Earth speakr… Δίνουν φωνή στον πλανήτη τα παιδιά της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου
«Το καλλιτεχνικό έργο Earth Speakr προσκαλεί τα παιδιά να υπερασπιστούν τον πλανήτη, εκφράζοντας είτε ανησυχία είτε ελπίδα. Με το Earth Speakr app, μπορούν να εκφραστούν με οποιαδήποτε επιλογή στο τοπικό περιβάλλον. Το έργο συλλέγει τις φωνές των παιδιών και ενισχύει αυτό που έχουν να πουν. Εμείς – ως ενήλικες, παγκόσμιοι ηγέτες και πολιτικοί, πρέπει να ακούσουμε τα δημιουργικά μηνύματα και να τους πάρουμε στα σοβαρά», υποστηρίζει ο Olafur Eliasson, ο δημιουργός της ιδέας, δανικής και ισλανδικής καταγωγής καλλιτέχνης.
Τα παιδιά της Ε΄τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου είναι ανάμεσα στα παιδιά που αποφάσισαν να υπερασπιστούν τον πλανήτη, κάνοντας απλά τους ενήλικες να τα ακούσουν.
Με ένα app,μια ιστοσελίδα και τις φυσικές παρουσιάσεις τους προωθούν το δικό τους μήνυμα, σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και το μέλλον του πλανήτη.
Λαμβάνουν μέρος σ’ αυτό το συλλογικό έργο τέχνης που προσκαλεί τα παιδιά να γίνουν καλλιτέχνες. Τα μηνύματα των παιδιών θα εμφανίζονται στην εικονική εφαρμογή του Earth speakr και τα loud speakers θα προβάλλονται μέσω επαυξημένης πραγματικότητας σε διάφορα σημεία στην Ευρώπη.
Κάντο ν’ ακουστεί
Χρειαζόμαστε τον πλανήτη ζωντανό
«Θέλω να ζήσω. Θέλω να βλέπω.
Θέλω να με ακούσεις. Πρέπει να με ακούσεις
Χρειάζομαι τον πλανήτη ζωντανό.
Θέλω να ζήσω. Πρέπει να ζήσω
Άσε με να ζήσω!!!
Σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και αλβανικά τα παιδιά της Ε΄τάξης στέλνουν το ηχηρό μήνυμα τους, για να αναλάβουν οι κυβερνήσεις άμεση δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Το μήνυμα προς όλους τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, παραμένει ένα. «Ακούστε μας και αναλάβετε δράση»
Τελικά σε αυτό το «βαλς των ονείρων», το «ν΄ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωστους τόπους ,τα πουλιά, τα λουλούδια , τα σύννεφα και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους» δεν σε κάνει απλά «να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια», αλλά να «βγεις να τραγουδήσεις την ζωή»
Δεσπότη Ελευθερία: «Με το ραδιοφωνικό μας σποτ θα ακουστούμε στα πέρατα της γης»
Η δασκάλα των παιδιών η κ. Δεσπότη Eλευθερία μας μιλά για αυτή τους την προσπάθεια, αποκαλύπτοντας μας ότι ήταν αμέτρητες οι στιγμές που δάκρυσε από περηφάνια για τους μαθητές της. Mε την θερμή πάντα υποστήριξη της Διευθύντριας τους Σχολείου κας Ιωάννας Μικρογιαννάκη, ξέρει πως με το ραδιοφωνικό τους σποτ θα ακουστούν στα πέρατα της γης. Ξέρει πως τα παιδιά- μαθητές της είναι τα αμάραντα κρίνα που φυτρώνουν σε εδάφη ακαλλιέργητα και εκείνη οφείλει να τα αναδείξει. Ξέρει πως τα παιδιά είναι η αχτίδα μες την καταχνιά. Είναι η ελπίδα.
Πώς νιώθετε που λαμβάνετε μέρος σ’ αυτό το συλλογικό έργο τέχνης, το Earth Speakr;
Αποτελούμε μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας, προσπαθούμε να δώσουμε στους μαθητές μας, ως εκπαιδευτικοί και μέλη αυτής της κοινότητας, να το συνειδητοποιήσουν μέσα από κοινές δράσεις , site εκπαιδευτικά και εφαρμογές όπως το Earth Speaker μέσω των οποίων θα μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις. Δίνουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε τη μαθητική μας οικογένεια με μαθητές άλλων χωρών. Να μιλήσουν και να εκφραστούν.
Αν λοιπόν, καταφέρουμε να αναπτύξουν το αίσθημα της συνυπευθυνότητας και της αλληλεγγύης θα συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της φωνής τους και θα αλλάξουν τον ρου της ιστορίας με τη δική τους , μοναδική πινελιά.
-Πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξε η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών;
Τα παιδιά- μαθητές μας, αποτελούν πάντα το εφαλτήριο για οποιαδήποτε δράση μας γιατί το μέλλον τους ανήκει κι εμείς αποτελούμε τον κινητήριο μοχλό μέσω της εκπαίδευσης.
Προσπαθούμε λοιπόν να εκπαιδεύσουμε ικανούς πολίτες που συνειδητά θα εκφράζονται με οποιοδήποτε τρόπο , είτε μέσω της τέχνης, είτε μέσω του λόγου, γραπτού ή προφορικού, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να εμπνέουν και τους υπόλοιπους.
Δεδομένων λοιπόν των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε , λόγω κορονοΐού, και του εγκλεισμού που ζήσαμε, αισθάνθηκα την ανάγκη να δώσω στους μαθητές μου , μια διέξοδο, ένα βάθρο , πάνω στο οποίο όλοι θα μπορούσαν να εκφραστούν. Να βγουν από το καβούκι της μοναξιάς και να ζήσουν στο “εμείς μπορούμε”
Να τους δώσω την ελπίδα και το όραμα μέσω της μουσικής, της ζωγραφικής, της ποίησης και του λόγου, γραπτού ή προφορικού.
Τα παιδιά είναι πηγή έμπνευσης και ανταποκρίθηκαν το καθένα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο , με μεγάλο ενθουσιασμό.
Μόνα τους, μου υποδείκνυαν τον τρόπο και μου έδιναν τη δύναμη και την ελπίδα ότι υπάρχει μέλλον και οφείλουμε να τα “υπηρετήσουμε” για να συνεχίσουμε να Ζούμε με Αισιοδοξία.
-Tα παιδιά έχουν καταλάβει πόσο πολύτιμο είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν στον σχεδιασμό ενός καλύτερου κόσμου και ενός βιώσιμου πλανήτη;
Τα παιδιά νιώθουν περισσότερο από τον κάθε ενήλικα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια κοινότητα και ανησυχούν αλλά συχνά δεν μπορούν να βρουν τρόπους να τα εκφράσουν. Χρέος όλων μας αποτελεί να τους δείχνουμε τις διεξόδους.
Με τη συμμετοχή τους λοιπόν σε διεθνείς δράσεις και την επαφή τους με συνομηλίκους τους παίρνουν το θάρρος ακόμη και οι πιο “φοβισμένοι” να εκφραστούν. Διαπιστώνουν ότι παντού στην υφήλιο υπάρχουν παιδιά με τις ίδιες ανάγκες και ανησυχίες και αποκτούν την αυτοπεποίθηση και το κουράγιο να εκδηλωθούν.
Ζώντας λοιπόν την παράλληλη εικονική πραγματικότητα και τη Δια Βίου Μάθηση, νιώθω υποχρεωμένη να εμπλέξω τους μαθητές μου σε όλο αυτό το πλαίσιο για να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία προς όφελός τους αλλά και να μην απεμπλακούν από την βιωματική δράση.
Έτσι κατέληξα με τα διαδικτυακά μαθήματα να φτιάξουμε ένα Ραδιοφωνικό Σποτ που θα ακουστεί στο European School Radio,μέσω του οποίου θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό “ Κάντο ν΄ακουστεί” για να φωνάξουμε με το δικό μας δυνατό τρόπο στο Earth Speaker.
Nα εμπνευστούν , δια ζώσης, με τα δικά τους ποιήματα και συνθήματα, με αφορμή την Ημέρα περιβάλλοντος και την Εβδομάδα Ωκεανών.
Να συνεχίσουμε με τα έργα τέχνης τους που συνεχίζουν να στέλνουν εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών και να αποτελέσουν την έμπνευση για νέες δράσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
-Επιλέξατε τέσσερις γλώσσες για να στείλετε το μήνυμα σας, Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά και Αλβανικά. Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος επιλογής των συγκεκριμένων γλωσσών;
Ο λόγος που επιλέχθηκαν οι γλώσσες είναι ότι ήθελα ,να πλαισιώσουμε το όλο εγχείρημα διαπολιτισμικά και διαθεματικά, δίνοντας λόγο και σε παιδιά μεταναστών ή μη που δε θα είχαν το σθένος να το βροντοφωνάξουν. Και όντως προς μεγάλη μου έκπληξη , ανταποκρίθηκαν όλοι, εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τις ξένες γλώσσες και μαθητές. Το όφελος ήταν διπλό!
-Έφτασαν σε μένα δύο ηχητικά σποτ. Το ένα περιλαμβάνει το ορχηστικό του Μάνου Χατζιδάκι «το βαλς των ονείρων», το «Μ’ αγαπάς» του Παντελή θαλασσινού, και το «όμορφη ζωή» του Θοδωρή Βοτσικάκη.To δεύτερο σποτ είναι οι φωνές των παιδιών που λένε «χρειαζόμαστε τον πλανήτη ζωντανό». Ποιος μπορεί να μείνει αδιάφορος σε φωνές παιδιών που λένε τόσο μεγάλες αλήθειες, με τόσo λίγα λόγια;
Στόχος μου ήταν να είναι ένα μήνυμα ευσύνοπτο, με μεγάλο περιεχόμενο, που θα μπορούσε αβίαστα να ακουστεί και να αφήσει το στίγμα του σε όποιον το ακούσει.
Καταλήξαμε στο Ραδιοφωνικό Σποτ με την ελπίδα να ακουστούμε στα πέρατα της Γης και να αποτελέσουμε το έναυσμα για να δραστηριοποιηθούν και άλλοι.
Επιλέξαμε διαφορετικές γλώσσες για να προσεγγίσουμε και άλλους λαούς και ταυτόχρονα οι μαθητές μας να αναπτύξουν λεξιλόγιο και να αντιμετωπίσουν φιλικά τις ξένες γλώσσες , μέσα από την αναγκαιότητα και χρηστικότητά τους.
–Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή σε όλο αυτό το εγχείρημα και ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία σας;
Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη όταν έβλεπα τα μάτια των παιδιών , το χαμόγελό τους και τον ενθουσιασμό τους να δράσουν. Είναι το μεγάλο δώρο για όλη την προσπάθεια και από εκείνα αντλώ το κουράγιο για να συνεχίσω να αγωνίζομαι με περισσότερο πάθος. Μου δίνουν απίστευτη ενέργεια όταν σιγοτραγουδούν την ¨Όμορφη Ζωή¨ ή αφιερώνουν τον ελεύθερο τους χρόνο για να δημιουργήσουν μία ζωγραφιά, ένα κείμενο, ένα ποίημα. Επίσης ,όταν σιγοψιθυρίζουν τα συνθήματα για να καταφέρουν να τα πουν άψογα ή όταν με μεγάλη λαχτάρα περιμένουν να ακούσουν τη φωνή τους και νιώθουν περήφανοι.
Σημειωτέον, ότι οι περισσότεροι πρώτοι φορά άκουσαν τη φωνή τους να εκπέμπει και εξεπλάγησαν με την χροιά και τον τόνο της. Ήταν πρωτόγνωρα συναισθήματα που τελικά ανέπτυξαν περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους και την υπομονή γιατί είδαν πόσο δύσκολο είναι να κάνεις εγγραφή και χωρίς τα κατάλληλα μέσα και σε αντίξοες συνθήκες.
Είναι αμέτρητες οι στιγμές που δάκρυσα εσωτερικά ή εξωτερικά από περηφάνια για αυτούς τους νέους πολίτες.
-Τελικά σε αυτό το «βαλς των ονείρων», το «ν΄αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα, τους γνωστούς και τους άγνωστους τόπους» δεν σε κάνει απλά «να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια» αλλά και ότι είναι «όμορφη η ζωή»…
Τα “ βαλς των ονείρων” που δεν είναι χαμένα γιατί δεν τα αφήνουμε εμείς να πάνε χαμένα. Αποδεικνύουμε την ύπαρξή τους και τη δυνατότητα να υλοποιηθούν αγαπώντας τα βουνά, τα πέλαγα και τον άνθρωπο , δείχνοντάς τους απέραντο σεβασμό και πιστεύοντας ότι θα έχουν μια όμορφη ζωή γιατί αποτελούν συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες.
Θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν σε γνωστούς και άγνωρους τόπους αλλά θα έχουν όνειρα και ελπίδα με τη δύναμη της γνώσης και της δράσης.
Να αγαπήσουν και να αγαπηθούν να νιώσουν και να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο που θα΄ναι ευτυχισμένα.
Να βλέπουν με καθαρό βλέμμα και να μιλά η ψυχή με την καρδιά και τη λογική παράλληλα.
Είναι τα αμάραντα κρίνα που φυτρώνουν σε εδάφη ακαλλιέργητα κι εμείς οφείλουμε να τα αναδείξουμε.
Να δούμε μες την καταχνιά την αχτίδα, να αντικρύσουμε τον ήλιο με άλλα μάτια γιατί όλοι βαθειά μέσα μας, είμαστε παιδιά και πρέπει να παίρνουμε παράδειγμα από αυτά.
Και έπεται συνέχεια….
Εύχομαι και ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι μαθητές στις δράσεις μας.