600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

(ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ)

1. Σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η οριοθέτηση του ρέματος αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως αφετηρία για την όποια παρέμβαση σε αυτό. Το προφανές, ότι πρώτα οριοθετείς ένα χώρο κα μετά αποφασίζεις για την όποια παρέμβαση θα κάνεις σε αυτόν, γίνεται αποδεκτό πλέον από τη Διοίκηση. Μέχρι τώρα είχε κινηθεί ανάποδα. Πρώτα καθόριζε την παρέμβαση που ήθελε να κάνει και με βάση αυτή προσδιόριζε στη συνέχεια το χώρο που χρειαζόταν.

2. Η οριοθέτηση που θα γίνει «θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση». Το ουσιαστικό θέμα είναι επομένως η οριοθέτηση. Εννοούμε όμως όλοι το ίδιο πράγμα; Εννοούμε π.χ. όλοι να γίνει οριοθέτηση όπως επανειλημμένως έχει προσδιορίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στις αποφάσεις του για το ρέμα της Πικροδάφνης;

3. Η αναφορά σε «σοβαρά τεχνικά λάθη μελετών του παρελθόντος» συνιστά δημόσια παραδοχή της Πολιτείας ότι οι μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα ήταν λανθασμένες ή ελλιπείς. Μάλιστα το επίθετο «σοβαρά» προσδίδει στην ανακοίνωση χαρακτήρα δημόσιας απαρέσκειας για τις μελέτες αυτές.

4. Η αναφορά «να συμπεριληφθούν και νέα στοιχεία» είναι αμφίσημη. Εννοεί π.χ. την περιβαλλοντική νομοθεσία που μεγάλο και σημαντικό της μέρος αγνόησαν οι μέχρι σήμερα μελέτες, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο κοινό υπόμνημα πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων (βλ. έγγραφο 174 στη διεύθυνση http://goo.gl/mZZGMD); Ή εννοεί την προσαύξηση της παροχής του ρέματος Πικροδάφνης που θα προκαλέσουν οι αγωγοί Σ2 και Σ3 στην Ηλιούπολη, η οποία είναι όντως «νέο στοιχείο»;

5. Παρότι αυτονόητη η συμμετοχή του Δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου, καθώς και της αντιπεριφερειάρχου Κεντρικού Τομέα, Ερμίνας Κυπριανίδου (στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η Ηλιούπολη) στη σύσκεψη, δεν παύει να προκαλεί έκπληξη. Μέχρι σήμερα η Πολιτεία αντιμετώπιζε τα τμήματα του ρέματος Πικροδάφνης από τις

6. Πολλές οι αναφορές στην ανακοίνωση για την περιβαλλοντική αξία του ρέματος της Πικροδάφνης και στην ανάγκη διατήρησής της. Στην πράξη όμως θα φανεί ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο και η αξία αυτών των αναφορών.

Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Ως ζωντανό οικοσύστημα και όχι ως αγωγός αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, θα αντιμετωπιστεί το ρέμα της Πικροδάφνη στις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πλημμυρών. Μετά την ένταση των τελευταίων ημερών (παρέμβαση στο γραφείο της Δούρου από περιβαλλοντικούς φορείς, συνεντεύξεις τύπου και εκτενή δημοσιεύματα για τους κινδύνους που διατρέχει το ρέμα από τα έργα που θα γίνουν), σήμερα το πρωί, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας με τη συμμετοχή των δημάρχων Αγίου Δημητρίου (Μ. Ανδρούτσου), Ηλιούπολης (Βασ. Βαλασόπουλος), Π. Φαλήρου (Διον. Χατζηδάκης), Αλίμου (Ανδ. Κονδύλης).

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Χρήστος Καπάταης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η απόφαση για τη σύσκεψη ήταν αποτέλεσμα σειράς διαβουλεύσεων των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών με τις δημοτικές αρχές, τις παρατάξεις, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες πτυχές και εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που θέτει η επιτακτική ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας του Ρέματος της Πικροδάφνης, ενός μοναδικού ζωντανού οικοσυστήματος, υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν όλα τα θέματα σχετικά με τα έργα για την προστασία, την ανάδειξη του ρέματος καθώς και την αντιπλημμυρική προστασία.

Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, καθώς έθεσε τα θεμέλια για την οριστικοποίηση των επόμενων βημάτων στη βάση εκείνων των περιβαλλοντικών προδιαγραφών που θα ενισχύουν το μοναδικό χαρακτήρα του ρέματος της Πικροδάφνης, τη διαχείριση και την αποκατάστασή του εντός του αστικού ιστού.
Από όλους τους μετέχοντες κρίθηκε σημαντικό ως πρώτο βήμα να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση του ρέματος, που θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση, προκειμένου να συμπεριληφθούν και νέα στοιχεία και να διορθωθούν σοβαρά τεχνικά λάθη μελετών του παρελθόντος, λαμβάνοντας υπόψη τη στοιχειώδη κοινωνική προσέγγιση του ζητήματος.
Στόχος η διασφάλιση της δυνατότητας εκτέλεσης των απαραίτητων παρεμβάσεων για την προστασία της ζωής των πολιτών και των περιουσιών τους, η διάσωση του ζωντανού αυτού οικοσυστήματος και η αντιμετώπισή του ως τέτοιου και… όχι ως κοινού αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Επεισοδιακή η συνέντευξη τύπου για το ρέμα της Πικροδάφνης (VIDEO)

Περιφέρεια Αττικής για τα έργα στα ρέματα: “Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας”

Ρέμα Πικροδάφνης: Ο περιβαλλοντικός θησαυρός των νοτίων προαστίων (VIDEO)

Έτσι θα κάνουν το ρέμα της Πικροδάφνης;

Παρέμβαση στο γραφείο της Δούρου για τα ρέματα της Αττικής

Ρέμα Πικροδάφνης: Η χαρά του Βαλασόπουλου και η πίκρα των οικολόγων

Πηγή: geitoniamou.gr

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις