Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου
Σε μια περίοδο που στο ελληνικό σχολείο λείπει το νοιάξιμο, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Αλίμου, του 7ου Νηπιαγωγείου και της Γενναδείου Σχολής, κοίταξαν κατάματα το πρόβλημα και με μια σειρά από δράσεις, απέδειξαν πόσο σημαντικό είναι το να πάρεις θέση κατά του εκφοβισμού και της βίας.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, διά της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, κας Δήμητρας Μπεκατώρου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου, διά της εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου/Διευθύντριας του 9ου δημοτικού σχολείου Αλίμου κας Δέσποινας Κασάπα, , διοργάνωσαν για όλα τα σχολεία της Πρωτ/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αλίμου, το 1ο Φεστιβάλ Anti–bullying
Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, αναγνώρισαν πόσο ουσιαστικό είναι να δρας, γιατί μόνο έτσι μπορείς να αλλάξεις την κοινωνία προς το καλύτερο. Με σκοπό να αναδείξουν τις σύγχρονες αξίες του πολιτισμού, την αγάπη για τον άνθρωπο και τη διαφορετικότητα, επέλεξαν την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού, να πραγματοποιήσουν την μεγάλη αυτή γιορτή τους και να παρουσιάσουν στο θέατρο Κάρολος Κουν τις δράσεις τους.
Απέναντι στην έρευνα του 2023, που έδειξε ότι το 32,4% των παιδιών, σε όλη τη χώρα, έχει δεχθεί σχολικό εκφοβισμό, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα , μέσα από θεατρικά, μουσικοχορευτικά δρώμενα, τραγούδια, διαδικτυακές δράσεις, εικαστικές δημιουργίες. Με μια φωνή φώναξαν :«Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να μιλήσεις», «όχι στη βία», «ναι στη ζωή», «stop bullying».
Η ενδοσχολική βία είναι πια αντικείμενο προσοχής, συζήτησης και μελέτης που αποδεικνύει ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι δυνατόν να έχουν τραγικά αποτελέσματα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, από τη δημοτική αρχή ο Δήμαρχος Αλίμου, κος Ανδρέας Κονδύλης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Από τη Δ΄Διεύθυνση Π.Ε Αθήνας, παρευρέθηκαν Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και Διευθυντές/τριες Σχολείων Π.Ε.
Το Φεστιβάλ αλλά και η εισήγηση της Συμβούλου Κοινωνικών Λειτουργών, κας Γεωργίας Μπουλμέτη, με θέμα: Eπένδυση στην Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στη Σχολική Κοινότητα, αγκαλιάστηκε με πολύ αγάπη και σεβασμό, από τους γονείς των μαθητών και τους κατοίκους του Δήμου Αλίμου.
Ίσως, μετά από την διοργάνωση αυτού του 1ου Φεστιβάλ ANTI-BULLYING ,κάποιοι κατανοήσουν ότι έφτασε ο καιρός μέσα από τις φωνές των παιδιών να καταλάβουν ,ότι τα περιστατικά δεν πρέπει να αποσιωπούνται, νομίζοντας ότι έτσι εκθέτονται και στιγματίζονται οι θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου.