600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/il-toto-kalamaki
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Η Μαρίνα Φλοίσβου είναι ένα από τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί στην Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ

Τον έως σήμερα απαράβατο όρο του Μνημονίου που ήθελε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να μην μπορεί να επιστρέψει πίσω στο κράτος ανέτρεψε προ ημερών η κυβέρνηση.

Προηγήθηκε η αποκάλυψη του «Βήματος» για την «κατά λάθος» μεταφορά ακινήτων της Αθηναϊκής Ριβιέρας στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προορίζονταν για την Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ, λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό.
Η αποκάλυψη προκάλεσε την προσωπική αντίδραση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε ακυρώσει (εν αγνοία των περισσοτέρων μελών της) τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περί οργανωμένης αξιοποίησης του παράκτιου μετώπου της Αττικής.

Ετσι, στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τον ανασχηματισμό, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων κατήργησε την προηγούμενη απόφαση που είχε φέρει στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, με την οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ «φιλέτα» της Αττικής, παρόλο που προορίζονταν για αξιοποίηση μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο.

Μείζον πολιτικό ενδιαφέρον

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, έχει μείζον πολιτικό ενδιαφέρον καθώς αμφισβητεί ένα από τα «ιερά θεμέλια» του Μνημονίου. Ωστόσο, όπως λένε, είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν οι δανειστές μόλις μάθουν τα νέα.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Διυπουργικής, εξαιρείται η υπαγωγή στο ΤΑΙΠΕΔ περιοχών-φιλέτων της Αττικής στο Σούνιο και στη Γλυφάδα. Η αποδέσμευση των ακινήτων ανοίγει τον δρόμο για την οργανωμένη αξιοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προωθηθεί στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη δύο υπογεγραμμένα από τους συναρμόδιους υπουργούς σχέδια υπουργικών αποφάσεων με τα οποία θα μεταβιβαστούν στην Παράκτιο Μέτωπο σημαντικά ακίνητα.

Η πρώτη απόφαση, την οποία ήδη έχει υπογράψει ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης, προβλέπει τη μεταφορά στην Παράκτιο Μέτωπο της δημόσιας γης του Φαληρικού όρμου από το ΣΕΦ έως το Γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, αλλά και 176 στρεμμάτων της επίμαχης έκτασης στη Γλυφάδα που είχε μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η δεύτερη απόφαση, την οποία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής ο κ. Μηταράκης και η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, προβλέπει την υπαγωγή στην Παράκτιο Μέτωπο περί των 20 ακινήτων, όπως μεταξύ άλλων οι Αλυκές της Αναβύσσου, το Cape Sounio, η Μαρίνα Φλοίσβου, ο Αγιος Νικόλαος Αναβύσσου, η Ακτή της Βουλιαγμένης, η πλαζ της Βούλας, το Μεγάλο Καβούρι, η Λουμπάρδα, το Λαγονήσι και τα Αστέρια της Γλυφάδας.

Η ανάπλαση του Φαλήρου

Εν τω μεταξύ επικαιροποιούνται οι μελέτες της ανάπλασης του Φαλήρου προκειμένου να προσαρμοστούν στον μειωμένο προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος ελαττώθηκε από τα 340 στα 230 εκατ. ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί, μέσω του ΣΕΣ, από επιχειρησιακά προγράμματα του υπουργείου Περιβάλλοντος (110 εκατ. ευρώ), της Περιφέρειας Αττικής (40 εκατ. ευρώ) και του υπουργείου Υποδομών (80 εκατ. ευρώ), το οποίο και θα το δημοπρατήσει το φθινόπωρο. Ωστόσο έχουν υπάρξει σημαντικές καθυστερήσεις, αρχικά λόγω των αργών ρυθμών αδειοδότησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και εν συνεχεία λόγω της αλλαγής των διαστάσεων του έργου.

Βέβαια η αξιοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος του παράκτιου μετώπου δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Η προσπάθεια που γίνεται από την Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ περιστρέφεται γύρω από τη νομική και τεχνική ωρίμαση των ακινήτων. Παράλληλα διερευνάται η αξιοποίηση δεκάδων ακόμη ακινήτων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο μάστερ πλαν. Μόλις ολοκληρωθεί το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα προκηρυχθεί διεθνής πολεοδομικός διαγωνισμός με αντικείμενο τη μελέτη της Αθηναϊκής Ριβιέρας του 21ου αιώνα.
 Χεκίμογλου Αχιλλέας – tovima.gr

Πηγή: geitoniamou.gr

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις