Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου
«Έχει τεθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου το θέμα ανοίγματος των φροντιστηρίων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις γιατί το ζητούν οι μαθητές». Όσο και αν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσπαθεί να πείσει ότι το άνοιγμα των φροντιστηρίων το ζήτησαν οι μαθητές και εισακούστηκαν, από ένα Υπουργείο που κωφεύει και αδυνατεί να επικεντρωθεί και να καλύψει τις ανάγκες μαθητών-φοιτητών σε φλέγοντα ζητήματα, η αλήθεια είναι μια. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων που αριθμούν περίπου τις 10.000 πιέζουν την κυβέρνηση για το άνοιγμα τους και πιέζουν ασφυκτικά. Ο Υπουργός μάλιστα Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα εισηγηθεί για το άνοιγμα τους από την Μ.Δευτέρα 26 Απρίλη.
Οι «αόρατοι» εκπαιδευτικοί και οι συνθήκες εργασίας τους
« Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας»(άρθρο 22 του Συντάγματος). Μόνο που η φύση της εργασίας των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια, δεν καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας τους, μια και είναι «αόρατοι» στην αντισυνταγματική ερμηνεία της εργατικής νομοθεσίας που συντηρούν οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων. Με το ποσό των 3,90 ευρώ την ώρα αμείβονται οι καθηγητές (650 ευρώ τον μήνα με πλήρη εβδομαδιαία απασχόληση 40 ωρών), τον μισθό του Γενικού υπαλλήλου ή του Ανειδίκευτου εργάτη. Μη καταβολή μισθών και εισφορών με μια μεγάλη ομάδα επιχειρήσεων να κερδοσκοπεί σε βάρος των γονιών, που καταβάλλουν κανονικά τα δίδακτρα, των εργαζομένων και των δημοσίων ταμείων.
Εξωθεσμικές παρεμβάσεις και αντισυνταγματικές ερμηνείες της εργατικής νομοθεσίας που συντηρούνται από τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων. Εργοδοτικοί κύκλοι με ψευδή αφήγημα, που υποβάλουν τους εργαζομένους τους σε εξοντωτικά ωράρια απασχόλησης και απαξιωτικές συμπεριφορές, οι οποίοι σε κάθε υποψία αντίδρασης τους, τους απειλούν με ανεργία και μαύρες λίστες.
Όλα αυτά συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν. Φροντιστήρια επέβαλαν διαδικτυακή εργασία σε εκπαιδευτικούς χωρίς να τους καταβάλλουν μισθό αλλά τους πρότειναν παράνομα στον «μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων», οδηγώντας τους για άλλη μια φορά σε οικονομική εξαθλίωση που οφείλεται σε διαχρονικές μαζικές παραβιάσεις των εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
«Οι πιο οικονομικά εργαζόμενοι, θα φέρουν οικονομικά οφέλη στον εργοδότη», οι πιο υποτακτικοί εργαζόμενοι θα φέρουν ακόμα πιο επιθυμητά αποτελέσματα, με το καθεστώς εργασιών κάτεργου απλά να συνεχίζεται και να ενισχύεται στα φροντιστήρια.