
Δεν είναι όλοι ανοιχτοί με τα ανοιχτοί με τα συναισθήματά τους. Μερικές φορές απλά δεν μπορείς να είσαι, επειδή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό ή απλώς δεν θέλεις να πληγώσεις τα συναισθήματα κάποιου. Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα όταν προσπαθείς να καταλάβεις τις σκέψεις και τις προθέσεις κάποιου.
Μπορεί να μην λένε με λόγια αν σε συμπαθούν ή όχι, αλλά οι άνθρωποι επικοινωνούν περισσότερο από όσο συνειδητοποιούν μέσω των πράξεών τους. Ακολουθούν 5 ανεπαίσθητες συμπεριφορές που δείχνουν ότι κάποιον μάλλον δεν σε συμπαθεί…
1. Κάνουν επιθετικά ή σαρκαστικά σχόλια για σένα.
Το Psychology Today μας ενημερώνει ότι η passive-aggressive συμπεριφορά προκαλείται από αρνητικά συναισθήματα, όπως το ότι κάποιος δεν σε συμπαθεί. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί παθητική επιθετικότητα μπορεί να είναι ένας μη αντιπαραθετικός τύπος ή μπορεί η κοινωνική κατάσταση να μην του επιτρέπει να είναι τόσο εχθρικός όσο θέλει, όπως όταν είναι στη δουλειά.
Παρόλα αυτά, κάνουν καυστικά σχόλια, υπονομεύουν αυτά που έχεις να πεις και σε κάνουν το επίκεντρο των αστείων τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα παραδεχτούν αυτή τη συμπεριφορά. Αντίθετα, θα την αρνηθούν, θα σας πουν ότι απλώς τους παρεξηγείτε ή θα την απορρίψουν την επισήμανση σας ως όχι και τόσο σοβαρή. Όποια και αν είναι η αντίδρασή τους, η παθητική επιθετικότητα δεν είναι η αντίδραση κάποιου που σας συμπαθεί.
2. Μειώνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μαζί σας.
Κανείς δεν θέλει να περνάει πολύ χρόνο ή να μιλάει με κάποιον που δεν συμπαθεί. Αν χρειαστεί, γενικά προσπαθούν να κρατήσουν τη συζήτηση σφιχτή, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κάτι άλλο. Μπορεί να δώσουν σύντομες, άμεσες απαντήσεις που δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από το να απαντήσουν άμεσα στην ερώτηση χωρίς επεξηγήσεις, ακόμα και όταν είναι απαραίτητο.
Όποιος και αν είναι ο λόγος που δεν σας συμπαθούν, ο στόχος είναι ο ίδιος: να τερματιστεί η συζήτηση το συντομότερο δυνατό, δίνοντάς σας τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε. Αποφεύγουν σκόπιμα να αλληλεπιδράσουν μαζί σας, ακόμα κι αν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αλληλεπιδράσουν μαζί σας.
Οι άνθρωποι που σας συμπαθούν πραγματικά θα θέλουν να είναι κοντά σας. Δεν θα προσπαθήσουν να διακόψουν τη συζήτηση ή να προχωρήσουν σε κάτι άλλο. Δεν θα προσπαθήσουν να σας αποφύγουν. Αντίθετα, θα αναζητήσουν την παρέα σας.
3. Μπορεί να είναι πιο επιθετικοί και προκλητικοί μαζί σας.
Κάποιος που έχει πρόβλημα μαζί σας μπορεί να θέλει να σας προκαλέσει προβλήματα. Δεν θα είναι συχνά ευθύς γι’ αυτό, επειδή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να τσακώνεστε με τους ανθρώπους. Αντίθετα, θα προσπαθήσουν να κάνουν τη μέρα σας χειρότερη με τρόπους που δεν θα προκαλέσουν υποψίες. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να το κάνουν αυτό, είναι να είναι σκόπιμα δύσκολοι.
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάνουν άσκοπες ερωτήσεις ή συνεχώς σχολιάζουν λεπτομέρειες. Μπορεί να σας ζητήσουν να εξηγήσετε κάτι πολλές φορές, όχι επειδή δεν καταλαβαίνουν, αλλά αντίθετα για να ξοδέψουν τον χρόνο σας.
Η αμφισβήτηση των ιδεών ή των σχεδίων σας είναι ένας τρόπος για να σας ‘τσιμπήσουν’ και να προσπαθήσουν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας. Ο στόχος μπορεί να είναι να σας κάνουν να νιώσετε αμήχανα ή σαν να μην κάνετε τα πράγματα σωστά, ώστε να νιώσετε άσχημα για τον εαυτό σας.
4. Ξεχνούν να σας συμπεριλάβουν στα πλάνα ή σας αποκλείουν σκόπιμα.
Μερικές φορές θα ακολουθήσουν την οδό του να μην… σας συμπεριλαμβάνουν σε πράγματα. Μπορεί να γνωρίζουν πλήρως ότι θα σας ενδιέφερε, αλλά να απολαμβάνουν την ιδέα να σας κάνουν να νιώσετε άσχημα μη προσκαλώντας σας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κι αν είναι.
Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη πρόσκλησης μπορεί να μην είναι σκόπιμη. Μπορεί να μην σας προσκαλέσουν επειδή απλώς δεν σκέφτονται για εσάς με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεστε εσείς για αυτούς.
5. Επιδεικνύουν αμυντική ή κλειστή γλώσσα σώματος.
Η γλώσσα του σώματος συχνά αποκαλύπτει περισσότερα από όσα θέλουμε και υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα μας πουν ακριβώς πώς αισθάνεται κάποιος. Η κλειστή, αμυντική γλώσσα του σώματος μας λέει ότι το άτομο δεν είναι δεκτικό. Δεν ενδιαφέρεται να είναι εκεί ή δεν θέλει να είναι κοντά σας.
Υπάρχουν όμως κάποιες επιφυλάξεις εδώ, επειδή ορισμένοι άνθρωποι, όπως αυτοί που είναι αυτιστικοί ή που βιώνουν κοινωνικό άγχος, μπορεί να φαίνονται κλειστοί ενώ αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Απλώς έχουν έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας που είναι εξίσου έγκυρος.
Ένα άτομο μπορεί να επιδεικνύει κλειστή γλώσσα σώματος, όπως σταυρωμένα χέρια, να μην κάνει οπτική επαφή και να κοιτάζει μακριά, ή να φαίνεται ότι δεν αποτελεί φυσικό μέρος της συζήτησης. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει τα χέρια του σταυρωμένα και να ακουμπά σε έναν τοίχο με το σώμα του να βλέπει σε διαφορετική κατεύθυνση από εσάς.
Οι άνθρωποι που σας συμπαθούν, από την άλλη πλευρά, θα είναι πιο ανοιχτοί και εκφραστικοί απέναντί σας. Θα σταθούν ή θα καθίσουν σε μια πιο χαλαρή στάση, συνήθως με ένα χαμόγελο ή περισσότερη οπτική επαφή που δείχνει ότι είναι χαρούμενοι που είναι εκεί.