600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade true 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Συνεχίζεται  η διαμάχη μεταξύ κατοίκων και ξενοδοχείου Blue Sea

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Οι κάδοι απορριμμάτων τοποθετούνται  βάση νόμου, κανονισμών και με κριτήρια εξυπηρέτησης όλων των οικογενειών. Μετά από καταγγελία που δεχτήκαμε από μια ομάδα κατοίκων ,ότι γνωστό ξενοδοχείο στην οδό Θεμιστοκλέους δεν χρησιμοποιεί τους κάδους απορριμμάτων  που θα έπρεπε αλλά τον έναν και μοναδικό κάδο που εξυπηρετεί, είκοσι οικογένειες του συγκεκριμένου δρόμου, ξεκινήσαμε μια μικρή αλλά ουσιαστική έρευνα.

Το Γραφείο Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης και καθαριότητας των Κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Αλίμου, ήταν σαφή ως προς τις αρμοδιότητες του, αλλά και ως προς τις καταγγελίες που δέχεται. Πριν ακόμα προλάβουμε να μιλήσουμε με την Υπεύθυνη Γενικών καθηκόντων του ξενοδοχείου κα Τερέζα Γιαλούρη ,ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κος  Αρτέμης Καραμολέγκος, είχε μιλήσει με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείο και ένας νέος κάδος είχε τοποθετηθεί στο ξενοδοχείο. Η κα Γιαλούρη μας διαβεβαίωσε: «Δεν πρέπει οι κάτοικοι να έχουν καμία ανησυχία. Μετά την παρέμβαση του κυρίου Καραμολέγκου, θα έχουμε τον δικό μας κάδο. Έναν κάδο που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά το Ξενοδοχείο»

Παρόλα αυτά οι κάτοικοι παραμένουν δύσπιστοι και υποστηρίζουν ότι ένας και μόνο κάδος, δεν είναι αρκετός για ολόκληρη ξενοδοχειακή μονάδα και ζητούν να υπάρξουν περισσότεροι κάδοι, στο παρκινγκ του ξενοδοχείου. Όπως μάλιστα μας δήλωσαν χαρακτηριστικά: « Πολύ φοβόμαστε ότι ο κάδος θα παραμείνει για λίγο καιρό στο πεζοδρόμιο και στην είσοδο του ξενοδοχείου, μέχρι να ξεχαστεί το θέμα και μετά σίγουρα θα μετακινηθεί κάπου αλλού, με αποτέλεσμα να έχουμε και πάλι τα σκουπίδια στις πόρτες μας .Πριν λίγες μέρες αναγκαστήκαμε, διαμαρτυρόμενοι να πάρουμε τις σακούλες από τις πόρτες μας και να τις πετάξουμε στην πόρτα του ξενοδοχείου, μήπως καταλάβουν πόσο άσχημο είναι αυτό που κάνουν. Στο παρελθόν είχαμε βρει και τον Ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ,ο οποίος υποστήριξε ότι από την στιγμή που πληρώνει τέλη καθαριότητας στον Δήμο, μπορεί να πετάει τα σκουπίδια του, όπου θέλει. Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι πολλά…»

 

Επισημαίνετε ότι υπάρχει η εκπόνηση κατάλληλων µελετών από τους ∆ήµους, οι οποίες  προβλέπουν χωροθέτηση των κάδων απορριμμάτων σε θέσεις που να µη δημιουργούνται προβλήματα υγιεινής και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενώ παράλληλα  παρέχουν βέλτιστες λύσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ευθύνη του γραφείου Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας είναι:

  • Παρακολουθεί την κανονική εφαρμογή των προγραμμάτων εργασιών και εποπτεύει την ποιότητα των αποτελεσμάτων των σχετικών εργασιών.
  • Προγραμματίζει, παρακολουθεί και συντονίζει τα θέματα της καθαριότητας του Δήμου.
  • Μεριμνά για την τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
  • Μεριμνά για τον σωστό χειρισμό και την διατήρηση σε καλή κατάσταση των οχημάτων και τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούν τα συνεργεία καθαριότητας του Τμήματος.
  • Καταγράφει και συγκεντρώνει καθημερινά στοιχεία για την εκτέλεση των προγραμμάτων αποκομιδής των απορριμμάτων και των ανακυκλωμένων υλικών και των προγραμμάτων καθαριότητας του Γραφείου.
  • Μεριµνά  για τη δηµιουργία  και καλή λειτουργία των µηχανισµών και συστηµάτων για την αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, µεριµνά για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης.
  • Διαμορφώνει τα αναλυτικά προγράμματα και συγκροτεί τα συνεργεία για την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων και των ανακυκλωμένων υλικών και την μεταφορά τους στους ΧΥΤΑ ή τα εργοστάσια επεξεργασίας τους.
  • Διενεργεί με τα κατάλληλα συνεργεία και τεχνικά μέσα το έργο της αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων και των ανακυκλωμένων υλικών και την μεταφορά τους στους ΧΥΤΑ ή τα εργοστάσια επεξεργασίας τους.
  • Διενεργεί με τα κατάλληλα συνεργεία και τεχνικά μέσα το έργο του καθαρισμού των οδών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων του Δήμου και της συγκέντρωσης των απορριμμάτων σε χώρους μεταφόρτωσης
  • Διαμορφώνει τα αναλυτικά προγράμματα και συγκροτεί τα συνεργεία για τον καθαρισμό των οδών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων του Δήμου και τη συγκέντρωση των απορριμμάτων σε χώρους μεταφόρτωσης.
  • Συγκροτεί ειδικά συνεργεία και διενεργεί παρεμφερείς εργασίες, όπως η περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων, καθαρισμός από παράνομες αφίσες και διαφημίσεις, καθαρισμός εγκαταλελειμμένων οικιών κ.α.
  • Μεριμνά για το πλύσιμο και την διατήρηση σε καλή κατάσταση των κάδων και των απορριμματοδοχείων συγκέντρωσης των απορριμμάτων και των ανακυκλωμένων υλικών.
  • Μεριμνά για τον εντοπισμό, παρακολούθηση και απομάκρυνση των πάσης φύσεως εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσικλετών, μοτοποδήλατων κλπ δίτροχων) στην περιοχή του δήμου, και αποστέλλει περιοδικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις των οχημάτων που απομακρύνθηκαν και στην οικονομική υπηρεσία για είσπραξη.
  • Συγκεντρώνει, τηρεί και επεξεργάζεται στοιχεία από την εκτέλεση των λειτουργιών της καθαριότητας και διαμορφώνει και παρακολουθεί σχετικούς δείκτες αποδοτικότητας.

Ασχοληθείτε με την Ανακύκλωση ή θα το πληρώσετε ακριβά

«Υποχρεωτική είναι η διαλογή στην πηγή για τα απορρίμματα που παράγονται σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε χώρους συνάθροισης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λπ.). Oι δημοτικοί άρχοντες έχουν ενημερωθεί με επιστολές πως μέτρα περιορισμού της ποσότητας απορριμμάτων που φτάνει στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, με διαλογή στην πηγή κ.λπ. είναι απαραίτητα ώστε να αδειοδοτηθούν τα σχέδια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στη διαχείριση των σκουπιδιών. Παράλληλα, με επιστολές, έχουν ενημερωθεί οι δημόσιες υπηρεσίες πως είναι υποχρεωτική η διαλογή στην πηγή για τα δικά τους απορρίμματα καθώς και σε χώρους συνάθροισης (ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.λπ.).»

Όπως φαίνεται το ΥΠΕΝ θα ασκήσει πίεση στους δήμους να προχωρήσουν, καθώς καταγράφονται λίγες προσπάθειες για ουσιαστικό περιορισμό των σκουπιδιών που φτάνουν στις χωματερές ή τις μονάδες επεξεργασίας, όπως προβλέπει η ΕΕ.

Ασχοληθείτε με την ανακύκλωση ή… θα το πληρώσετε ακριβά, λέει ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στους 66 δήμους της Αττικής. Αν τα κοινά σκουπίδια μέσα στους μπλε κάδους ξεπερνούν το 30%, τότε για την ταφή τους στον ΧΥΤΑ Φυλής οι δήμοι θα πληρώνουν όσο οι ιδιώτες και όχι με διαφορετική τιμολόγηση, όπως ισχύει σήμερα. Η απόφαση αυτή είναι προς όφελος όχι μόνο της ανακύκλωσης, αλλά… και του υπολειπόμενου χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ, που προφανώς και απασχολεί έντονα τον ΕΔΣΝΑ ελλείψει εναλλακτικής.

Η απόφαση του ΕΔΣΝΑ ελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει, «από τα μέχρι σήμερα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ προκύπτει ότι στην Περιφέρεια Αττικής μέσω του συστήματος συλλογής του μπλε κάδου συλλέγονται περίπου 155.000 τόνοι κατ’ έτος απόβλητα συσκευασιών τα οποία οδηγούνται στα ΚΔΑΥ (σ.σ. κέντρα διαλογής) και σε αυτά ανακτώνται μόλις 75.000 τόνοι κατ’ έτος που οδηγούνται για ανακύκλωση, ήτοι ποσοστό ανακύκλωσης περίπου 48%, ενώ το υπόλοιπο 52% οδηγείται για ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής». Αυτό που διαπιστώνεται επί της ουσίας είναι ότι οι μπλε κάδοι χρησιμοποιούνται συχνά ως απλοί κάδοι απορριμμάτων.

Κάδοι με ονοματεπώνυμο και Διεύθυνση κατοικίας

«Αποφασίσαμε να δώσουμε «ονοματεπώνυμο» στους κάδους, γιατί δυστυχώς ορισμένοι συμπολίτες μας τους μετακινούν ανάλογα με το πώς τους εξυπηρετεί. Είτε γιατί δεν τους αρέσει να τους βλέπουν μπροστά στο σπίτι τους είτε γιατί θέλουν να παρκάρουν. Έτσι, γράφουμε επάνω στους κάδους συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε ακόμη κι αν μετακινούνται να γνωρίζουμε πού ακριβώς ανήκουν και να τους μεταφέρουμε και πάλι στο ίδιο σημείο

Χάρη στα χρήσιμα τηλέφωνα που  αναγράφονται πάνω στους κάδους απορριμμάτων  δίνεται η δυνατότητα της επικοινωνίας, με στόχο οι δημότες να μην παρατάνε τα ογκώδη αντικείμενα στους δρόμους, που δημιουργούν προβλήματα και στο κυκλοφοριακό.» (εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας στην Θεσσαλονίκη)

Στους νέους κάδους  αναγράφονται η διεύθυνση και χρήσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας με τις Διευθύνσεις Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ογκωδών Αντικειμένων.

Κάποιες απλές αλλά σημαντικές διευκρινήσεις για τους κάδους ανακύκλωσης:

– Οι λερωμένες συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται ενώ δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην διαδικασία διαχωρισμού των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι συσκευασίες που περιέχουν υπολείμματα από φαγητό, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τα ταχυφαγεία, με πιο κλασικό παράδειγμα τα κουτιά πίτσας, αν δεν μπορούν να καθαριστούν πλήρως, τότε πρέπει να επιλέγουμε τους κανονικούς κάδους απορριμμάτων.

Οι συσκευασίες πρέπει να ρίχνονται στην ανακύκλωση άδειες και καθαρές. Μπορούμε, για παράδειγμα, να σκουπίσουμε ένα κεσεδάκι γιαουρτιού ή να το ξεπλύνουμε με λίγο νερό. Αυτό ισχύει και για τις συσκευασίες τετραπάκ.

– Τα σπασμένα γυαλιά δεν ανακυκλώνονται.

Μπορεί το γυαλί σαν υλικό να είναι ανακυκλώσιμο και να έχει θέση στον γνωστό σε όλους μας μπλε κάδο, θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως ο διαχωρισμός όλων των υλικών γίνεται από ανθρώπους. Συνεπώς η ρίψη σπασμένων γυαλιών στους κάδους δεν βοηθάει, αντιθέτως αποτελεί σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού για τους εργαζόμενους.

– Μικρά κομμάτια χαρτιού.

Τα μικρά χαρτάκια δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής και συνήθως καταλήγουν στις χωματερές. Γι’ αυτό, καλό είναι να μη σκίζουμε τα χαρτιά πριν τα ρίξουμε στον κάδο, απλώς τα τσακίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βρεγμένο χαρτί όπως και το λερωμένο – λαδωμένο ΔΕΝ έχουν θέση στους μπλε κάδους, καθώς όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται.

– Συσκευασίες

Η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ και η οποία αποτελείται, από δύο υλικά, (χαρτί, ζελατίνη) ανακυκλώνεται, αλλά θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο αυτά υλικά, πριν τα ρίξουμε στον μπλε κάδο. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως, η συσκευασία φελιζόλ που χρησιμοποιείται στα κρέατα, ΔΕΝ ανακυκλώνεται, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Τέλος, καλό είναι να συμπιέζουμε, να τσακίζουμε και να διπλώνουμε όσες συσκευασίες μπορούμε.

– CD / DVD / Βιντεοκασέτες

Στους μπλε κάδους πετάμε μόνο τις θήκες των CD και DVD. Δυστυχώς, τα ίδια τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την ανακύκλωση τους.

Ποιοτική σύσταση ΑΣΑ Δήμου Αλίμου

 

Βασικοί στόχοι (έτος 2020) για τον Δήμο Αλίμου

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις