600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade true 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΝΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  ΑΛΙΜΟΥ

Συνέντευξη στη  Ζέτα Φλισκανοπούλου

Εμπνευσμένος, άμεσος, χιουμορίστας, απόλυτα κατανοητός ο Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ball State της Ιντιάνα, Γιώργος Πιντέρης  έχει την ικανότητα όλα αυτά τα χρόνια να εξηγεί και τα πιο πολύπλοκα ψυχολογικά φαινόμενα με τον πιο απλό τρόπο .Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου.

Με αεροναυπηγικό υπόβαθρο (λόγο σπουδών) αρχικά επέλεξε την ψυχομετρία, πέρασε όλα τα στάδια για να καταλήξει από επιλογή να εφαρμόζει την ψυχολογία σε «νορμάλ ανθρώπους» όπως δηλώνει.

« Σήμερα, ασκώ «πρακτικά εφαρμόσιμη ψυχολογία για νορμάλ ανθρώπους». Την ψυχοπαθολογία την έχω αφήσει εδώ και χρόνια στους ψυχιάτρους, τους κλινικούς ψυχολόγους και τους «ψυχοθεραπευτές».

Ο κ.Πιντέρης είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, δεν διστάζει, ούτε φοβάται κάθε τόσο να κάνει καταγραφή από πράγματα που αγαπά, σε διάφορες περιόδους της ζωής του .Μερικές από τις αγάπες του κρατάνε μέσα στον χρόνο, άρα όπως λέει ,αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του .

Μερικές αγάπες του κρατάνε από την εποχή που θυμάται τον εαυτό του .

Το παιχνίδι, από τα 3 ως τα 6 του με άλλες μορφές.

 Η μουσική και η αγάπη του για την κιθάρα που συνεχίζει να παίζει και να εξελίσσεται.

 Η τεχνολογία, δώσε του λαμπάκια και κουμπάκια και πάρε του την ψυχή

 Ο αθλητισμός, αρχικά ήταν ο στίβος μετά το τζούντο και το καράτε.

 Το διάβασμα, πέρασε από τον Καραγκιόζη και τον Σουρή στην λογοτεχνία, την πολιτική θεωρία, , την φιλοσοφία και την «πρακτικά εφαρμοσμένη ψυχολογία που ασκεί .

Η διδασκαλία.

 Το γράψιμο ,από τα 34 του που εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο μέχρι σήμερα .

Η εφημεριδούλα του που εκδίδεται εδώ και 33 χρόνια.

Η τέχνη και η δική του επινόηση όπου απεικονίζει την μουσική ,εικόνες ανάλογα με το μουσικό θέμα, πίνακες που προέρχονται από διαφάνειες σε ψηφιακή ζωγραφική .

Τέλος η ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΦΙΛΙΑ .Εννιά διαφορετικές αγάπες σημαντικές στην ζωή του, όμως η φιλία συνεχίζει να δίνει νόημα σε όλες τις προηγούμενες.

« Αν δεν είσαι σε θέση να μοιραστείς τη χαρά σου και τις επιτυχίες σου με ανθρώπους που αγαπάς και σ’ αγαπάνε, τότε έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό. Ο Καζαντζάκης στην Ασκητική του λέει πως ερχόμαστε μόνοι και φεύγουμε μόνοι. Αυτό είναι αλήθεια. Γεννιόμαστε και πεθαίνουμε μόνοι. Κανείς δεν γεννιέται κρατώντας κάποιον απ’ το χέρι. Κανείς δεν πεθαίνει παρέα μαζί μας. Όμως τι νόημα έχει η ζωή αν ανάμεσα στη γέννηση και το θάνατο παραμένουμε μόνοι;»

Με τον κ.Πιντέρη την Παρασκευή 25  Ιανουαρίου βρεθήκαμε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλίμου,μετά από πρόσκληση του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου  και τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Σε ένα εντελώς διαφορετικό σεμινάριο ψυχολογίας,  με αφορμή το νέο του βιβλίο στις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο: «Εαυτέ μου ,τι σχέση έχεις με το χρήμα:;» μας ανέλυσε την ανεξερεύνητη σχέση μας με το χρήμα ,τα κριτήρια που οι άνθρωποι ιεραρχούν την σχέση τους με το χρήμα, τις προτεραιότητες και τα θέλω στην ζωή τους αλλά και το πώς σχετίζονται τα δυο βιβλία του «Η ψυχολογική πλευρά του χρήματος» και το «εαυτέ μου σταμάτα να κατέβω». 

«Ψυχολογικά προβλήματα έχουμε όλοι.» γράφει το οπισθόφυλλο του βιβλίου.  «Έχεις όμως αναλογιστεί ποτέ, πόσα από αυτά τα «ψυχολογικά» προβλήματα έχουν σχέση με την οικονομική σου κατάσταση; Πόσο η καθημερινή συναισθηματική σου διάθεση επηρεάζεται από: 

  • Την οικονομική σου ρευστότητα 
  • Τον χρόνο που ξοδεύεις για τη δουλειά σου 
  • Την ενέργεια που ξοδεύεις για να βγάλεις λεφτά 
  • Τη σταθερότητα του εισοδήματός σου 

Τι είσαι; Αφεντικό ή σκλάβος του χρήματος; 

Το χρήμα έχει το νόημα που εμείς του δίνουμε: Μπορεί να σημαίνει ασφάλεια, αγάπη, αυτοεκτίμηση, δράση, δύναμη, ελευθερία και ό,τι άλλο μπορεί να συμβολίζει στην αντίληψη καθενός. 

Ο τρόπος που χειριζόμαστε το χρήμα επηρεάζει, ανάμεσα σε άλλα, και την ψυχική μας υγεία. Πώς χειρίζεσαι το χρήμα; 

  • Είσαι καταναλωτικός; Έχεις καταναλωτική νοημοσύνη; 
  • Είσαι σκεπτικιστής και συνέχεια ανήσυχος για το μέλλον; 
  • Είσαι ενθουσιώδης με αποτέλεσμα «να μη γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά σου»; 
  • Είσαι υποτονικός και αλλεργικός στους αριθμούς;»

Δεν είναι ανάγκη να είσαι πλούσιος για να έχεις πλούσια ποιότητα ζωής.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΝΤΕΡΗΣ

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ»

 

-Η καριέρα σας, σαν δάσκαλος ξεκίνησε στα 20 χρόνια σας από το καράτε. Στα 26 σας οργανώνατε τα πρώτα σεμινάρια ψυχολογίας. Παρόλα αυτά όταν σας αποκαλούσαν «δάσκαλε» σας ενοχλούσε. Έχετε βρει το γιατί;

Είναι απλό: Το «δάσκαλε» για τότε ήταν …γέρικο. Με αυτή την προσφώνηση συμφιλιώθηκα μετά τα 55.

-Έχετε δηλώσει ότι λόγο αεροναυπηγικού υπόβαθρου σας ενδιέφερε αρχικά η ψυχομετρία. Τεστ, ερωτηματολόγια καταγραφές συμπεριφορών. Αληθεύει αυτό;

Την εποχή εκείνη έβλεπα την Ψυχομετρία σαν τον κλάδο της ψυχολογίας που ήταν πλησιέστερος στις Θετικές επιστήμες με τις οποίες ήμουν εξοικειωμένος.

-Υποστηρίζετε ότι ασκείτε  πια «πρακτικά εφαρμοσμένη ψυχολογία», για «νορμάλ ανθρώπους». Λίγοι ψυχολόγοι θα τολμούσαν να υποστηρίξουν κάτι  τέτοιο. Μας το εξηγείτε λίγο.

Δεν καταλαβαίνω γιατί «Λίγοι ψυχολόγοι θα τολμούσαν να υποστηρίξουν κάτι  τέτοιο». Το ότι είναι κάποιος νορμάλ, δεν σημαίνει ότι δεν έχει προβλήματα. Μπορεί να είναι στο γάμο, στην οικογένεια, στη σχέση με τα παιδιά, στο φλερτ, στο σεξ, στη συντροφικότητα στην εργασία και σε άλλους τομείς. Άλλωστε νορμάλ δεν θα πει «υγιής».

-Σε μια εξομολόγηση σας, τονίσατε πως το νόημα της ζωής ,είναι να μοιράζεστε την χαρά και την δημιουργικότητα με τους φίλους σας, όπου πάνω από 30 χρόνια συναντιέστε μαζί τους μια φορά την εβδομάδα. Η συναναστροφή με τους φίλους είναι ψυχοθεραπεία;

Θα έλεγα η επαφή με φίλους μειώνει τις πιθανότητες να χρειαστείς ψυχοθεραπεία. Εκτός αν είναι άτομα που λειτουργούν πάνω σου «τοξικά» και …σε στέλνουν για ψυχοθεραπεία.

Mέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 31 βιβλία σας. Το τελευταίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός έχει τίτλο «Η ψυχολογική πλευρά του χρήματος». Αναρωτιέμαι τι συναισθήματα μας προκαλεί η έννοια του χρήματος;

 Σίγουρα το χρήμα μάς δημιουργεί συναισθήματα, αλλά αυτό που καθορίζει την συμπεριφορά μας με το χρήμα, είναι οι συναισθηματικές ανάγκες που πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε με αυτό.

Mε βάση ποια κριτήρια ιεραρχούν οι άνθρωποι την σχέση τους με το χρήμα;

Υποθέτω ότι στους περισσότερους προέχουν οι υλικές και πρακτικές ανάγκες. Από κει και πέρα, τις προτεραιότητες τις καθορίζουν οι συναισθηματικές ανάγκες.

Oι προτεραιότητες που θέτουν στην ζωή τους καθορίζουν και την σχέση τους με το χρήμα;

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει αυτό το βιβλίο: είμαστε αφεντικά ή σκλάβοι του χρήματος

H συναισθηματική σχέση μας με το χρήμα διαμορφώνεται από τα παιδικά μας χρόνια και τα βιώματα μας;

Ως ένα βαθμό ναι. Όμως, στους ενήλικες η σχέση με το χρήμα καθορίζεται κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, καθορίζεται από αυτά που γίνονται μέσα στο κεφάλι τους την ώρα που αντιμετωπίζουν εκείνα που γίνονται έξω απ’ το κεφάλι τους.

-Παρατεταμένη περίοδος κρίσης. Τελικά όταν τα ζευγάρια διαφωνούν για το οικονομικό κατά βάθος διαφωνούν για τις αξίες και τις προτεραιότητες στην ζωή τους;

Εξαρτάται αν οι διαφωνίες τους είναι καθαρά θέμα διαχείρισης ή αν είναι προϊόν συναισθηματικής απομάκρυνσης και συσσωρευμένου θυμού εκατέρωθεν ο οποίος οδηγεί σε μια ανταγωνιστική σχέση για το «ποιος κάνει κουμάντο».

Yπάρχουν άνθρωποι που με την αξία του χρήματος τους, αποδίδουν και «αξία» στον εαυτό τους;

Για κάποιους ανθρώπους η βασική συναισθηματική ανάγκη που προσπαθούν να καλύψουν το χρήμα είναι η αυτοεκτίμηση.

-Πως θα άλλαζαν όλα αν κάποιοι αποσύνδεαν το χρήμα από την προσωπική τους αξιολόγηση;

Αυτό είναι θέμα για σενάριο.

Tελικά το χρήμα πρέπει να το κυνηγάμε, να το αποφεύγουμε, να το φοβόμαστε ή να το θαυμάζουμε;

Όλα αυτά και άλλα τόσα εκτός από ένα: Το πρέπει.

 

Ο κ.Πιντέρης με την σύντροφο το Ζωή Κορέα οργανώνουν κάθε Παρασκευή 8:30 με 10:30 μ.μ (Κοραή 6-Γλυφάδα) ομάδες «Κινηματογραφικής Αυτογνωσίας και Aυτοβελτίωσης». Εφόσον το μέλος της συζήτησης έχει παρακολουθήσει στις συνθήκες που θέλει μια συγκεκριμένη ταινία που έχει επιλεχθεί, στην συνέχεια μαζεύονται μια μικρή ομάδα ατόμων και συζητούν τα θέματα που προκύπτουν από την ταινία.Η πρώτη συνάντηση θα γίνει Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: pinteris@hotmail.com

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις