Μπορεί τα βλέμματα να έχουν στραφεί στην αντιμετώπισης της Covid-19, εντούτοις η εποχική γρίπη– αν και με χαμηλότερη επίπτωση όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, εξαιτίας πιθανότατα του συχνού πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας, του περιορισμού των μετακινήσεων- εξακολουθεί να είναι εδώ και συνεχίζει να αποτελεί ένας από τους πιο συχνούς λόγους νόσησης, ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την περίοδο επιτήρησης της εποχικής γρίπης 2019-2020 καταγράφηκαν στη χώρα μας 116 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 98 αφορούσαν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67,7 έτη. Συνολικά διαπιστώθηκαν 254 σοβαρά κρούσματα, εξ των οποίων τα 233 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Μέχρι στιγμής φέτος, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή, όπως και η δραστηριότητα της γρίπης, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει συνολικά επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης.

Ρεκόρ εμβολιασμών

Φέτος διατέθηκαν στην ελληνική αγορά 4.200.000 εμβόλια για την εποχική γρίπη– αριθμός ρεκόρ-, όταν κατά την προηγούμενη περίοδο έγιναν 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί. 

Οι ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις, οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και τα άτομα υπό ανοσοκαταστολή.

Ειδικότερα, συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
    • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
    • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
    • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
    • Μεταμόσχευση οργάνων
    • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    • Χρόνια νεφροπάθεια
    • Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα
    • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
  3. Λεχωΐδες
  4. Θηλάζουσες
  5. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40<§^
  6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
  8. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
  9. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
  10. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Γιατί είναι απαραίτητο το εμβόλιο

Κάθε χειμώνα  παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης. Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας του πληθυσμού.

Αν και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης ενδέχεται να διαφέρει από χρονιά σε χρονιά και ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, η αξία του εμβολιασμού του πληθυσμού είναι αδιαμφισβήτητη όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, καθώς έχει υπολογιστεί ότι ο εμβολιασμός εναντίου του ιού της γρίπης έχει αποτρέψει κατά τη δεκαετία 2010-2020 1,4 έως 7,5 εκατομμύρια λοιμώξεις.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης εναντίον του ιού της γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός, ιδίως όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Το εμβόλιο είναι ασφαλές για ηλικίες άνω των 6 μηνών. Κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά εμβόλια για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, και παρόλο που η σύσταση του εμβολιασμού είναι να γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου, οι μη εμβολιασμένοι ενθαρρύνονται να κάνουν το εμβόλιο και το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο, σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά κρούσματα γρίπης.

Είναι γρίπη ή κορονοϊός;

Υπάρχουν κοινά συμπτώματα ανάμεσα στην εποχική γρίπη και τον Covid-19, όπως η καταρροή ή ο πυρετός, ο βήχας και οι μυαλγίες, και η διάκριση μπορεί να είναι δύσκολη. 

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πως στον κορονοϊό τα συμπτώματα δεν ξεκινούν αιφνίδια και έχουν διακύμανση στη διάρκειά τους, ενώ είναι δυνατόν να διαρκέσουν μέχρι και 30 ημέρες. Επιπλέον, η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα των ατόμων που νοσούν από γρίπη συνήθως διαρκεί από τρεις έως πέντε ημέρες, ενώ στη νόσο Covid-19 η επώαση διαρκεί 7-14 ημέρες και τα συμπτώματα δύναται να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκεια της.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Τι γίνεται εάν κολλήσω;

Ειδικά εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, ή τα συμπτώματα είναι έντονα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και την ανάλογη θεραπευτική αγωγή με λήψη αντι- ιικών φαρμάκων. Αυτά μπορούν να καταστήσουν πιο ήπια τα συμπτώματα, να επιταχύνουν την ίαση και να μειώσουν την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών.

Σημειώνεται πως τα  αντί-ιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά και λαμβάνονται με ιατρική συνταγή.

Πως μπορώ να προφυλαχθώ φυσικά;

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα απλά σάκχαρα σε τρόφιμα, όπως τα μπισκότα, τα αναψυκτικά και πολλές επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους αμυντικούς μηχανισμούς των λευκών αιμοσφαιρίων σε σχέση με την προστασία του σώματος από ξένους εισβολείς. Μπορούμε όμως να καταναλώνουμε φρούτα εποχής (3-4 μερίδες/ημέρα) που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της άμυνάς μας.

Επιπλέον:

• Η βιταμίνη C είναι σημαντική για τη θωράκιση του οργανισμού για τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορούμε να τρώμε περισσότερα εσπεριδοειδή και να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 χυμούς ημερησίως για την βιταμίνη C και τα βιοφλανοειδή που περιέχουν.
• Μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο όπως σπανάκι, αμύγδαλα και σαρδέλες.
• Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο όπως οστρακοείδη, ολικής αλέσεως δημητριακά και καρύδια Βραζιλίας.
• Αυξάνουμε παράλληλα την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D όπως μουρουνέλαιο, σαρδέλες, κρόκοι αυγών, λιπαρά ψάρια.
• Πίνουμε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς λαχανικών από φυλλώδη χόρτα όπως λάχανο, σπανάκι, παντζάρια και καρότα, και τσάι από βότανα.
• Η κοτόσουπα με μανέστρα περιέχει ήπια αντιβιοτικά και αποσυμφορητικές ιδιότητες 

• Τρώμε λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Πηγή: https://sychronosasklipios.gr/articles-news/epochiki-gripi/