Σε αγώνα δρόμου επιδόθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αλίμου για να υποβληθεί έγκαιρα σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος &
Ενέργειας (Πράσινο Ταμείο) η αναβάθμιση – αστική ανάπλαση της Πλατείας Καραϊσκάκη, στο Άνω Καλαμάκι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «άνοιξε» για δύο μήνες και έπρεπε σε αυτό το διάστημα να προλάβουν οι υπηρεσίες να υποβάλλουν τεκμηριωμένες μελέτες, πράγμα που έγινε.
Η πρόταση για την ανάπλαση, ύψους 800.000 ευρώ υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλη ευχαρίστησε την τεχνική υπηρεσία του δήμου και την διευθύντρια, Σωτηρία Μασούρη.
Η περιοχή της προτεινόμενης παρέμβασης βρίσκεται στο Άνω Καλαμάκι του Δήμου Αλίμου, έχει επιφάνεια περίπου σαράντα πέντε στρεμμάτων και αποτελεί κεντρικό σημείο της ευρύτερης περιοχής αφού τμήμα της εφάπτεται με τη λεωφόρο Ιωνίας που αποτελεί κεντρικό οδικό άξονα της ευρύτερης περιοχής.
Περικλείεται από τις οδούς Ελ. Βενιζέλου, Ήρωος Μάτση, Μεγ. Αλεξάνδρου και Λ. Ιωνίας, ενώ στο νότιο άκρο εφάπτεται και η πλατεία Φιλίας (Βενιζέλου και Εθνικής Αντιστάσεως).
Ολόκληρη η περιοχή παρέμβασης αποτελεί σήμερα περιοχή με έντονη επισκεψιμότητα και χρήση αφού εντός αυτής περιλαμβάνονται:
Τέσσερα (4) σχολικά συγκροτήματα και συγκεκριμένα το 2ο-7ο Δημοτικό σχολείο, το 4ο γυμνάσιο και το 2ο λύκειο Αλίμου.
Ένα κλειστό γυμναστήριο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου. Τρείς υφιστάμενες παιδικές χαρές, μία εντός της πλατείας Καραϊσκάκη στο βόρειο τμήμα της περιοχής παρέμβασης, και δύο στο νότιο τμήμα αυτής μία επί των οδών Ηλέκτρας και Μεγ. Αλεξάνδρου και μία δεύτερη στην πλατεία Φιλίας.
Η πλατεία Καραϊσκάκη που περιλαμβάνει διαδρόμους περιπάτου, χώρους πρασίνου με γκαζόν, καφέ – αναψυκτήριο, παιδική χαρά, μικρό υπαίθριο θέατρο, υπαίθρια όργανα γυμναστικής ενηλίκων, υπαίθριο γήπεδο καλαθοσφαίρισης και αδιαμόρφωτο χώρο που φιλοξενεί διάφορες εποχιακές εκδηλώσεις (πχ χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες κλπ).
Μία πευκόφυτη περιοχή σε επαφή και κατά μήκος με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου που φιλοξενεί ένα πάρκο σκύλων και μία παιδική χαρά στο νότιο τμήμα, χωρίς άλλες ιδιαίτερες διαμορφώσεις.
Η οδός Ελ. Βενιζέλου καθ΄όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς που με παλαιότερο έργο έχει διαμορφωθεί με πεζοδρόμια μεγάλου πλάτους και παρτέρια φύτευσης και αποτελεί χώρο περιπάτου.
Η πλατεία Φιλίας στο νότιο άκρο της περιοχής παρέμβασης που υπάρχει η ομώνυμη παιδική χαρά. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
Πλατεία Καραϊσκάκη:
Στο βόρειο άκρο της υπάρχει χώρος με υπαίθριο γήπεδο καλαθοσφαίρισης που βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση πλην όμως η περίφραξη αυτού που αποτελείται από γαλβανισμένο συρματόπλεγμα και μεταλλικούς σωληνωτούς ορθοστάτες ύψους 4-5 μέτρων παρουσιάζει σοβαρές φθορές και χρήζει αντικατάστασης στο σύνολό της.
Το μεγαλύτερο τμήμα των διαδρόμων κυκλοφορίας της πλατείας αποτελείται από πλάκες τύπου Καρύστου. Υπάρχουν αρκετές σε πλήθος μεμονωμένες φθορές στην πλακόστρωση που αλλοιώνουν την γενική εικόνα της πλατείας και επίσης εγκυμονούν κινδύνους για την ασφαλή κυκλοφορία των επισκεπτών της πλατείας αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος από τις λακκούβες που έχουν δημιουργηθεί.
Στα διαμορφωμένα παρτέρια φύτευσης ο χλοοτάπητας έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το υπαίθριο θέατρο αποτελείται από κερκίδες και την κεντρική σκηνή, που είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και μία σκηνή.
Τόσο οι κερκίδες όσο και η σκηνή παρουσιάζουν τοπικές φθορές του σκυροδέματος (σπασίματα, αποκολλήσεις γωνιών κλπ) ενώ το σύνολο τους χρήζει ανακαίνισης χρωματισμών τόσο για την αισθητική του αναβάθμιση όσο και για την προστασία του σκυροδέματος από τις καιρικές συνθήκες.
Ο χώρος που φιλοξενούνται εποχιακά εκδηλώσεις του δήμου είναι μια χωμάτινη επιφάνεια στην μέση της οποίας βρίσκεται ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι πάνω σε έναν υποτυπώδη βραχόκηπο που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των μικρών παιδιών. Η υφιστάμενη παιδική χαρά βρίσκεται σε καλή κατάσταση (είναι σχετικά νέα και πιστοποιημένη) πλην όμως αποδεικνύεται «μικρή» για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της αφού οι χρήστες που επισκέπτονται το χώρο είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορεί να «εξυπηρετήσει».
Οδός Ελ. Βενιζέλου:
Όπως ήδη έχει αναφερθεί η οδός Ελ. Βενιζέλου έχει διαμορφωθεί με παλαιότερο έργο σε χώρο περιπάτου αφού στο δεξί από βορά προς νότο πεζοδρόμιό της έχει διαμορφωθεί σε πλάτους περίπου 10 μέτρων με ενσωμάτωση σε αυτό παρτεριών φύτευσης, καθιστικών και αστικού εξοπλισμού.
Σήμερα ενώ η διαδρομή είναι σε καλή κατάσταση πλην μεμονωμένων φθορών, οι πέργολες που είχαν κατασκευαστεί παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές στο σύνολο τους όπως και τα καθιστικά, τα οποία ούτως ή άλλως αποδεικνύονται «λίγα» σε αριθμό αφού πέραν του περιπάτου επί της Ελ. Βενιζέλου βρίσκονται οι είσοδοι των δύο εκ των τεσσάρων σχολικών συγκροτημάτων και συνεπώς υπάρχει αυξημένη παραμονή γονέων ειδικά κατά τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων (προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο).
Τέλος στα υφιστάμενα παρτέρια η φύτευση κρίνεται «αραιή» και εκτιμάται ότι η ενίσχυση της θα άλλαζε τελείως την όψη της διαδρομής. Πευκόφυτη περιοχή παράλληλα με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου:
Στην περιοχή αυτή φύονται αρκετά μεγάλα πεύκα και δεν έχει άλλες ιδιαίτερες διαμορφώσεις.
Εκτείνεται παράλληλα με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου και μεταξύ αυτής και του ορίου των σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται στην δυτική πλευρά της περιοχής παρέμβασης.
Εντός αυτής βρίσκεται και η πρόσβαση προς την είσοδο του 4ο γυμνασίου Αλίμου. Εντός αυτής φιλοξενείται ένα πάρκο σκύλων του οποίου όμως ο εξοπλισμός έχει καταστραφεί.
Επίσης στην απόληξη αυτής προς την οδό Ήρωος Μάτση υπάρχει παιδική χαρά σε καλή κατάσταση (σχετικά καινούργια και πιστοποιημένη) και ένας ακόμα χώρος που φιλοξενούσε δεύτερο πάρκο σκύλων χωρίς όμως εξοπλισμό αφού έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Η συνέχεια της τελευταίας περιοχής από την προηγούμενη πευκόφυτη περιοχή διακόπτεται από τμήμα των οδών Θεσσαλίας και Ηλέκτρας ενώ και τα πέριξ πεζοδρόμια έχουν εκτεταμένες φθορές.
Πλατεία Φιλίας:
Στο χώρο υπάρχει η ομώνυμη παιδική χαρά που όμως αποτελείται από λίγα όργανα σε σχέση με τις δυνατότητες που διαθέτει ο χώρος. Τα καθιστικά και η πέργολα έχουν υποστεί φθορές ενώ η περίφραξη είναι σε πολλά σημεία σπασμένη και χρήζει αντικατάστασης.
Περιγραφή του έργου σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες:
Πλατεία Καραϊσκάκη:
Στο βόρειο άκρο της που βρίσκεται το υπαίθριο γήπεδο καλαθοσφαίρισης αποξηλώνεται η περίφραξη αυτού που αποτελείται από γαλβανισμένο συρματόπλεγμα και μεταλλικούς σωληνωτούς ορθοστάτες ύψους 4-5 μέτρων και αντικαθίσταται στο σύνολό της από νέα συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συρόμενης θύρας εισόδου στον αθλητικό χώρο.
Επισκευάζονται στο σύνολό τους οι φθαρμένες επιφάνειες στην πλακόστρωτη περιοχή της πλατείας Καραϊσκάκη. Ενισχύεται η φύτευση και το αστικό πράσινο με ανακατασκευή του χλοοτάπητα στα παρτέρια της πλατείας, που περιλαμβάνει νέα ανθεκτικότερη ποικιλία στη χρήση και συμπλήρωση θάμνων στα παρτέρια ενώ συμπληρώνεται και το αρδευτικό δίκτυο.
Στα δύο μεγαλύτερα παρτέρια της πλατείας προστίθεται αστικός εξοπλισμός όπως τραπεζόπαγκοι και κάδοι απορριμμάτων ώστε να γίνει φιλικότερος και πιο ελκυστικός στη χρήση.
Το υπαίθριο θέατρο συντηρείται και αναβαθμίζεται με εργασίες επισκευών τόσο των κερκίδων όσο και της σκηνής καθώς και εργασίες ανακαίνισης χρωματισμών. Στο πίσω μέρος της σκηνής προστίθεται πέργολα.
Συμπληρώνεται η περίφραξη ώστε να διακόπτεται η κυκλοφορία των πεζών μπροστά από τη σκηνή κατά της ώρες των εκδηλώσεων. Ο χώρος που φιλοξενούνται εποχιακά εκδηλώσεις του δήμου είναι μια χωμάτινη επιφάνεια στην μέση της οποίας βρίσκεται ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι πάνω σε ένα υποτυπώδη βραχόκηπο.
Διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος και οριοθετείται με νέα περίφραξη και μετακίνηση τμημάτων της υφιστάμενης. Στην περιοχή εντός της περίφραξης χωροθετείται θεματικό χωριό αποτελούμενο από ξύλινους οικίσκους ενώ στο δάπεδο τοποθετείται συνθετικός χλοοτάπητας.
Το θεματικό χωριό θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Δήμου σε εορταστικές περιόδους (πχ Χριστούγεννα, απόκριες κλπ) ενώ θα αποτελεί χώρο παιχνιδιού και περιπάτου για τους δημότες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η υφιστάμενη παιδική χαρά βρίσκεται σε καλή κατάσταση (είναι σχετικά νέα και πιστοποιημένη) πλην όμως αποδεικνύεται «μικρή» για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της αφού οι χρήστες που επισκέπτονται το χώρο είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορεί να «εξυπηρετήσει».
Με την μελέτη αυτή γίνεται μερική αναδιάταξη των οργάνων στον υφιστάμενο χώρο, ώστε να χωρέσει ένα ακόμα σύνθετο όργανο παιχνιδιού κατάλληλο και για χρήση από ΑΜΕΑ. Τέλος από την πλατεία Καραϊσκάκη ξεκινάει η χωμάτινη διαδρομή με σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο που οδεύει προς την πευκόφυτη περιοχή κατά μήκος της Μεγ. Αλεξάνδρου και ενοποιεί τους χώρους δημιουργώντας ενιαία διαδρομή περιπάτου.
Οδός Ελ. Βενιζέλου:
Όπως ήδη έχει αναφερθεί η οδός Ελ. Βενιζέλου έχει διαμορφωθεί με παλαιότερο έργο σε χώρο περιπάτου αφού στο δεξί από βορά προς νότο πεζοδρόμιό της έχει διαμορφωθεί σε πλάτος περίπου 10 μέτρων με ενσωμάτωση σε αυτό παρτεριών φύτευσης, καθιστικών και αστικού εξοπλισμού.
Με την παρούσα μελέτη ενισχύεται το αστικό πράσινο καθ όλη τη διαδρομή αφού φυτεύονται θάμνοι σε όλα τα υφιστάμενα παρτέρια και συμπληρώνεται το αρδευτικό δίκτυο. Αντικαθίστανται οι φθαρμένες και κατεστραμμένες πέργολες που υπάρχουν σε όλο το μήκος της διαδρομής.
Ανακαινίζονται τα υφιστάμενα καθιστικά από σκυρόδεμα και ξύλο. Επενδύονται με ξύλο οι υφιστάμενες τσιμέντινες επιφάνειες των υπερυψωμένων παρτεριών προκειμένου να αποτελέσουν καθιστικά.
Τοποθετείται αστικός εξοπλισμός με παγκάκια και κάδους σε όλο το μήκος έξω από τους μανδρότοιχους των σχολείων. Πευκόφυτη περιοχή παράλληλα με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου:
Στην περιοχή αυτή φύονται αρκετά μεγάλα πεύκα και δεν έχει άλλες ιδιαίτερες διαμορφώσεις.
Με τη μελέτη αυτή δημιουργείται ενιαία χωμάτινη διαδρομή περιπάτου από σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο σε όλο το μήκος της διαδρομής και σε ολόκληρη την πευκόφυτη διαδρομή παράλληλα με την Μεγ. Αλεξάνδρου δημιουργούνται βοτανόκηποι με αρωματικούς θάμνους της Ελληνικής φύσης αλλάζοντας την όψη της περιοχής παρέμβασης.
Οι βοτανόκηποι οριοθετούνται με εμποτισμένους κορμούς δέντρων διαμέτρου 12 εκατοστών κατάλληλα επεξεργασμένους. Όπου υπάρχουν παρτέρια έξω από τους μαντρότοιχους των σχολείων φυτεύονται θάμνοι ενισχύοντας το πράσινο της διαδρομής.
Σε όλο το μήκος της διαδρομής τοποθετούνται κατά διαστήματα τραπεζόπαγκοι για στάση και ανάπαυση καθώς και κάδοι απορριμμάτων. Ανακατασκευάζονται τα δύο τσιμέντινα μονοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του 4ο γυμνασίου Αλίμου.
Τοποθετούνται δύο πέργολες δεξιά και αριστερά της εισόδου του 4ου γυμνασίου Αλίμου ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι γονείς των μαθητών κατά την παραμονή τους εκεί (έναρξη και λήξη σχολικής βάρδιας) όσο και οι περιπατητές αφού διέρχεται από εκεί η χωμάτινη διαδρομή περιπάτου.
Αναβαθμίζεται το υφιστάμενο πάρκο σκύλων στη βόρεια πλευρά της περιοχής με φυτεύσεις περιμετρικά και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δημιουργείται πάρκο άθλησης ενηλίκων με προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής και πιο συγκεκριμένα:
Όργανο έκτασης ποδιών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο βάδισης εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο έλξεως ώμων εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο ποδηλάτου εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο ελλειπτικής κίνησης ποδιών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο παράλληλων μπαρών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο πάγκος κοιλιακών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο βάδισης αέρος εκγύμνασης ενηλίκων
Τοποθετούνται τραπεζόπαγκοι στα παρακείμενα παρτέρια για ανάπαυση των αθλουμένων. Γίνεται πλήρης συντήρηση στην υφιστάμενη παιδική χαρά.
Στην απόληξη της περιοχής προς την οδό Ήρωος Μάτση στον χώρο που φιλοξενούσε δεύτερο πάρκο σκύλων δημιουργείται νέα παιδική χαρά κατάλληλη για ΑΜΕΑ που περιλαμβάνει: σύνθετο όργανο, σύνθετο όργανο με πλατφόρμες, 8 θέσια τραμπάλα ελατηρίου, 2 θέσια κούνιας νηπίων και μίας θέσης για ΑΜΕΑ, μεταλλική κούνια τύπου φωλιά.
Αποκαθίστανται τα πεζοδρόμια και τα τμήματα των οδών Θεσσαλίας και Ηλέκτρας με σταμπωτό σκυρόδεμα προκειμένου να ενοποιηθούν οι χώροι παρέμβασης. Πλατεία Φιλίας:
Επανασχεδιάζεται ολόκληρη η υφιστάμενη παιδική χαρά και δημιουργείται μια νέα με πολύ περισσότερο εξοπλισμό αξιοποιώντας το σύνολο του υφιστάμενου χώρου.
Η νέα παιδική χαρά θα περιλαμβάνει: 4 θέσια τραμπάλα ελατηρίου σε σχήμα νούφαρο, τραμπάλα ελατηρίου σε σχήμα αεροπλανάκι, 4 θέσια κούνια νηπίων, 4 θέσια κούνιας παίδων, 4 θέσια κούνιας παίδων, σύνθετο όργανο με μία τσουλήθρα, παιχνίδι σε μορφή, σύνθετο οργάνο με δύο τσουλήθρες, σύνθετο ταλαντευόμενο όργανο, παιχνίδι με ταλαντευόμενους δίσκους, δραστηριότητα αναρρίχησης.
Επενδύονται με ξύλο τα υφιστάμενα καθιστικά από σκυρόδεμα, αναβαθμίζοντας την αισθητική και τη χρηστικότητα του χώρου. Αντικαθίσταται η ξύλινη πέργολα στην είσοδο του χώρου που έχει φθαρεί λόγο παλαιότητας.
Αντικαθίσταται η περίφραξη που έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές. Η νέα θα έχει πυκνότερους ορθοστάτες προκειμένου να μην είναι ευάλωτη σε βανδαλισμούς.
Επισκευάζονται και αποκαθίστανται με νέους χρωματισμούς οι φθορές στα υφιστάμενα στοιχεία σκυροδέματος του χώρου. Από την πραγματοποίηση και λειτουργία της προτεινόμενης ολοκληρωμένης παρέμβασης στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην ευρύτερη περιοχή της ο Δήμος Αλίμου προσδοκά μια σειρά από θετικές επιπτώσεις τόσο οικονομικού όσο και κοινωνικού χαρακτήρα.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Συντήρηση – αναβάθμιση υφιστάμενων στοιχείων του χώρου παρέμβασης με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου ζωής και της χρηστικότητας των κοινοχρήστων χώρων παρέμβασης.
Αύξηση της ασφάλειας των χρηστών των κοινοχρήστων χώρων. Απόδοση στο κοινωνικό σύνολο με ελεύθερη πρόσβαση ενιαίου χώρου με ποικίλες δραστηριότητες (περίπατος, παιχνίδι, άθληση, γνωριμία με τα φυτά της Ελληνικής γης) για διαφορετικές ομάδες χρηστών (ενήλικες, παιδιά, ΑΜΕΑ).
Σημαντική ενίσχυση του αστικού πρασίνου με θετικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής. Σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Εξοικονόμηση πόρων με την δημιουργία του θεματικού χωριού αφού ο δήμος θα επωφεληθεί το κόστος της εποχιακής ενοικίασης εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων αναγκών. Θετικό οικονομικό αποτέλεσμα στις επιχειρήσεις της περιοχής αφού ο αναβαθμισμένος χώρος ως χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους τόσο του Δήμου Αλίμου όσο και της ευρύτερης περιοχής.
iii) Περιγραφή του έργου σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες:
Πλατεία Καραϊσκάκη:
Στο βόρειο άκρο της που βρίσκεται το υπαίθριο γήπεδο καλαθοσφαίρισης αποξηλώνεται η περίφραξη αυτού που αποτελείται από γαλβανισμένο συρματόπλεγμα και μεταλλικούς σωληνωτούς ορθοστάτες ύψους 4-5 μέτρων και αντικαθίσταται στο σύνολό της από νέα συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συρόμενης θύρας εισόδου στον αθλητικό χώρο.
Επισκευάζονται στο σύνολό τους οι φθαρμένες επιφάνειες στην πλακόστρωτη περιοχή της πλατείας Καραϊσκάκη. Ενισχύεται η φύτευση και το αστικό πράσινο με ανακατασκευή του χλοοτάπητα στα παρτέρια της πλατείας, που περιλαμβάνει νέα ανθεκτικότερη ποικιλία στη χρήση και συμπλήρωση θάμνων στα παρτέρια ενώ συμπληρώνεται και το αρδευτικό δίκτυο.
Στα δύο μεγαλύτερα παρτέρια της πλατείας προστίθεται αστικός εξοπλισμός όπως τραπεζόπαγκοι και κάδοι απορριμμάτων ώστε να γίνει φιλικότερος και πιο ελκυστικός στη χρήση.
Το υπαίθριο θέατρο συντηρείται και αναβαθμίζεται με εργασίες επισκευών τόσο των κερκίδων όσο και της σκηνής καθώς και εργασίες ανακαίνισης χρωματισμών. Στο πίσω μέρος της σκηνής προστίθεται πέργολα.
Συμπληρώνεται η περίφραξη ώστε να διακόπτεται η κυκλοφορία των πεζών μπροστά από τη σκηνή κατά της ώρες των εκδηλώσεων. Ο χώρος που φιλοξενούνται εποχιακά εκδηλώσεις του δήμου είναι μια χωμάτινη επιφάνεια στην μέση της οποίας βρίσκεται ένα παλιό εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι πάνω σε ένα υποτυπώδη βραχόκηπο.
Διαμορφώνεται κατάλληλα ο χώρος και οριοθετείται με νέα περίφραξη και μετακίνηση τμημάτων της υφιστάμενης. Στην περιοχή εντός της περίφραξης χωροθετείται θεματικό χωριό αποτελούμενο από ξύλινους οικίσκους ενώ στο δάπεδο τοποθετείται συνθετικός χλοοτάπητας.
Το θεματικό χωριό θα φιλοξενεί εκδηλώσεις του Δήμου σε εορταστικές περιόδους (πχ Χριστούγεννα, απόκριες κλπ) ενώ θα αποτελεί χώρο παιχνιδιού και περιπάτου για τους δημότες καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η υφιστάμενη παιδική χαρά βρίσκεται σε καλή κατάσταση (είναι σχετικά νέα και πιστοποιημένη) πλην όμως αποδεικνύεται «μικρή» για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της αφού οι χρήστες που επισκέπτονται το χώρο είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορεί να «εξυπηρετήσει».
Με την μελέτη αυτή γίνεται μερική αναδιάταξη των οργάνων στον υφιστάμενο χώρο, ώστε να χωρέσει ένα ακόμα σύνθετο όργανο παιχνιδιού κατάλληλο και για χρήση από ΑΜΕΑ. Τέλος από την πλατεία Καραϊσκάκη ξεκινάει η χωμάτινη διαδρομή με σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο που οδεύει προς την πευκόφυτη περιοχή κατά μήκος της Μεγ. Αλεξάνδρου και ενοποιεί τους χώρους δημιουργώντας ενιαία διαδρομή περιπάτου.
Οδός Ελ. Βενιζέλου:
Όπως ήδη έχει αναφερθεί η οδός Ελ. Βενιζέλου έχει διαμορφωθεί με παλαιότερο έργο σε χώρο περιπάτου αφού στο δεξί από βορά προς νότο πεζοδρόμιό της έχει διαμορφωθεί σε πλάτος περίπου 10 μέτρων με ενσωμάτωση σε αυτό παρτεριών φύτευσης, καθιστικών και αστικού εξοπλισμού.
Με την παρούσα μελέτη ενισχύεται το αστικό πράσινο καθ όλη τη διαδρομή αφού φυτεύονται θάμνοι σε όλα τα υφιστάμενα παρτέρια και συμπληρώνεται το αρδευτικό δίκτυο. Αντικαθίστανται οι φθαρμένες και κατεστραμμένες πέργολες που υπάρχουν σε όλο το μήκος της διαδρομής.
Ανακαινίζονται τα υφιστάμενα καθιστικά από σκυρόδεμα και ξύλο. Επενδύονται με ξύλο οι υφιστάμενες τσιμέντινες επιφάνειες των υπερυψωμένων παρτεριών προκειμένου να αποτελέσουν καθιστικά.
Τοποθετείται αστικός εξοπλισμός με παγκάκια και κάδους σε όλο το μήκος έξω από τους μανδρότοιχους των σχολείων. Πευκόφυτη περιοχή παράλληλα με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου:
Στην περιοχή αυτή φύονται αρκετά μεγάλα πεύκα και δεν έχει άλλες ιδιαίτερες διαμορφώσεις.
Με τη μελέτη αυτή δημιουργείται ενιαία χωμάτινη διαδρομή περιπάτου από σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο σε όλο το μήκος της διαδρομής και σε ολόκληρη την πευκόφυτη διαδρομή παράλληλα με την Μεγ. Αλεξάνδρου δημιουργούνται βοτανόκηποι με αρωματικούς θάμνους της Ελληνικής φύσης αλλάζοντας την όψη της περιοχής παρέμβασης.
Οι βοτανόκηποι οριοθετούνται με εμποτισμένους κορμούς δέντρων διαμέτρου 12 εκατοστών κατάλληλα επεξεργασμένους. Όπου υπάρχουν παρτέρια έξω από τους μαντρότοιχους των σχολείων φυτεύονται θάμνοι ενισχύοντας το πράσινο της διαδρομής.
Σε όλο το μήκος της διαδρομής τοποθετούνται κατά διαστήματα τραπεζόπαγκοι για στάση και ανάπαυση καθώς και κάδοι απορριμμάτων. Ανακατασκευάζονται τα δύο τσιμέντινα μονοπάτια που οδηγούν στην είσοδο του 4ο γυμνασίου Αλίμου.
Τοποθετούνται δύο πέργολες δεξιά και αριστερά της εισόδου του 4ου γυμνασίου Αλίμου ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι γονείς των μαθητών κατά την παραμονή τους εκεί (έναρξη και λήξη σχολικής βάρδιας) όσο και οι περιπατητές αφού διέρχεται από εκεί η χωμάτινη διαδρομή περιπάτου.
Αναβαθμίζεται το υφιστάμενο πάρκο σκύλων στη βόρεια πλευρά της περιοχής με φυτεύσεις περιμετρικά και προμήθεια νέου εξοπλισμού. Δημιουργείται πάρκο άθλησης ενηλίκων με προμήθεια και τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής και πιο συγκεκριμένα:
Όργανο έκτασης ποδιών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο βάδισης εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο έλξεως ώμων εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο ποδηλάτου εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο ελλειπτικής κίνησης ποδιών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο παράλληλων μπαρών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο πάγκος κοιλιακών εκγύμνασης ενηλίκων
Όργανο βάδισης αέρος εκγύμνασης ενηλίκων
Τοποθετούνται τραπεζόπαγκοι στα παρακείμενα παρτέρια για ανάπαυση των αθλουμένων. Γίνεται πλήρης συντήρηση στην υφιστάμενη παιδική χαρά.
Στην απόληξη της περιοχής προς την οδό Ήρωος Μάτση στον χώρο που φιλοξενούσε δεύτερο πάρκο σκύλων δημιουργείται νέα παιδική χαρά κατάλληλη για ΑΜΕΑ που περιλαμβάνει: σύνθετο όργανο, σύνθετο όργανο με πλατφόρμες, 8 θέσια τραμπάλα ελατηρίου, 2 θέσια κούνιας νηπίων και μίας θέσης για ΑΜΕΑ, μεταλλική κούνια τύπου φωλιά.
Αποκαθίστανται τα πεζοδρόμια και τα τμήματα των οδών Θεσσαλίας και Ηλέκτρας με σταμπωτό σκυρόδεμα προκειμένου να ενοποιηθούν οι χώροι παρέμβασης. Πλατεία Φιλίας:
Επανασχεδιάζεται ολόκληρη η υφιστάμενη παιδική χαρά και δημιουργείται μια νέα με πολύ περισσότερο εξοπλισμό αξιοποιώντας το σύνολο του υφιστάμενου χώρου.
Η νέα παιδική χαρά θα περιλαμβάνει: 4 θέσια τραμπάλα ελατηρίου σε σχήμα νούφαρο, τραμπάλα ελατηρίου σε σχήμα αεροπλανάκι, 4 θέσια κούνια νηπίων, 4 θέσια κούνιας παίδων , 4 θέσια κούνιας παίδων, σύνθετο όργανο με μία τσουλήθρα, παιχνίδι σε μορφή, σύνθετο οργάνο με δύο τσουλήθρες, σύνθετο ταλαντευόμενο όργανο, παιχνίδι με ταλαντευόμενους δίσκους, δραστηριότητα αναρρίχησης.
Επενδύονται με ξύλο τα υφιστάμενα καθιστικά από σκυρόδεμα, αναβαθμίζοντας την αισθητική και τη χρηστικότητα του χώρου. Αντικαθίσταται η ξύλινη πέργολα στην είσοδο του χώρου που έχει φθαρεί λόγο παλαιότητας.
Αντικαθίσταται η περίφραξη που έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές. Η νέα θα έχει πυκνότερους ορθοστάτες προκειμένου να μην είναι ευάλωτη σε βανδαλισμούς.
Επισκευάζονται και αποκαθίστανται με νέους χρωματισμούς οι φθορές στα υφιστάμενα στοιχεία σκυροδέματος του χώρου.
iv) Τεκμηρίωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα του προτεινόμενου έργου:
Η περιοχή της προτεινόμενης παρέμβασης βρίσκεται στο Άνω Καλαμάκι του Δήμου Αλίμου, έχει επιφάνεια περίπου σαράντα πέντε στρεμμάτων και αποτελεί κεντρικό σημείο της ευρύτερης περιοχής αφού τμήμα της εφάπτεται με τη λεωφόρο Ιωνίας που αποτελεί κεντρικό οδικό άξονα της ευρύτερης περιοχής.
Περικλείεται από τις οδούς Ελ. Βενιζέλου, Ήρωος Μάτση, Μεγ. Αλεξάνδρου και Λ. Ιωνίας, ενώ στο νότιο άκρο εφάπτεται και η πλατεία Φιλίας. Ολόκληρη η περιοχή παρέμβασης αποτελεί σήμερα περιοχή με έντονη επισκεψιμότητα και χρήση αφού εντός αυτής περιλαμβάνονται:
Τέσσερα (4) σχολικά συγκροτήματα και συγκεκριμένα το 2ο-7ο δημοτικό σχολείο, το 4ο γυμνάσιο και το 2ο λύκειο Αλίμου.
Ένα κλειστό γυμναστήριο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου. Τρείς υφιστάμενες παιδικές χαρές, μία εντός της πλατείας Καραϊσκάκη στο βόρειο τμήμα της περιοχής παρέμβασης, και δύο στο νότιο τμήμα αυτής μία επί των οδών Ηλέκτρας και Μεγ. Αλεξάνδρου και μία δεύτερη στην πλατεία Φιλίας.
Η πλατεία Καραϊσκάκη που περιλαμβάνει διαδρόμους περιπάτου, χώρους πρασίνου με γκαζόν, καφέ – αναψυκτήριο, παιδική χαρά, μικρό υπαίθριο θέατρο, υπαίθρια όργανα γυμναστικής ενηλίκων, υπαίθριο γήπεδο καλαθοσφαίρισης και αδιαμόρφωτο χώρο που φιλοξενεί διάφορες εποχιακές εκδηλώσεις (πχ χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες κλπ).
Μία πευκόφυτη περιοχή σε επαφή και κατά μήκος με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου που φιλοξενεί ένα πάρκο σκύλων και μία παιδική χαρά στο νότιο τμήμα, χωρίς άλλες ιδιαίτερες διαμορφώσεις.
Η οδός Ελ. Βενιζέλου καθ΄όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς που με παλαιότερο έργο έχει διαμορφωθεί με πεζοδρόμια μεγάλου πλάτους και παρτέρια φύτευσης και αποτελεί χώρο περιπάτου.
Η πλατεία Φιλίας στο νότιο άκρο της περιοχής παρέμβασης που υπάρχει η ομώνυμη παιδική χαρά. Συνεπώς πρόκειται για μια περιοχή σημαντικού μεγέθους που αποτελείται από μια σειρά κοινόχρηστων χώρων σε επαφή μεταξύ τους και με χρήσεις και λειτουργίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία της ευρύτερης περιοχής και της κοινωνίας του Αλίμου.
Επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης έχει μέσο μήκος περίπου 750 μέτρα όταν η ευθεία απόσταση των ορίων του Δήμου Αλίμου στην συγκεκριμένη πλευρά του από την είσοδο του (Λ.
Ιωνίας και Λ. Βουλιαγμένης) έως την Λ. Αλίμου είναι 2350 μέτρα. Από αυτό και μόνο το ενδεικτικό στοιχείο τεκμηριώνεται το μέγεθος (ως έκταση) της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης.
Με την προτεινόμενη παρέμβαση αποδίδεται στην κοινωνία του Αλίμου για χρήση μια σειρά αναβαθμισμένων χώρων περιπάτου, άθλησης, αναψυχής, ποικίλων δραστηριοτήτων με εντελώς ελεύθερη πρόσβαση.
Ο χώρος αποκτά ενιαίο χαρακτήρα με την δημιουργία της περιπατητικής διαδρομής που ουσιαστικά ενοποιεί τους επιμέρους χώρους. Με τις προτεινόμενες φυτεύσεις ενισχύεται σημαντικά το αστικό πράσινο σε μια μεγάλη περιοχή του Δήμου Αλίμου.
Χρησιμοποιούνται στο μεγαλύτερο βαθμό υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (ξύλο, χώμα, φυτά). Αναβαθμίζεται συνολικά ένας πολύ μεγάλος και σημαντικός για την περιοχή κοινόχρηστος χώρος γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια ζωής του, την χρησιμότητα – χρηστικότητα του στην κοινωνία του Αλίμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Συνοψίζοντας η προτεινόμενη παρέμβαση αποτελεί μία ολοκληρωμένη σύνθετη ανάπλαση αφού αξιοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον παρεμβαίνει σε μία σημαντικού μεγέθους και σημασίας για τον Δήμο Αλίμου περιοχή αναβαθμίζοντας την συνολικά και αποδίδει στην κοινωνία του Αλίμου και της ευρύτερης περιοχής έναν χώρο με ποικίλες χρήσεις αθλητισμού περιπάτου και αναψυχής.
v) Εκτίμηση των θετικών επιπτώσεων από την πραγματοποίηση και λειτουργία του έργου
Από την πραγματοποίηση και λειτουργία της προτεινόμενης ολοκληρωμένης παρέμβασης στην πλατεία Καραϊσκάκη και στην ευρύτερη περιοχή της ο Δήμος Αλίμου προσδοκά μια σειρά από θετικές επιπτώσεις τόσο οικονομικού όσο και κοινωνικού χαρακτήρα.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Συντήρηση – αναβάθμιση υφιστάμενων στοιχείων του χώρου παρέμβασης με αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου ζωής και της χρηστικότητας των κοινοχρήστων χώρων παρέμβασης.
Αύξηση της ασφάλειας των χρηστών των κοινοχρήστων χώρων. Απόδοση στο κοινωνικό σύνολο με ελεύθερη πρόσβαση ενιαίου χώρου με ποικίλες δραστηριότητες (περίπατος, παιχνίδι, άθληση, γνωριμία με τα φυτά της Ελληνικής γης) για διαφορετικές ομάδες χρηστών (ενήλικες, παιδιά, ΑΜΕΑ).
Σημαντική ενίσχυση του αστικού πρασίνου με θετικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής. Σημαντική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Εξοικονόμηση πόρων με την δημιουργία του θεματικού χωριού αφού ο δήμος θα επωφεληθεί το κόστος της εποχιακής ενοικίασης εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των αντίστοιχων αναγκών. Θετικό οικονομικό αποτέλεσμα στις επιχειρήσεις της περιοχής αφού ο αναβαθμισμένος χώρος ως χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους τόσο του Δήμου Αλίμου όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: notia.gr