Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (1 Ιουνίου) και στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που πραγματοποιούνται στην Εστία Νέας Σμύρνης , παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Αλίμου.
Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου
Ο Δήμος Αλίμου και η εθελοντική ομάδα «Ρωμιών πράξεις» σε συνεργασία με την «Κιβωτό του κόσμου» και την ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: « Η Προστασία του παιδιού ως διαχρονική ανάγκη, από το παιδομάζωμα στο σήμερα» .Η παιδική χορωδία της Κιβωτού του Κόσμου με τον πάτερ Αντώνιο Παπανικολάου και την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, καθώς και οι μαθητές του 3ου Δημοτικού πλαισίωσαν την εκδήλωση.
Το θεατρικό δρώμενο με τίτλο : «Το επάγγελμα:παιδί» που παρουσίασαν οι μαθητές του ολοήμερου ( Αναστασία Γαϊτάνη, Καλλιόπη Δημητριάδη, Άννα Μαρία Παπαθανάση ,Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, Πρασίνου Φοίβη ,Μυρτώ Τσιάπα) με την σημαντική βοήθεια και υποστήριξη των δασκάλων τους Νίκου Καλάκου και Μυρτώς Μοσαχίρη ,βασίστηκε σε δημοσιευμένο υλικό και μαρτυρίες που κάλυπταν την θλιβερή πραγματικότητα των παιδιών από το Παιδομάζωμα μέχρι σήμερα.
Η Διευθύντρια του Σχολείου κυρία Ιωάννα Μικρογιαννάκη έστειλε το δικό της σημαντικό μήνυμα. «Οι έξι μαθητές του Σχολείου μας παρουσίασαν ιστορίες παιδιών, από την Ελλάδα και αλλού, με κοινό τόπο τον παιδικό ξεριζωμό και την εκμετάλλευση. Σκοπός μας, ήταν να εστιάσουμε στο καθήκον να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παιδικής κακοποίησης και να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για τα παιδιά»
Ομιλητές ήταν ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου της “Κιβωτού του Κόσμου”, ο κ. Άγγελος Συρίγος Καθ. του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο κ. Νίκος Ιντζεσίλογλου ομότιμος Καθ. της Κοινωνιολογίας του Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκδότης κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ…ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ
Τα αίτια της παιδικής εργασίας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών ήταν και είναι η κοινωνική φτώχεια , η κοινωνική αδικία και η εκμετάλλευση για το κέρδος. Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε περιβάλλον που βλάπτει την σωματική και ψυχική του υγεία,73εκ.παιδιά κάτω των 10 ετών εργάζονται, από αυτά 22χιλ. παιδιά κάθε χρόνο, σκοτώνονται σε εργατικό ατύχημα.
Τραγικά είναι τα στοιχεία παιδικής εκμετάλλευσης από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη
- 72 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη έχουν απολογηθεί τα τελευταία χρόνια για την εκμετάλλευση των εργαζόμενων τους και ειδικά παιδιών
- Η Εθνική Επιτροπή Εργασίας καταγγέλλει ,ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ηλικίας έντεκα ετών, ράβουν τα ρούχα 5 μεγάλων εταιριών στο Μπαγκλαντές.
- Από 5.000-30.000 παιδιά στο Σαλβαδόρ, από την ηλικία των 8 ετών, εργάζονται σε φυτείες ζαχαροκάλαμου για την coca-cola και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
- Τα καταστήματα Ζάρα υποσχέθηκαν το 2011 να δώσουν τέλος στις άθλιες συνθήκες εργασίας παιδιών Βολιβιανής καταγωγής που εργάζονται σε εργοστάσια της στην Βραζιλία.
- Παιδική κακοποίηση καταγγέλθηκε, από την Διεθνή Ένωση Εργασίας στα αγροκτήματα της Ακτής ελεφαντοστού, όπου εργάζονται περίπου 600.000 παιδιά, όπου παράγεται το 43% της Παγκόσμιας παραγωγής κόκκων κακάο, για την NESTLE
- Παιδιά σε κάτεργα της Νότιας Κίνας έφτιαχναν παιχνίδια για προμηθευτή γνωστής αλυσίδας χάμπουργκερ.
Το 1/3 των ανθρώπων που ζουν ως ρακοσυλλέκτες στην μεγάλη χωματερή της πόλης της Γουατεμάλα, είναι παιδιά.( πηγή workland iforINTERVIEW)