Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην εταιρεία “Άκτωρ Παραχωρήσεις Α. Ε. ” έναντι τιμήματος 57,5 εκατ. ευρώ (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας), όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.
Τη σύμβαση παραχώρησης υπέγραψαν εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης &
Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Στέφανος Βλαστός. Εκ μέρους του Παραχωρησιούχου, τη σύμβαση παραχώρησης υπέγραψαν ο κ. Γιάννης Μωραίτης, Διεθύνων Σύμβουλος της “Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Μονοπρόσωπη Α. Ε. ” και ο κ. Γιώργος Συριανός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α. Ε. ως Μέτοχος του Παραχωρησιούχου.
Πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction), δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας.
Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, την ετήσια αμοιβή παραχώρησης και ποσοστό επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.
Τι αναφέρει η Άκτωρ
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ανάδοχος του έργου, μία νέα εποχή ξεκίνησε και τυπικά σήμερα για τη Μαρίνα Αλίμου, τη μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών – εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και της Παραχωρησιούχου Εταιρείας “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ”.
Η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση για περίοδο 40 ετών – με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια – του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, αντιπροσωπεύοντας μία συνολική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης, που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε τελικά δια περιφοράς, η Παραχωρησιούχος Εταιρεία, θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, αναλαμβάνει να αναδιαμορφώσει και να αναπλάσει τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μαρίνας Αλίμου.
Πολύ περισσότερο, με την υλοποίηση του Πλάνου Ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των υπηρεσιών του τουριστικού κλάδου με συνέργειες και συμπράξεις με επιχειρήσεις συναφούς δραστηριότητας, θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά, αλλά και θα ενισχύσουν μια σειρά από οικονομικούς δείκτες και παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, το Πλάνο Ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία μιας μαρίνας που θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό πόλο αναψυχής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με αναβαθμισμένους, λειτουργικούς και υπαίθριους χώρους.
Μέσα σε αυτό το νέο, πολυμορφικό και προστατευόμενο περιβάλλον, θα αναπτύσσονται μια σειρά επαγγελματικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με ένα σύνολο προσφερόμενων επιλογών και υπηρεσιών που θα καταστήσουν την Μαρίνα Αλίμου ως ένα σημείο αναφοράς για την “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, αλλά και για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ. μ. σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.
Ο περιβάλλων χώρος του χερσαίου τμήματος της μαρίνας θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης, αλλά και επιμελημένοι χώροι πρασίνου που θα φιλοξενούν υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτισμού για τους επισκέπτες.
Επιπλέον, τόσο οι γραφειακοί χώροι που θα κατασκευαστούν όσο και οι αποθήκες, τα συνεργεία επισκευών και τα εμπορικά καταστήματα, θα εξυπηρετούν τις πλέον σημαντικές εταιρείες ναύλωσης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των σκαφών, του τουρισμού και της ευρύτερης επιχειρηματικότητας.
Στη θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών οι οποίες στο σύνολό τους θα φέρουν ένα νέο, σύγχρονο σχεδιασμό που θα αξιοποιεί πλήρως τον απαραίτητο χώρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών και των χρηστών τους.
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό σημαντικών τμημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της προβλήτας, όπως σύγχρονες εγκαταστάσεις (πίλαρς) για τον ανεφοδιασμό των σκαφών, λοιπές εγκαταστάσεις ασφαλείας, φωτισμός, ασφάλεια (security) με αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης, κ. α.
Τέλος, εξαιρετική μέριμνα θα ληφθεί για την καθαριότητα όλων των χώρων της μαρίνας και κυρίως του θαλάσσιου μετώπου, έτσι ώστε να προστατεύεται απολύτως το περιβάλλον από τις δραστηριότητες της μαρίνας και να τηρείται το υψηλό επίπεδο αυτής στο θέμα της καθαριότητας και της τήρησης των κανόνων για την αποκομιδή και διάθεση των κάθε είδους απορριμμάτων και αποβλήτων (υγρών και στερεών σκαφών και λοιπών χρήσεων).
Ο Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, δήλωσε σχετικά: “Σήμερα το όραμα για τη δημιουργία μίας υπερσύγχρονης, φιλόξενης και άρτιας μαρίνας που θα αποτελέσει στολίδι για το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα.
Πολύ περισσότερο, αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας, το γεγονός ότι μία σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, εκκινεί από μία ελληνική εταιρεία εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου, τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την ελληνική οικονομία και φέρνει μαζί της χαρακτηριστικά που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην νέα, εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μας”.
Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της παραχώρησης προσδιορίζεται εντός περιόδου 4 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης και αφού υπογραφεί μεταξύ ΕΤΑΔ και του Παραχωρησιούχου, το πρωτόκολλο παράδοσης της περιοχής παραχώρησης και των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων εντός αυτής.
Εν συνεχεία και αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες Μελέτες και εκδοθούν οι προβλεπόμενες οικοδομικές άδειες και εγκρίσεις, ακολουθεί η περίοδος Ανάπτυξης (2020 – 2025), εντός της οποίας ο Παραχωρησιούχος, θα εκτελέσει όλα τα έργα που προβλέπονταν στη σχετική προσφορά που υπέβαλε στον διαγωνισμό.
Η αδειοδότηση των έργων και η έναρξη εργασιών, βάσει χρονοδιαγράμματος της Σύμβασης Παραχώρησης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 28 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης, ήτοι τέλος του 2022.
Τι δηλώνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ. μ. , ενώ η θαλάσσια ζώνη της είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ. μ. Η μαρίνα Αλίμου προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας.
Η εταιρεία “Ακτωρ Παραχωρήσεις Α. Ε. ” θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις τη τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα.
Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.500 τ. μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Φάληρο μέχρι το Ελληνικό.
Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σχετικά: “Η μαρίνα Αλίμου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει όλες τις δυνατότητες να μετεξελιχθεί σε σημαντικό πόλο ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά για την ελληνική οικονομία.
Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ανοίγει τον δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή. Γίνεται, δε, εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο είχε θέσει η Κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την αταλάντευτη προσήλωσή της στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματός της, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης”.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης &
Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: “Ακόμα και εν μέσω κρίσης, η ελληνική οικονομία έχει να παρουσιάσει επιτεύγματα που ενισχύουν τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξή της και προχωράει με γοργά βήματα στην επόμενη ημέρα. Η επιτυχία της παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρία “Άκτωρ” αποτελεί ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο μήνυμα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στην Αττική”.
Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε: “Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου γίνεται σαφές, ότι η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην επιλογή της, να δώσει ώθηση στην οικονομία, μέσω νέων σημαντικών και αειφόρων επενδύσεων. Μέσα στην καταιγίδα του κορονοϊού, συνεχίζουμε αδιαπραγμάτευτα την πορεία μας, κοιτάζοντας το μέλλον και επιδιώκοντας μία καλύτερη μέρα για την ελληνική κοινωνία.
Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση αλλά και ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μετατρέποντας τη μαρίνα Αλίμου, σε ένα σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού.
Μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές, μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ανατολικής Μεσογείου και η μεγαλύτερη των Βαλκανίων – διαθέτοντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού αλλά και έκταση 210 στρεμμάτων – θα καταστεί βασικός προορισμός και θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες υψηλού καταναλωτικού προφίλ”.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος δήλωσε σχετικά: “Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου, σε ακραίες συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι ένδειξη της σταθερής προσήλωσης μας στον αναπτυξιακό μας στόχο, στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας.
Η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης είναι επίσης απόδειξη της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις θετικές προοπτικές της εθνικής οικονομίας, και ιδιαίτερα στον Τουρισμό μας.
Ακόμα και σήμερα, που δοκιμάζονται οι αντοχές του, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Η μαρίνα Αλίμου βρίσκεται σε έναν από τους τρεις δήμους που θα φιλοξενήσουν το οραματικό έργο του Ελληνικού.
Λαμβάνοντας υπόψη την “συνέργεια” που προκύπτει, το πολλαπλασιαστικό όφελος τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και το σύνολο της χώρας θα είναι δυνατό και πολυδιάστατο: καινούργιες θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες και οικονομική ανάπτυξη”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης ανέφερε: “Σήμερα, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έναν σημαντικό στόχο μας για το 2020, αυτόν της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου.
Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάστηκε η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών και η δυνατότητα να συμμετάσχουμε όλοι σε μια “διαφορετική” διαδικασία. Το έργο της μαρίνας Αλίμου αποτέλεσε τον πρώτο διαγωνισμό παραχώρησης που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).
Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια και να τονίσω πως η διάθεση αυτή για προσαρμοστικότητα και άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις των νέων συνθηκών αποδεικνύει την πίστη όλων και κυρίως του επενδυτικού κοινού, πως η μαρίνα Αλίμου μπορεί να μετατραπεί σε ένα κορυφαίο τουριστικό πόλο έλξης, που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας και της χώρας”.
Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Ernst &
Young ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τα δικηγορικά γραφεία Δρακόπουλος – Βασαλάκης &
Your Legal Partners ως νομικοί σύμβουλοι και η Marnet Engineering Consultants ως τεχνικός σύμβουλος. Τι προβλέπει το Πλάνο ΑνάπτυξηςΜία νέα εποχή ξεκίνησε και τυπικά σήμερα για τη Μαρίνα Αλίμου, τη μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών – εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΑΔ, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και της Παραχωρησιούχου Εταιρείας “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ”, αναφέρει από την πλευρά του ο όμιλος Ελλάκτωρ σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει, η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση για περίοδο 40 ετών – με δικαίωμα αμοιβαίας παράτασης για άλλα 10 χρόνια – του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου, αντιπροσωπεύοντας μία συνολική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ με πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης, που καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε τελικά δια περιφοράς, η Παραχωρησιούχος Εταιρεία, θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, αναλαμβάνει να αναδιαμορφώσει και να αναπλάσει τη χερσαία και θαλάσσια ζώνη, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μαρίνας Αλίμου.
Πολύ περισσότερο, με την υλοποίηση του Πλάνου Ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Η αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας των υπηρεσιών του τουριστικού κλάδου με συνέργειες και συμπράξεις με επιχειρήσεις συναφούς δραστηριότητας, θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά, αλλά και θα ενισχύσουν μια σειρά από οικονομικούς δείκτες και παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, το Πλάνο Ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία μιας μαρίνας που θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ελκυστικό πόλο αναψυχής και επιχειρηματικής δραστηριότητας με αναβαθμισμένους, λειτουργικούς και υπαίθριους χώρους.
Μέσα σε αυτό το νέο, πολυμορφικό και προστατευόμενο περιβάλλον, θα αναπτύσσονται μια σειρά επαγγελματικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με ένα σύνολο προσφερόμενων επιλογών και υπηρεσιών που θα καταστήσουν την Μαρίνα Αλίμου ως ένα σημείο αναφοράς για την “Αθηναϊκή Ριβιέρα”, αλλά και για ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων, προβλέπεται η ανάπτυξη περίπου 18.000 τ. μ. σύγχρονης σχεδίασης, μοντέρνων ισόγειων ή έως δύο ορόφων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις.
Ο περιβάλλων χώρος του χερσαίου τμήματος της μαρίνας θα είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάσσονται δρόμοι, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι στάθμευσης, αλλά και επιμελημένοι χώροι πρασίνου που θα φιλοξενούν υπαίθριες εκδηλώσεις πολιτισμού για τους επισκέπτες.
Επιπλέον, τόσο οι γραφειακοί χώροι που θα κατασκευαστούν όσο και οι αποθήκες, τα συνεργεία επισκευών και τα εμπορικά καταστήματα, θα εξυπηρετούν τις πλέον σημαντικές εταιρείες ναύλωσης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, αλλά και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των σκαφών, του τουρισμού και της ευρύτερης επιχειρηματικότητας.
Στη θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας, έκτασης σχεδόν 428 στρεμμάτων, θα έχουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκάφη αναψυχής, μετά και την ανακατασκευή των πλωτών προβλητών οι οποίες στο σύνολό τους θα φέρουν ένα νέο, σύγχρονο σχεδιασμό που θα αξιοποιεί πλήρως τον απαραίτητο χώρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκαφών και των χρηστών τους.
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον εκσυγχρονισμό σημαντικών τμημάτων για την εύρυθμη λειτουργία της προβλήτας, όπως σύγχρονες εγκαταστάσεις (πίλαρς) γιατον ανεφοδιασμό των σκαφών, λοιπές εγκαταστάσεις ασφαλείας, φωτισμός, ασφάλεια (security) με αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης, κ. α.
Τέλος, εξαιρετική μέριμνα θα ληφθεί για την καθαριότητα όλων των χώρων της μαρίνας και κυρίως του θαλάσσιου μετώπου, έτσι ώστε να προστατεύεται απολύτως το περιβάλλον από τις δραστηριότητες της μαρίνας και να τηρείται το υψηλό επίπεδο αυτής στο θέμα της καθαριότητας και της τήρησης των κανόνων για την αποκομιδή και διάθεση των κάθε είδους απορριμμάτων και αποβλήτων (υγρών και στερεών σκαφών και λοιπών χρήσεων).
Πηγή: notia.gr