«Δώστε μας χρόνο για να έχετε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας στα χέρια σας»
Κύριοι,
Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η πολιτεία έλαβε μέτρα στήριξης της ζωής των πολιτών και ως εκ τούτου μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Για την υλοποίηση των μέτρων, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, πέρα από το ρόλο όλων των ιατρικών μονάδων , οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων για το σθένος, την αντοχή και την υπομονή τους σε μια τέτοια κατάσταση ,για το κοινωνικό και οικονομικό σύνολο, πρωτεύοντα ρόλο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας είναι ένας κλάδος ο οποίος βάλλεται συνεχόμενα τα τελευταία 5 χρόνια, οι λογιστές.
Δεν είναι μόνο τα έκτακτα ΠΝΠ , εγκύκλιοι και σωρό αποφάσεων λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης , τα οποία έρχονται ως πρόσθετα στην καθημερινότητα μας ζητήματα, είναι εξίσου και οι τρέχοντες εργασίες (καταχωρήσεις ,ΦΠΑ,ΑΠΔ,ΙΝΤΡΑΣΤΑΤ,VIES κ.λπ.), το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας μας , με την αλλαγή κάθε κυβερνητικού σχήματος ( λχ ΕΛΠ , My data κλπ ) η καθημερινή ενημέρωση , η τηλεφωνική και ηλεκτρονική επικοινωνία, να εξηγούμε και να λύνουμε προβλήματα, να προσερχόμαστε στις δημόσιες υπηρεσίες.
Δεν είναι μόνον οι ΜΥΦ τα μισθωτήρια ή οι αναγγελίες εργαζομένων , που μόνο με ένα κλικ δεν γίνονται..
Καταλαβαίνουμε απόλυτα την ανάγκη του κράτους, να γνωρίζει τι έχει να εισπράξει από τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων (αν και τα έσοδα αυτήν την περίοδο, εκτός των φαρμακείων, σούπερ μάρκετ και μερικών ακόμη επιχειρήσεων ,θα είναι πενιχρά όπως καταλαβαίνετε).
Εξάλλου οι πληρωμές για τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις έχουν μεταφερθεί για τον Αύγουστο.
Οπότε δώστε μας διορία μερικών μηνών να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, στους πελάτες μας, στέλνοντας τα πραγματικά στοιχεία, καθότι οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και είναι ανέφικτο να έχουμε στα χέρια μας όλα τα παραστατικά, μέχρι την ημέρα διακοπής εργασιών τους, λόγω της κατάστασης.
Όμως ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετήσουμε και τον όγκο των μισθωτών για τις ανάγκες που τους δημιουργήθηκαν λόγω του covid-19.
Αν μη τι άλλο καταργήστε αυτήν την περίοδο τα πρόστιμα που κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας ως δαμόκλειος σπάθη.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι: είμαστε άνθρωποι με τα πάσης φύσεως προσωπικά προβλήματα (θανάτους, αρρώστιες, πολλοί συνάδελφοι κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες), ό,τι και η δική μας ζωή κινδυνεύει επειδή πρέπει οι περισσότεροι να έρθουμε σε προσωπική επαφή με το σύνολο των πολιτών που θα έχουν την ανάγκη μας.
Έχουμε οικογένειες, παιδιά, γονείς, παππούδες όπως είπε και ο κ. Τσιόδρας, που πρέπει να κρατήσουμε υγιείς.
Και εμείς αλλά και το προσωπικό μας, όσοι δεν έχουν φύγει με την άδεια του ειδικού σκοπού.
Ο λογιστής ΔΕΝ μπορεί να δουλέψει με τηλεργασία για ευνόητους λόγους. Κανένας υπολογιστής άλλωστε δεν θα μπορούσε να αφομοιώσει τον όγκο πληροφοριών που έχουμε δεχτεί τόσες μέρες , πολύ περισσότερο να τον αναλύσει και σε απλούς πολίτες.
Μεγάλο πλήθος των επαγγελματιών αλλά και των φυσικών προσώπων δεν γνωρίζει αλλά δεν έχει και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ηλεκτρονική επικοινωνία. Όταν έχουν να καλύψουν βασικές ανάγκες, δεν θα μπει κανείς σε διαδικασία αναβάθμισης του ήδη υπάρχοντος εξοπλισμού του.
Θα είμαστε ο πλέον εύθραυστος κλάδος από την στιγμή που θα μπουν σε λειτουργία οι πλατφόρμες εξυπηρέτησης του κοινού, όχι μόνον μην αρρωστήσουμε εμείς άλλα και μην μεταδώσουμε τον ιό σε τρίτους.
Εκτός όμως από το κοινωνικό κομμάτι υπάρχει και το οικονομικό.
Με τις επιχειρήσεις κλειστές ποιος θα μπορεί να πληρώσει τον λογιστή του;
Πως ο λογιστής θα πληρώσει το προσωπικό του; τους φόρους του, τα δάνειά του; Από αυτόν τον μήνα θα βρεθούμε σε δεινή οικονομική κατάσταση εφόσον δεν θα υπάρχει εισόδημα.
Μας ευχαριστήσατε δημοσίως για το έργο που τελούμε.
Περιμένουμε όμως να μας ευχαριστήσετε και στην πράξη και όχι μόνον στα λόγια.
Σας καλούμε λοιπόν να αφήσετε την αναλγησία στις προθεσμίες, στα πρόστιμα μας εντάξατε στους πληττόμενα κλάδους αλλά μόνο για επιμόρφωση. Πρέπει και οι δικές μας υποχρεώσεις να ανασταλούν όσο και πλέον να μας δείτε ως ανθρώπους και όχι ως προγραμματισμένα ρομπότ με πενταψήφιους λογαριασμούς στις τράπεζες.