600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ

16η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία από τους Εθελοντές Αιμοδότες Ελλάδας

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Μεταφέροντας μήνυμα αγάπης και προσφοράς η 16η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας που ξεκίνησε 24 Ιουλίου από το Αγρίνιο, έφτασε και στον Άλιμο.Την φλόγα αγάπης παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Στέφανος Διαμαντής στην Μαρίνα Αλίμου (ΝΟΚ) και την φλόγα συνόδευσαν ο Αθλητικός Σύλλογος Γαια ,Πολιτιστικοί Σύλλογοι και μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου.Η τελετή αφής έγινε στο θέατρο «Μαίρη Αρώνη» από τον Δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη,ενώ ακολούθησε Κρητικό Γλέντι από τον Χ.Λ.Ο «ΣΤΗΣΙΧΟΡΟ».

Το ταξίδι θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις με την συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων,Φορέων και Δήμων με την τελετή λήξης να πραγματοποιείται στις 5 Οκτωβρίου στην Πάτρα όπου θα φιλοξενηθεί και η 29η Αμφικτιονία των Συλλόγων και των Φορέων της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ο Δήμος Αλίμου υποδέχτηκε την φλόγα αγάπης θέλοντας να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να την ευαισθητοποιήσει για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.Μαζί με τους μαθητές τoυ 3ου Δημοτικού Σχολείου σε αυτή την μοναδική διαδρομή αγάπης και προσφοράς έτρεξε και η Δημοτική Σύμβουλος Κωνσταντίνα-Θεοδώρα Γκόνη, η οποία μας μετέφερε τα συναισθήματα της

«Εύχομαι η φλόγα της αγάπης να γίνει δύναμη ζωής»

Πόσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του Δήμου Αλίμου να γίνει αρωγός φιλοξενώντας την «Φλόγα αγάπης» της 16ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας;

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εθελοντών Αιμοδοσίας έχει έδρα του τον Άλιμο,για αυτό επιλέχθηκε ο Δήμος μας ως ένας από τους προορισμούς της φλόγας αγάπης.Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία με ένα πολύ ηχηρό μήνυμα.

Ποιο μήνυμα θέλει να στείλει ο Δήμος Αλίμου στους κατοίκους του σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία;

Σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας  είναι να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.Το να χαρίζεις ζωή είναι πράξη αγάπης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Η εμπειρία σου μέχρι τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο σου έχει δείξει ότι τέτοιες προσπάθειες από την Δημοτική Αρχή ευαισθητοποιούν τους πολίτες;

Υπάρχει απήχηση και ανταπόκριση των πολιτών.Αγκαλιάζουν και στηρίζουν κάθε τι που γίνεται για καλό σκοπό.

Τι αισθήματα σου δημιούργησε η απόφαση σου να τρέξεις δίπλα σε μαθητές Δημοτικού για μια τόσο σπουδαία πρωτοβουλία;

Ήταν μεγάλη χαρά να βλέπεις τα παιδιά να τρέχουν για ένα σκοπό τόσο ιερό.Εγω είχα την χαρά να τρέξω για αυτόν τον σκοπό με τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Αλίμου.Ένιωσα χαρά, αγάπη και ένιωσα και εγώ παιδί…Πήρα από την αύρα τους,την ζωντάνια και την αισιοδοξία τους, την ώρα που παίρναμε την φλόγα και τους εξηγούσα το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι εθελοντές αιμοδότες.

To μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας είναι «Να είσαι εκεί για τον άλλον».Πόσο σημαντικό είναι τελικά να είμαστε εκεί για τους συνανθρώπους μας, όταν μας έχουν ανάγκη, δεδομένο ότι ζούμε σε μια εποχή όπου όλοι έχουν μάθει να μιλούν πολύ και όχι να ακούν τις ανάγκες των άλλων;

Σίγουρα οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολλές και οφείλουμε να είμαστε κοντά τους, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα τους και να βρίσκουμε λύσεις όταν μπορούμε.Η αλληλεγγύη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι σπουδαίες έννοιες.

H φλόγα της αγάπης ταξίδεψε και θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.Στον απόηχο αυτής της «γιορτής» τι μήνυμα θα έστελνες;

Θα ευχόμουν η φλόγα της αγάπης να γίνει δύναμη ζωής για όλους τους ανθρώπους και μάθημα ζωής για όλους μας.Να είμαστε κοντά στον συνάνθρωπο μας, να βοηθάμε και να γίνουμε όλοι εθελοντές αιμοδότες γιατί όταν δίνεις αγάπη και χαρίζεις ζωή,παίρνεις αγάπη και λαμβάνεις το μήνυμα της ζωής.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ…ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ-ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ

«Το να είσαι αιμοδότης είναι στάση ζωής ανθρώπων που επιμένουν με συνέπεια για μια ολόκληρη ζωή να σφυροκοπούνε στο ίδιο αμόνι των ανθρώπινων αξιών.» (εθελοντής αιμοδότης)

Να είσαι εκεί για τον άλλον. Η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας  για αίμα,μετά την τραγωδία στην Αττική ήταν συγκλονιστική.Οι εγκαυματίες είχαν ανάγκη για αίμα και των παραγώγων του και η προσφορά του κόσμου ήταν συγκινητική. «Η προσφορά του κόσμου ήταν εξαιρετικά συγκινητική» δήλωνε η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα. «Υπήρχαν άνθρωποι στην ουρά νοσοκομείων προκειμένου να δώσουν αίμα.Αυτή ήταν μια εξαιρετικά δυνατή κίνηση αλληλεγγύης ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο, την θερινή περίοδο που παρατηρείται διαχρονικά μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών αλλά αυξημένη ζήτηση λόγω ατυχημάτων».

Αυτό ίσως είναι και το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα αυτής της Εθνικής Τραγωδίας και έρχεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.Φέτος την περίοδο 23/7/2018-23/8/2018 σε σύγκριση με το 2017 τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση αιμοδοτήσεων κατά 7.500.Το 32% ήταν αιμοδότες που πρόσφεραν αίμα για πρώτη φορά.Από τους 6.000  νέους αιμοδότες οι 4.168 ήταν εθελοντές ηλικίας 18 εως 30 ετών.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ…ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

Τα «μυστικά» της αιμοδοσίας.

Το αίμα συνήθως μεταγγίζεται με τη μορφή των τριών κύριων συστατικών του: πλάσμα, αιμοπετάλια, ερυθρά. Αυτό σημαίνει ότι μία μονάδα αίματος (450ml) θεωρητικά μπορεί να σώσει τρείς ζωές. Αρκετά εντυπωσιακό δεν νομίζεται;

Δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του αίματος και δεν μπορεί να παραχθεί λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας του. Παρά το γεγονός ότι ο όγκος αίματος που μπορεί να χαθεί σε ένα ατύχημα, μπορεί προσωρινά να υποκατασταθεί από άλλες συνθετικές ουσίες, αυτές δεν περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά ικανά να διατηρήσουν στη ζωή τον άρρωστο. Το αίμα του αιμοδότη μπορεί (και συχνά το κάνει) να κάνει τη διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής.

Πριν τη μετάγγιση, και αφού επεξεργαστούν το αίμα κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές συνθήκες, το αίμα της μονάδας και δείγμα από τον ασθενή πρέπει να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί η μεταξύ τους συμβατότητα (εάν ταιριάζουν με άλλα λόγια). Μετά από αυτή τη διαδικασία τα διάφορα προϊόντα μεταγγίζονται ανάλογα με τις ενδείξεις:

  • Τα ερυθρά χρησιμοποιούνται για αντικατάσταση απώλειας αίματος σαν αποτέλεσμα ατυχημάτων, τραυματισμών, τοκετού και κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Είναι επίσης σημαντικά για τη θεραπευτική αντιμετώπιση διαφόρων μορφών αναιμίας όπως επίσης και για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και άλλες παθήσεις του αίματος. Αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν πρέπει  να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 35-42 ημέρες από την ημερομηνία της λήψης του, και συντηρείται στους +4οC
  • Το πλάσμα-το υγρό μέρος του αίματος που περιέχει σημαντικές πρωτεΐνες, χρησιμοποιείται κυρίως σαν πηγή παραγόντων πήξεως και σαν υποκατάστατο όγκου καθώς επίσης και για την παρασκευή λευκωματίνης, μίας πρωτείνης που χρησιμοποιείται με τη σειρά της κυρίως στην αντιμετώπιση εκτεταμένων εγκαυμάτων και του shock. Ο χρόνος συντήρησης του πρόσφατου κατεψυγμένου πλάσματος είναι ένας χρόνος.
  • Το κρυοκαθίζημα είναι ένα μικρό μέρος του πλάσματος που προκύπτει από μετά από διαδοχική επεξεργασία ψύξης και απόψυξης. Περιέχει παράγοντες πήξης και χρησιμοποιείται κυρίως σαν πηγή παράγοντα VIII της πήξης και ινωδογόνου
  • Τα αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος, και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Τα αιμοπετάλια πρέπει να παραχθούν από την αρχική μονάδα αίματος μέσα σε οκτώ ώρες από την αιμοληψία και φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου υπό συνεχή ανακίνηση ώστε να παραμένουν λειτουργικά. Ο χρόνος συντήρησης τους δεν ξεπερνά τις πέντε ημέρες.

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις