600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade true 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

 Στο Θέατρο Κάρολος Κουν βρέθηκαν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Αλίμου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση-δράση για το bullying στα σχολεία, με τίτλο: «Γιάννης Χ= Xenos». Οι εκπαιδευτικοί θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα, μ’ ένα έργο με εξαιρετικά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες,  με απώτερο στόχο να διατηρήσουν στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, ένα περιβάλλον μάθησης στο οποίο κυριαρχούν οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, ο σεβασμός και η ένταξη του διαφορετικού.

 Η παράσταση παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Ο Γιάννης (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα του για να είναι κοινό και καθημερινό),έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και έζησαν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης, ένα καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Όταν η μητέρα του χώρισε, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα.

 Ο Γιάννης αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο και στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας) αρνούνται να τον δεχτούν. Έτσι γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την ομάδα των «νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.

Σκηνές παίζονται με επίκεντρο το Γιάννη και τον επιθετικό Στράτο, καθηγητές με διαφορετική αντιμετώπιση και προς το Γιάννη και προς τον Στράτο, με συμμαθητές-παρατηρητές που δεν λένε τίποτα αν και στην πραγματικότητα δεν εγκρίνουν την συμπεριφορά του συμμαθητή τους και την μητέρα του Γιάννη να προσπαθεί να βρει λύσεις.

 Αγγίζοντας ένα φαινόμενο που εξελίσσεται σε μάστιγα και σχετίζεται και με την ενδοοικογενειακή βία η παράσταση έφερε στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». ΄Ετσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολούθησαν και αναγνώρισαν συμπεριφορές και χαρακτήρες και επιπλέον κλήθηκαν  να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο.

Τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας πήραν σάρκα και οστά μέσα από τους ρόλους των ηθοποιών. Μέσα από την παράσταση οι μαθητές συνειδητοποίησαν τις κρυφές και επικίνδυνες μορφές του bulling παίρνοντας σαφείς αποστάσεις και θέση απέναντι του. Η ιδιαιτερότητα της παράστασης έγκειται στο ότι οι μαθητές δεν ευαισθητοποιήθηκαν μόνο παθητικά αλλά διερεύνησαν το θέμα σε βάθος μέσω του διαλόγου που ανάπτυξαν με τους συντελεστές του έργου κατά τη διάρκεια της παράστασης.

 Παράλληλα μετά το τέλος της παράστασης διανεμήθηκε διαδικτυακά στους εκπαιδευτικούς του σχολείου το εγχειρίδιο «Bulling : Ένας οδηγός επιβίωσης» το οποίο θα είναι αρωγός στην πρόληψη και έγκυρη διάγνωση περιστατικών που διαταράσσουν τις σχέσεις των μαθητών στη σχολική τους καθημερινότητα.

To κείμενο και η σκηνοθεσία  του έργου ανήκουν στο γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Καμτσή με ερμηνείες των: Τατιάνα Άρκου, Θοδωρή Ελευθεριάδη, Τρύφωνα Μπάρκα, Νίκου Μυλωνόπουλου, Ναταλί Φλουρή Σκηνικό-κοστούμια: Μίκας Παπανάγου, Μουσική: Κώστα Χαριτάτου, Βίντεο: Αντώνη Κουκουβέλα και είναι προϊόν συνεργασίας του οργανισμού Τόπος Αλλού και του Κέντρου Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου.

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις