“Δεν μπορεί επειδή το κράτος έχει τα μαύρα χάλια στα οικονομικά και για να παρουσιάσει ρευστότητα, να θέλει να μας στερήσει την οικονομική και διοικητική λειτουργία και αυτοτέλεια, διατάσσοντάς μας να μεταφέρουμε τα ταμειακά μας αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδας και να εκταμιεύουμε κατόπιν αίτησης και για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα του δήμου”, είπε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο μετά τη γνωστοποίηση του ΦΕΚ που εξέδωσε ο υπουργός Οικονικών Χουλιαράκης.
Καυτηριάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή τη φορά και προκειμένου να κάμψει της αντιστάσεις των Αυτοδιοικητικών, μεθόδευσε την απόφαση η κυβέρνηση είπε:
“Έχει εκδοθεί ΦΕΚ το οποίο επιβάλει μια διαχείριση των ταμειακών αποθεματικών των Δήμων και όχι μόνο των αποθεματικών αλλά στην ουσία κάθε ταμειακής ρευστότητας που υπάρχει στους δήμους αλλά και σε άλλους φορείς της Γενικής κυβέρνησης, διατάσσοντάς μας να μεταφέρουμε όλα μας τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας και επιβάλει συγκεκριμένη διαδικασία για να μπορουμε να παίρνουμε και να αξιοποιούμε τα χρήματα για να πληρώνουμε τις τρέχουσες οφειλές μας.
Είναι ένα φαινόμενο που όλοι είχαμε καταδικάσει και το 2015 όταν είχε επιχειρηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το ίδιο.
Τώρα όμως έρχεται η κυβέρνηση με έναν ακόμα πιο περίτεχνο τρόπο να επιβάλλει το που θα πάμε τα χρήματα του δήμου και πως θα γίνεται η διαχείρισή τους.
Μπαίνει στο σκληρό πυρήνα της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και αυτονομίας των Δήμων κατά τρόπο που είναι συνταγματικά τουλάχιστον ελεγχόμενος.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν είναι για να εξυπηρετούν το κεντρικό κράτος που έχει τα μαύρα του τα χάλια.
Ας κάνει καλή ταμειακή διαχείριση και σωστή πολιτική όπως έχουν κάνει οι δήμοι που έχουν ταμειακό απόθεμα” τόνισε καταλήγοντας πως θα λειτουργήσουν μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους, θα περιμένουν την απόφαση της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα αυτό και θα ενημερώσουν το σώμα σε προσεχή συνεδρίαση.
Αντισυνταγματική η απόφαση
Εν τω μεταξύ η ΚΕΔΕ με ομόφωνη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο ΦΕΚ χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την ουσιαστική δήμευση των ταμειακών αποθεματικών δήμων, περιφερειών και άλλων φορέων της γενικής κυβέρνησης, αντισυνταγματική.
Σε περίπτωση δε που δεν ληφθεί υπ’ όψιν η ομόφωνη απόφαση, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Αυτοδιοίκηση σε ασφυκτικό κλοιό
Μετά τον “Κλεισθένη 1”, το σύστημα δηλαδή της απλής αναλογικής χωρίς πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, όπου αναμένεται να επικρατήσει ένα ιδιόμορφο καθεστώς ομηρίας των δημοτικών αρχών που δεν θα έχουν από την πρώτη Κυριακή εκλεγεί με ποσοστό 50+1, έρχεται και η απόφαση του υπουργού οικονομικών κ. Χουλιαράκη να δώσει τη χαριστική βολή, καταργώντας ουσιαστικά την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αν ανατρέξουμε και στα όσα ακόμα προβλέπει ο “Κλεισθένης 1” για τη λειτουργία των Δήμων, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού μπαίνει σε περιπέτειες.
Τι προβλέπει το ΦΕΚ Χουλιαράκη
Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση οι ΟΤΑ υποχρεούνται μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, (δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου) να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμό της Τραπέζης Ελλάδος εντός 30 ημερών. Όσοι δήμοι δεν θα συμμορφωθούν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται σ’ αυτήν δεν θα έχουν χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) αφού μόνο μέσω Τραπέζης της Ελλάδος θα μπορούν να εκταμιεύουν ποσά.
«Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας», προκειμένου να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, κρατώντας σε τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο όσα τους είναι απολύτως αναγκαία για τις τρέχουσες συναλλαγές τους.
Το μέγιστο όριο ρευστότητας που οι Φορείς επιτρέπεται να διατηρούν σε λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός Τράπεζας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε καθημερινή βάση και ισούται με τις εκτιμώμενες καθαρές ταμειακές ανάγκες του Φορέα (εισπράξεις μείον πληρωμές) για το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Το δεκαπενθήμερο νοείται σε ημερολογιακούς όρους”. .
Πηγή: vimaonline.gr