Άλιμος News

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο 2ο ΚΕ.ΔΑ.ΣΥΔ΄ Αθήνας που στεγάζεται στον Άλιμο

Μπαλάκι οι ανάγκες τους, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι Διοικητικοί Υπάλληλοι ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και οι λειτουργικές δαπάνες τους στην Περιφέρεια.

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Τι γίνεται όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ και της Περιφέρειας Αττικής μοιράζουν αφειδώς  υποσχέσεις, πετάνε την ευθύνη ή μια στην άλλη και εν τέλει δεν μπορούν να δώσουν καμιά καταλυτική λύση για τα ακατάλληλα κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες εκπαίδευσης;

Ζούμε δυστυχώς το παράδοξο, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι Διοικητικοί υπάλληλοι του 2ου Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης( ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ) Δ΄Αθήνας να ανήκουν οργανικά, διοικητικά και πειθαρχικά στο Υπουργείο Παιδείας αλλά οι λειτουργικές τους δαπάνες όπως και η διαδικασία μίσθωσης κτιρίων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ στις αιρετές Περιφέρειες.

Με το ΠΔ.161/2000 οι κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας μεταβιβάστηκαν στις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στη συνέχεια στις νυν αιρετές Περιφέρειες. Η ΕΝ.ΠΕ «προσυπέγραψε» με αριθμ. 385/05-04-2017 έγγραφο την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, για μεταφορά των πιστώσεων που αφορούν την κάλυψη των κτιριολογικών και λειτουργικών δαπανών στο Υπουργείο Παιδείας, αίτημα που το τελευταία αρνείται να κάνει αποδεκτό.

Οι υπηρεσίες κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, αφέθηκαν στην τύχη τους και στην προαίρεση των αιρετών Περιφερειών που εξυπηρετούσαν τις λειτουργικές τους ανάγκες κατά το δοκούν και τον  ρόλο του Υπουργείο τον υποκατέστησε η ΠΟΣΥΠ και τα Πρωτοβάθμια σωματεία τους.

Οι υπηρεσίες σε πολλές  περιπτώσεις είναι εγκατεστημένες σε ακατάλληλους και μη λειτουργικούς χώρους, κατά παράβαση της νομοθεσίας, με ευθύνη των αιρετών Περιφερειών κάτι που συμβαίνει και με το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ Δ΄Αθήνας, το οποίο συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ Αλίμου.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης στις 24 Οκτώβρη του 2023 ,υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός  στις δηλώσεις του σχετικά με την μεταστέγαση του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ, που στεγάζεται στο ΕΠΑΛ Αλίμου. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: « το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ αποτελεί οργανικό κομμάτι του Υπουργείου Παιδείας, αλλά η αντιμετώπιση του από το Υπουργείο είναι σαν να είναι φτωχός συγγενής. Ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας αλλά πληρώνει η Περιφέρεια για να καλύψει τις ανάγκες του. Ο Δήμος Αλίμου προτίθεται να προσφέρει κτήριο για την μεταστέγαση του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ εφόσον συνεργαστεί το Υπουργείο με την Περιφέρεια για να δοθούν λύσεις.

Ο Δήμος προτίθεται να καλύψει ελλείψεις του κεντρικού κράτους , είτε από αναλώσιμα για το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ, είτε από οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, έχει την προσοχή που της αξίζει, γιατί το έργο που επιτελεί, προσφέροντας υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι σπουδαίο και σημαντικότατο.»

Πάγιο αίτημα του 2ου  ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ Δ΄Αθήνας που στεγάζεται στο ΕΠΑΛ Αλίμου, είναι η άμεση εξεύρεση λύσης για τη μόνιμη στέγαση της υπηρεσίας σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, για τις ανάγκες του παιδαγωγικού τους έργου. Η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η διασφάλιση των κατάλληλων εργασιακών συνθηκών όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια πρότεινε προς το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια τον χαρακτηρισμό της υπηρεσίας ως υπερτοπικού χαρακτήρα, ώστε ο διαγωνισμός να αφορά όλες τις περιοχές και να μην υπάρχει περιορισμός έδρας.

Διενέργεια συμπληρωματικού διαγωνισμού για τεχνική υπηρεσία που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου του όποιου κτιρίου.

Εύρεση δημοσίου κτιρίου, όπως προαναφέρεται.

Είναι ντροπή να στεγάζεται το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ σε τέτοιο ακατάλληλο χώρο.

Φτάνοντας και ψάχνοντας,  στο 2ο όροφο το κρυμμένο, για ευνόητους λόγους  2ο ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ Δ΄Αθήνας που στεγάζεται  στον Άλιμο , υποστηρίζει τα σχολεία και τους μαθητές των Δήμων Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Αργυρούπολης-ελληνικού, Γλυφάδας και είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας που λειτουργεί συμβουλευτικά εντός σχολείων και υποστηρίζει επί της ουσίας τα παιδιά με εκπαιδευτικές ανάγκες και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, βλέπεις μια τοιχογραφία που γράφει: «Η Φυλή των ανθρώπων». Στον κύκλο της αναφέρει πως «είμαστε όλοι ίσοι. Δεν υπάρχει κανείς μπροστά σου και δεν υπάρχει κανείς πίσω σου. Κανείς δεν είναι ανώτερος από εσένα, κανείς δεν είναι κατώτερος από εσένα. Ο κύκλος είναι ιερός γιατί έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί ενότητα.»

Αρχείο με γνωματεύσεις παιδιών

Όποιος έχει φτάσει στα συγκεκριμένα γραφεία  για να κάνει αίτηση αξιολόγησης για το παιδί του ή να πραγματοποιήσει κάποιο ραντεβού , μόνο ντροπή έχει νιώσει για τις συνθήκες που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί αυτοί. Σε τριτοκοσμικές συνθήκες με τοίχους και ταβάνια έτοιμα να πέσουν από την υγρασία, στοιβαγμένοι σε δυο γραφεία στην καλύτερη των περιπτώσεων, γιατί κάποιοι δεν έχουν ούτε δικό τους γραφείο, κρατώντας τα προσωπικά τους laptop στο χέρι-ούτε αυτά δεν παρέχει η υπηρεσία-  σε πρόχειρα τραπεζάκια,  σε διαμορφωμένους διαδρόμους προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις μαθητών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και την έκδοση σχετικής αξιολογικής έκθεσης.

Αποθηκευτικοί χώροι κ΄ένα λαστιχάκι να συγκρατεί την πόρτα της τουαλέτας

 

 Σ΄ένα κτίριο με μια έξοδο κινδύνου, σ ένα χώρο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια ατομικών, ιδιαίτερα ευαίσθητων και σύνθετων αξιολογικών διαδικασιών, διερεύνησης ψυχοκοινωνικών και εκπαιδευτικών συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων. Χωρίς ασανσέρ, για να μπορούν να μεταβούν παιδιά με ειδικές ανάγκες στο ραντεβού τους, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν  αναλάβει για  να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών να αξιοποιήσουν ένα μικρό γραφείο στον πρώτο όροφο.

 Απορίας αξίων είναι και η καγκελόπορτα που δημιουργήθηκε προκειμένου να μην υπάρχει πρόσβαση των εκπαιδευτικών-αξιολογητών στις αίθουσες του ΕΠΑΛ, μετά την λήξη των σχολικών μαθημάτων και λίγο αργότερα η έκκληση να υπάρξει  υπογεγραμμένο συμφωνητικό από το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ παραλαβής του σχολείου, για να πραγματοποιούνται τα συγκεκριμένα ραντεβού.

Τέσσερα χρόνια πρίν στις 11-9-2020, η πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, Ε. Τραγάκη μαζί με την πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, κυρίες Γ. Μπουλμέτη και Σ. Γεωργακάκου αντίστοιχα, παρευρέθηκαν στη συνάντηση φορέων της Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του 2ου ΚΕΣΥ Δ΄ Αθήνας, μετά από πρόσκληση της προϊσταμένης της υπηρεσίας κας Α. Καπετάνιου. Είχαν την ευκαιρία να «ξεναγηθούν» στους χώρους που στεγάζεται η υπηρεσία στο κτίριο του ΕΠΑΛ Αλίμου. Κατόπιν συμμετείχαν σε σύσκεψη των φορέων, κατά την οποία τόσο η προϊσταμένη όσο και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατούσε  στο συγκεκριμένο τότε ΚΕΣΥ, σημερινό ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ. «Από την επίσκεψη μας και τις καταγγελίες των συναδέλφων, διαπιστώσαμε τις ομολογουμένως τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοί μας αλλά, το κυριότερο, τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, στις οποίες εκτίθενται τόσο οι ίδιοι όσο και οι εξυπηρετούμενοι μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι γονείς τους.»

 

 Εμπαιγμός Υπουργείου Παιδείας και Περιφέρειας για τις προδιαγραφές κτιρίου για την μεταστέγαση του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ ;

Ένας εργαζόμενος εκπαιδευτικός του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ,έχει αναλάβει εδώ και τέσσερα χρόνια παίζοντας τον ρόλο του μεσίτη να αναζητά το κατάλληλο κτίριο που θα στεγάσει την υπηρεσία, προσπαθώντας να πείσει τους ιδιοκτήτες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, συζητώντας όρους και προτείνοντας λύσεις μηχανολογικής φύσεως, με σκοπό αν ποτέ βρεθεί, να αποσταλεί σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια για να το εξετάσει και ίσως στο μακρινό μέλλον να το εγκρίνει.

Στον νόμο 246 του΄96 βασίζονται οι διακηρύξεις για την καταλληλότητα κτιρίου, που όπως δηλώνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τους δένει τα χέρια και τους περιορίζει σε αναζήτηση λύσης, με αποτέλεσμα ένα ατελέσφορο πινγκ-πονγκ ευθυνών, μεταξύ διεύθυνσης τεχνικών έργων του Υπουργείου Παιδείας, τις τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, της αρχής κτιριολογικού προγράμματος και όσων άλλων υπηρεσιών εμπλέκονται.

Ούτε μια, ούτε δύο αλλά τριάντα προδιαγραφές ζητά η Περιφέρεια σχετικά με την πρόσκληση ενοικίασης χώρου για τη μεταστέγαση του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ, χωρίς να υπάρχει καμιά ευελιξία στους όρους, αφού όπως υποστηρίζουν τους δεσμεύει η νομοθεσία. Μεταξύ αυτών, το προσφερόμενο ακίνητο θα πρέπει να είναι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλίμου, σε κοντινή απόσταση από κεντρική οδική αρτηρία της περιοχής και εύκολα προσβάσιμη από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το προσφερόμενο ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει χώρους κύριας χρήσης (γραφειακούς και αποθηκευτικούς) σε ορόφους & υπόγεια συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 663τ.μ., εκ των οποίων περίπου 50τ.μ. δύναται να είναι υπόγειοι χώροι, συμπεριλαμβανομένης προσαύξησης κατά 40% των κύριων (γραφειακών) χώρων,. ήτοι 858τ.μ. σε ορόφους και 25%για αποθηκευτικούς χώρους, ήτοι 63τ.μ σε υπόγεια. Συνεπώς, οι χώροι συνολικής μικτής επιφάνειας γραφειακών – ειδικών χώρων και χώρων υπογείου ανέρχονται σε 920τ.μ. (με δυνατότητα απόκλισης ±10% επί της συνολικής επιφανείας), όπως αναλυτικά αναφέρονται στο Κτιριολογικό Πρόγραμμα.

 

Το προσφερόμενο ακίνητο θα πρέπει υποχρεωτικά να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις πρόσβασης και εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.μ.Ε.Α), σε όλους τους χώρους και στους χώρους υγιεινής, σύμφωνα με τις διατάξεις, που καθορίζουν τις προδιαγραφές εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ και περιλαμβάνονται στην απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ με αριθμό οικ. 52487- «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ σε υφιστάμενα κτίρια»

Κάπως έτσι και βλέποντας αναλυτικά τις προδιαγραφές, που πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα ακίνητα και με μια ασύλληπτη γραφειοκρατική διαδικασία για τους ιδιοκτήτες, για την πρώτη φάση προσφοράς Εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπου τους ζητούν μεταξύ άλλων (τεχνική έκθεση, αντίγραφο τίτλου κυριότητας, πιστοποιητικό του οικείου υποθηκοφυλακείου, αποδεικτικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, πιστοποιητικά από αρμόδια δικαστική ή διοικητική αρχή, απόσπασμα ποινικού μητρώου,αντίγραφο θεωρημένης από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, οικοδομική άδεια του ακινήτου, δελτίο πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης) καταλαβαίνουμε γιατί δεν υπάρχει καμιά πρόθεση ενδιαφέροντος.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια διαδικασία εξελίχθηκε και κρίθηκε άγονη η δεύτερη Διακήρυξη για την διενέργεια μειοδοτικής δημοπρασίας για τη Μίσθωση Ακινήτου προς στέγαση των Υπηρεσιών του 2ου Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δ΄ Αθήνας στις 29-05-2024

Οι δικές μας πάντως πληροφορίας λένε, ότι ακόμα και όταν βρέθηκαν ιδιοκτήτες και κτίρια, η Περιφέρεια φρόντισε να μην προχωρήσει την διαδικασία, κρίνοντας πιθανότατα ότι τα κτίρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές, θεωρώντας προφανώς ότι το κτίριο που εργάζονται τώρα οι 60 εκπαιδευτικοί σε άθλιες συνθήκες, αποτελούν ιδανικότερο χώρο.

                                                                                           

Κάποιοι παίζουν εις βάρος των μαθητών και των αναγκών τους

Έχοντας αυξηθεί κατά 30% ο αριθμός των αιτημάτων για αξιολόγηση και μαζί  όχι ο χρόνος αναμονής εξέτασης των αιτήσεων, χάρη στο φιλότιμο των υπαλλήλων, και με το εξειδικευμένο προσωπικό να αξιολογεί και να στηρίζει ετησίως πάνω από 1.700 μαθητές  και να υποστηρίζει καθημερινά το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, κάποιοι παίζουν εις βάρος των μαθητών και των αναγκών τους.

Το 2ο  ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ Δ΄Αθήνας δέχτηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά 1700 αιτήματα και εκδόθηκαν πάνω από 1800 αξιολογικές εκθέσεις. Φέτος λειτούργησαν 16 διεπιστημονικές ομάδες και υπηρέτησαν 63 συνάδελφοι. Για τις αξιολογήσεις χρησιμοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας 35 αίθουσες σε 25 σχολεία της περιοχής (σε όλους τους δήμους αρμοδιότητάς της υπηρεσίας), σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες.Η υπηρεσία είναι υπεύθυνη για όλα τα σχολεία των δήμων Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Δυστυχώς κανένα βήμα ουσιαστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτού του σημαντικού και ευαίσθητου τομέα δεν έχει γίνει και ούτε αποτελεί προτεραιότητα κανενός φορέα. Μιλώντας με τους αρμόδιους όλων των σχετικών εμπλεκόμενων φορέων μας δήλωσαν γνώστες του προβλήματος και έτοιμοι να βοηθήσουν αν υπάρξουν οι κατάλληλες προδιαγραφές, αν αλλάξει ο νόμος, αν τροποποιηθεί η διαδικασία, αν ένα ολόκληρο σύστημα σταματήσει να βάζει ουσιαστικά τρικλοποδιά στον ίδιο του τον εαυτό.

Δήμοι, Περιφέρεια και Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνουν με την στάση τους ότι το ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ παραμένει θύμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής και ότι η διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, των χρηματοδοτικών εργαλείων ή του κρατικού προϋπολογισμού, δεν δίνονται για τις ανάγκες των παιδιών ενώ όλα και πιο έντονες γίνονται οι φωνές που μιλούν για υποστελέχωση και απαξίωση των συγκεκριμένων δομών που στοχεύουν στον περιορισμό τους, αν όχι στο κλείσιμο τους ανοίγοντας τον δρόμο στις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές.

Η επίσημη σελίδα του ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ αναφέρει ότι το 2ο ΚΕΔΑΣΥ Δ΄Αθήνας στεγάζεται προσωρινά στο ΕΠΑΛ Αλίμου και ως γνωστό «ουδέν  μονιμότερον του προσωρινού μια και έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια εργασίας υπό αυτές τις συνθήκες. Δίπλα στην είσοδο του ΚΕΔΑΣΥ βλέπουμε το έργο του τομέα εφαρμοσμένων τεχνών του ΕΠΑΛ,που βασίζεται σε έργο του καλλιτέχνη δρόμου Sonke. Γυναικείες φιγούρες, με μακρύ λαιμό, μάτια κλειστά και μαλλιά που στροβιλίζονται. Ζευγάρια ψιλόλιγνα που ακουμπάνε το ένα στο άλλο, σα να προσφέρουν στήριγμα, κρατώντας μια καρδιά, ένα σπουργίτι, ένα σύμβολο.

Έρχεσαι λοιπόν αντιμέτωπος με όλα τα σύμβολά και με την έλλειψη σεβασμού προς το σημαντικό έργο αυτών των ανθρώπων, την έλλειψη εκτίμησης του Υπουργείου Παιδείας και κάθε εμπλεκόμενου φορέα, της έλλειψης φροντίδας που θα έπρεπε να τους παρέχετε ώστε να διατηρεί η υπηρεσία το κύρος της. Ο κακός τρόπος συμπεριφοράς όλων τους απέναντι σε εργαζόμενους που υπερβαίνουν εαυτών και συνεχίζουν απερίσπαστοι το έργο τους με δέσμευση προς τους στόχους τους, ομαδικό πνεύμα και εξαιρετική συνεργασία, εύλογα ένα και μόνο πάγιο ερώτημα γεννά. φτάνει αυτό, απέναντι στις τεράστιες ανάγκες των παιδιών και των ανθρώπων που προσπαθούν να τις καλύψουν;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button