( Παύλος Παπαδημητρόπουλος /Πρόέδρος Εταιρείας Προστασίας και Αξιοποίησης Αρχαιοτήτων Αλίμου-Εισόδια Τράχωνες)Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσουμε ότι το πρώτο στάδιο των εργασιών ολοκληρώνεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Οι συντηρητές προχώρησαν στην στερέωση του κονιάματος επάνω στο είχε δουλέψει ο αγιογράφος του ναού. Λόγω της υγρασίας το κονίαμα πάθαινε αποσάθρωση και θρυμματίζονταν οι αγιογραφίες.
Η πρόοδος των εργασιών ήδη ελέγχθηκε από την αρχαιολόγο της εφορείας αρχαιοτήτων Πειραιά. Πλέον αναμένουμε την νέα μελέτη (ελπίζουμε το συντομότερο) για να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο που αφορά το καθαρισμό των αγιογραφιών από την αιθάλη αιώνων, ώστε να αναδειχθεί η ομορφιά τους.
Οι παλαιότερες αγιογραφίες είναι του 17ου αιώνα. Γύρω στο 1942, η οικογένεια Γερουλάνου φιλοξενούσε στο κτήμα τον σπουδαίο ζωγράφο και αγιογράφο Αγήνορα Αστεριάδη, ο οποίος είχε αναλάβει να κάνει επιζωγράφιση και αποκατάσταση των αγιογραφιών, του 17ου αιώνα, που ήταν κρυμμένες κάτω από ξύλινες επενδύσεις.
Στα τοιχώματα του βυζαντινού ναού υπάρχουν σπαράγματα αγιογραφιών του 11oυ ή 12ου αιώνα και ελπίζουμε κατά τη διάρκεια των εργασιών να εμφανιστούν και άλλα. Πέραν αυτών μελετάται η απομάκρυνση των τσιμεντένιων πλακών που βρίσκονται γύρω από τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ώστε να επιλυθεί μια για πάντα το πρόβλημα της υγρασίας.
Ευχαριστούμε την εταιρία «Σκλαβενίτης» που χρηματοδοτεί τις εργασίες αποκατάστασης. Στο τέλος είμαστε σίγουροι ότι θα έχει αναδειχθεί όλη η ομορφιά και η μεγαλοπρέπεια των αγιογραφιών.
Πηγή: notia.gr