπια, σφήκες, σκνίπες κλπ.

Η σωστή πρακτική είναι πως όλες αυτές οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται στις αρχές του Μαρτίου. Πριν ακόμα τα φίδια ξυπνήσουν από την χειμερία νάρκη, γίνουν δραστήρια και εισβάλουν στους χώρους ευθύνης μας

Φίδια Σε Εσωτερικούς Χώρους

«Εδώ να τονίσουμε πως αν ένα φίδι έχει εγκλωβιστεί μέσα σε ένα κτήριο απαγορεύεται η θανάτωσή του. Επίσης σε περίπτωση που προσπαθήσετε να το σκοτώσετε σίγουρα θα γίνει επιθετικό. Αφού θα νιώσει απειλή και πολύ πιθανό να σας δαγκώσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να καλέσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή μία Οικολογική Οργάνωση που θα πιάσει το φίδι και χωρίς να το τραυματίσει θα το ελευθερώσει στην φύση.

Μέχρι να έρθουν οι ειδικοί δεν θα πρέπει να χάσετε το φίδι από τα μάτια σας και αν τρυπώσει κάπου θα πρέπει να υποδείξτε το σημείο αυτό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν μπορείτε ρίξτε με προσοχή πάνω στο φίδι μία κουβέρτα ή ένα χαρτόκουτο ώστε να το κάνετε να αισθανθεί ασφάλεια μέχρι την άφιξη των ειδικών.Την καλύτερη λύση φυσικά μπορεί να την δώσει ένας ειδικός στα ερπετά, ο οποίος θα συλλέξει και θα απελευθερώσει το φίδι μακριά από κατοικήσιμες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια παράγονται από εξειδικευμένες εταιρείες ειδικά απωθητικά σκευάσματα. Τα οποία χρησιμοποιούνται στις εργασίες  προστασίας των εξωτερικών χώρων από τα φίδια. Το σύνολο των εργασιών αυτών ονομάζεται φιδοαπώθηση. Επίσης με βοηθητικές εργασίες  μπορούμε συνδυαστικά με την φιδοαπώθηση να προστατέψουμε ακόμα περισσότερο την περιοχή ευθύνης μας από τα φίδια

Οι εργασίες απώθησης των φιδιών για την προστασία του χώρου μας, για να έχουν επιτυχία θα πρέπει να γίνονται από μία εξειδικευμένη εταιρεία με εμπειρία . Έτσι διασφαλίζεται ορθή χρήση των μεθόδων και οικονομία λόγω της σωστής χρήσης των φιδοαπωθητικών σκευασμάτων. Τα επαγγελματικά φιδοαπωθητικά είναι ακριβά και αν δε χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε άσκοπη σπατάλη χρημάτων»

 Με τον γεωπόνο Δημήτρη Μπακάλη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του απευθείας στο emaild.bakalis@trap.gr . και με το γραφείο του τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις