Δήμαρχος, δημότες, αιθαλομίχλη, ξύλα, κομποστοποίηση. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά για την «παράσταση» που ανέβηκε στο διαδίκτυο με τον ευφάνταστο τίτλο: «Αιθαλομίχλη παντού».
Η ιστορία διαδραματίζεται στο σήμερα με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη και συμπρωταγωνιστές κάποιους θιγμένους δημότες.
Η αυλαία ανοίγει…στο σκηνικό υπάρχουν κορμοί σπασμένων δέντρων και τζάκια που δεν καίνε! Οι κάτοικοι κάνουν πηγαδάκια και συζητούν,
«Άκουσες τι αποφάσισε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, στους άλλους δήμους μάθατε τι έγινε;» Τα φώτα χαμηλώνουν και η αφήγηση ξεκινά…
Κάτοικοι του Δήμου Αλίμου, αρχίζουμε από τα βασικά, αν διαθέτετε, λοιπόν τζάκι στο σπίτι σας, τότε ανήκετε στους τυχερούς. Για να απολαύσετε, όμως τη φλόγα και τη ζέστη του χρειάζονται ξύλα. Συγκεκριμένα ξύλα που το κάθε είδος διαθέτει κάποιες ιδιότητες και καθορίζεται αν είναι κατάλληλο για χρήση. Θέλετε πεύκο, οξιά, βελανιδιά, ελιά, πουρνάρι; Θέλετε να μην αγοράσετε, αλλά τσάμπα να πάρετε τους κορμούς των σπασμένων δέντρων, που μαζεύτηκαν από τον Δήμο μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα». Λυπούμαστε δεν έχετε καμιά ελπίδα!
Δεν σας το λέω εγώ, ο ταπεινός αφηγητής, αλλά ο Δήμαρχος.
«Καταλήξαμε στην απόφαση οι κορμοί να μην μοιραστούν στους πολίτες προς καύση, αλλά να ακολουθήσουμε την οδό της ανακύκλωσης(κομποστοποίησης) μαζί με τα υπόλοιπα απόκλαδα και τα οργανικά μας απόβλητα.
… Η ξυλεία αυτή είναι ακόμα νωπή και πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον η καύση της συνεπώς, η καύση των δένδρων αυτών τώρα, αποτελεί σοβαρό λάθος με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για τα σπίτια (που θα γεμίσουν κάπνα κ.λπ.)»
Μια οχλαγωγία από το κοινό, υποδηλώνει ότι το κοινό αίσθημα «περί δικαίου», ενοχλήθηκε με την συγκεκριμένη απόφαση.
Έμποροι ξύλων ανεβαίνουν στην σκηνή… «Ακούσατε …ακούσατε!!! Για να χρησιμοποιήσετε ξύλα για το τζάκι σας θα πρέπει να είναι ξερά, τουλάχιστον 4-6 μήνες. Δεν θα πρέπει να είναι χλωρά με υγρασία 40%-70%, ούτε βρεγμένα. Τα καλύτερα καυσόξυλα είναι εκείνα που έχουν αποθηκευτεί τουλάχιστον για 2 χρόνια και έχουν ξεραθεί εντελώς. Η ποιότητα του ξύλου που καίτε στο τζάκι σας πέρα από το θέμα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και την συμβολή στην δημιουργία αιθαλομίχλης (μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια αιθάλης, η οποία προκαλείται από τη καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου),έχει σχέση και με την ποιότητα αέρα μέσα στο σπίτι. Κατανοητό;
«Η απουσία ορατού νέφους δεν αποτελεί ένδειξη ότι η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Κάθε χρόνο γίνονται μετρήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και διαπιστώνεται ότι οι τοξικοί ρύποι στον αέρα υπερβαίνουν τις μέσες τιμές που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Και δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών, ελάχιστα γίνονται για την πρόληψη σχηματισμού της αιθαλομίχλης. Αφού, λοιπόν, δεν μπορούμε να φροντίσουμε για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, η μοναδική επιλογή μας είναι να ελέγξουμε τον τρόπο που αναπνέουμε»( Δρ. Μοιρέας.)
Πριν λοιπόν μπείτε στην διαδικασία να επισκιάσετε, να γελοιοποιήσετε και να δώσετε πολιτική χροιά σε αποφάσεις, σκεφτείτε απλά ότι δεν αρκεί να υπολογίζουμε μόνο πόσες ζωές χάνονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και πόσο πρόωρα χάνονται αυτές οι ζωές, προκειμένου να μπορέσουμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το πόσο πραγματικά μεγάλο είναι το κόστος για τον άνθρωπο.