Σεφ Μαρία Λόη …Μανχάταν ώρα μηδέν «Μαγειρεύω 250 πακέτα φαγητό την μέρα και προσφέρω στο ιατρικό προσωπικό»

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου
Η καρδιά της Σεφ Μαρίας Λόη χτυπά στο Μανχάταν, εκεί που βρίσκεται το εστιατόρια της Loi Estiatoriο-Μεσογειακής ελληνικής διατροφής και θαλασσινών, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, δίπλα στο άδειο πια central Park.Eκεί που χτύπησε ο covid 19 με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα.
Στην ιστοσελίδα του εστιατορίου αναφέρεται ότι το εστιατόριο είναι διαθέσιμο μόνο για φαγητό σε πακέτα ή διανομή κατ’ οίκον. Η διάσημη όμως ελληνίδα σεφ βρίσκεται εκεί καθημερινά μαγειρεύοντας 250 πακέτα φαγητό, σούπες, ντολμαδάκια, γεμιστά, σπανακόπιτα, τυρόπιτα, πατάτες φούρνου και τόσα άλλα φαγητά με γεύσεις και άρωμα Ελλάδας, για να τα προσφέρει στο ιατρικό προσωπικό του Νuy Langone Health και στο Lenox Hill hospital.
Η φιλανθρωπία στην ζωή της Μαρίας Λόη δεν προέκυψε τώρα, ήταν πάντα στάση ζωής. Το όνομα της βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα ιδρυτών πολλών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων ενώ η βοήθεια της σε εκατοντάδες παιδιά με οικονομικά προβλήματα ,ώστε να έχουν τις κατάλληλες πανεπιστημιακές σπουδές, ήταν πάντα στόχος και προτεραιότητα της.
«Είναι τόσο σημαντικό να ξέρω ότι μπορώ να κάνω την μέρα κάποιου καλύτερη. Γιατροί και νοσηλευτές είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, το να τους μαγειρεύω, είναι ότι καλύτερο μπορώ να κάνω αυτή την στιγμή. Είναι τόσο συγκινητικό να βλέπω τα μάτια τους να με ευχαριστούν για ότι κάνω αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους»
«Ποτέ δεν άφησα την Ελλάδα»
Η Μαρία Λόη δεν έφτασε τυχαία ως εδώ, είναι μια επιχειρηματίας με σχέδιο, συγκεκριμένο πεδίο δράσης και ξέρει καλά αυτό που θέλει να το κερδίζει. «Ποτέ δεν άφησα την Ελλάδα, απλά έκανα ένα πιο μεγάλο βήμα για αυτό ήρθα στη Νέα Υόρκη» δήλωνε παλαιότερα. Η Μαρία Λόη έχει αποδείξει όχι μόνο ότι δεν φοβάται τα μεγάλα βήματα αλλά ότι μπορεί να τα υποστηρίξει και να τα κάνει με μεγάλη επιτυχία.
Δαιμόνια επιχειρηματίας από τις τηλεπικοινωνίες και την τηλεόραση, πήρε την άδεια του Super Eλλάς και την πούλησε στο Filmnet, έφερε την ΝΟΚΙΑ στην Ελλάδα και προχώρησε σε αγοραπωλησίες σταθμών. Αυτά είναι κάποια από τα επιχειρηματικά της βήματα που άφησαν στην κατοχή της σεβαστά ποσά και πολλές επιλογές, πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με την μαγειρική και να γίνει μια από τις πιο καταξιωμένες σεφ διεθνώς.
Το 2015 βραβεύθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό UN WOMEN και παρέλαβε το βραβείο της σε μια λαμπερή τελετή στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην Ν.Υόρκη χωρίς να ακολουθήσει το dress code του πρωτοκόλλου, εμφανιζόμενη με την στολή της. Καθόλου πρωτότυπο για όσους γνωρίζουν την ισχυρή προσωπικότητα αλλά και την απλότητα της Μαρίας Λόη. «Όλοι οι φίλοι μου γνωρίζουν πόσο απλή είμαι. Και γιατί να μην είμαι;»
Λίγο αργότερα τα «Lois pasta» μπαίνουν στην αλυσίδα τροφίμων και στα ράφια του πιο διάσημου ντελικατέσεν της Αμερικής, του Wholefoodsmarket, όπου τα προϊόντα του έχουν πιστοποίηση ότι δεν είναι γενετικά τροποποιημένα «Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Παντελή Τάφα και η εξασφάλιση της άριστης ποιότητας πρώτης ύλης, έπαιξαν σίγουρα σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου»
Επιχειρηματίας μαγείρισσα από κούνια
Την Μαρία Λόη την εντόπισα και την πρωτοσυνάντησα το 2001 μέσα από την εκπομπή της στον Alpha «Καλή σας όρεξη», μια πρόταση της Ρούλας Κορομηλά, όπου η Μαρία αποδέχτηκε και την υλοποίησε με τον δικό της μοναδικό τρόπο, φέρνοντας στο πλατό μαζί της, την χρόνια οικιακή βοηθό της από τις Φιλιππίνες, Νόρμα.Σε ερώτηση μου τότε αν τις είχε συμβεί κάτι απρόβλεπτο κατά την διάρκεια υλοποίησης μιας συνταγής, με είχε κοιτάξει όλο νόημα και γελώντας μου είχε εκμυστηρευθεί «Το μόνο απρόβλεπτο ήταν να σταματήσω για μια ώρα τα γυρίσματα, να συναντηθώ με κάποιους επιχειρηματίες, πρώτα ονόματα στις τηλεπικοινωνίες του εξωτερικού, και να επιστρέψω για να συνεχίσω την μαγειρική. Όταν βγήκα έξω από το στούντιο με την ποδιά γελούσαν όλοι. Το κεντρικό πρόσωπο της συνάντησης μου είπε: « Πρώτη φορά βλέπω επιχειρηματία μαγείρισσα».
Αυτή η επιχειρηματίας μαγείρισσα έδωσε το παρών και σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές, έγραψε και πολύ επιτυχημένα βιβλία, συνέχισε να αγαπά και να στηρίζει το εστιατόριο της στο γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου το «Κουζίνα Μαρία Λόη- Ναύπακτος» που λειτουργεί από το 2003,αφήνοντας αυτό που έχτισε να το συνεχίσει με μεγάλη επιτυχία η ανιψιά της Νάντια. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν μερικά χρόνια η δημοφιλής παρουσιάστρια Alex Denis επισκέφτηκε το εστιατόριο και έκανε γυρίσματα για την δημοφιλή πρωινή εκπομπή της στο κανάλι CBS.
«Χαίρομαι που η Νάντια κάνει τόσο καλή δουλειά και που όλοι μαζί κάνουν τα πάντα ώστε οι πελάτες να φεύγουν ικανοποιημένοι. Μιλάμε συνέχεια από την Νέα Υόρκη, τίποτα δεν έχει αλλάξει»
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία μας συνάντηση αλλά ειλικρινά είμαι σίγουρη πως ακόμα και με τόσες διακρίσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει γιατί όπως απλά μου έλεγε και τότε η Μαρία Λόη
«Το να είσαι ο εαυτός σου είναι πάρα πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω πετύχει στην ζωή μου, να είμαι ο εαυτός μου!»