Συνήγοροι για τα δικαιώματα του παιδιού «Αποκαλύφθηκαν επώδυνα τα κενά του συστήματος παιδικής προστασίας»

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου
Άγχος, απομόνωση, αβεβαιότητα. Φόβοι, αϋπνία, καταναγκαστικές πράξεις, αδιαθεσία, κατάθλιψη, ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, είναι μερικά από τα σημάδια ψυχολογικής επιβάρυνσης και οι συνέπειες του Κορωναιού στην ζωή των παιδιών ακόμα και μετά τα μέτρα χαλάρωσης.
Δημιουργήσαμε ενοχικά παιδιά που παίζουν ακόμα στην αυλή του σχολείου με μάσκα, κρατούν αποστάσεις από τους συμμαθητές τους και πιστεύουν ότι πρέπει να μένουν μακριά από γιαγιάδες και παππούδες. Το βαρύ φορτίο στις ψυχές τους όπως λένε οι ειδικοί θα το δούμε να ξεδιπλώνεται στο μέλλον. Οι επιπτώσεις θα είναι ευρείες, βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες και αρκετά επίμονες.
Το γενικότερο κλίμα φόβου που επικράτησε στην πανδημία για τα παιδιά μικρής ηλικίας λειτούργησε διαβρωτικά. «Τα παιδιά ένιωσαν ότι «κατηγορούνται» για την μετάδοση της νόσου και από την έναρξη αυτής της περιπέτειας δεν ακούστηκε καθόλου η γνώμη και η φωνή τους» τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξη της, στη δημοσιογράφο Γεωργία Καρκάνη στο marie Claire, η δικηγόρος Θεώνη Κουφονικολάκου, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων για τα Δικαιώματα του παιδιού.
«Αποκαλύφθηκαν επώδυνα τα κενά του συστήματος παιδικής προστασίας. Οι υπηρεσίες, λόγω έλλειψης στελέχωσης, επιμόρφωσης και πρωτοκόλλων δυσκολεύθηκαν να ανταποκριθούν… Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε ένα συγκροτημένο, στιβαρό σύστημα παιδικής προστασίας, υπηρεσίες ψυχικής υγείας ή μαθήματα για την ψυχική υγεία μέσα στο σχολείο ή συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα φαινόμενα κακοποίησης των παιδιών, δημιούργησε σε συνδυασμό με την τηλεκπαίδευση μια σειρά από προβλήματα.»
Στο 25ο Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Συνηγόρων του παιδιού, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, αυτό που έγινε ιδιαίτερα εμφανές κατά την πανδημία ήταν η ασυνέπεια των συστημάτων παιδικής προστασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως τονίζει ο Ανδρέας Ποττάκης, «οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά ήταν σαφώς πολύπλευρες και πολυεπίπεδες τόσο στη σωματική και την ψυχική υγεία, στις συναισθηματικές τους ανάγκες και τα εκπαιδευτικά τους δικαιώματα».
Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες μεταξύ των παιδιών. Τα ευάλωτα παιδιά, παιδιά με μαθησιακές ανάγκες, παιδιά με αναπηρία ή ψυχική ασθένεια, χωρισμένων γονιών, σε σωφρονιστικά ιδρύματα, παιδιά πρόσφυγες βιώσαν μεγαλύτερες διακρίσεις. Η αυξημένη ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής μέριμνας για τα παιδιά και η διάθεση λιγότερων πόρων θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, εκτιμούν οι ειδικοί.
Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δικαιώματα των παιδιών, ιδίως στο σκέλος της καταπολέμησης της φτώχειας και της προστασίας δίνει μεγάλη πια έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών, στην διαδικασία λήψης αποφάσεων που τα αφορούν. Ζητούμενο τα παιδιά να έχουν θέση στο δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση των δράσεων, να μπορούν να αλληλεπιδρούν με σεβασμό, να διεκδικούν, να αγκαλιάζουν την διαφορετικότητα. Οι συνήγοροι για τα δικαιώματα των παιδιών μιλούν πια για ένα «δίχτυ προστασίας», όπου τα δικαιώματα των παιδιών θα είναι στην κορυφή-των πολιτικών προτεραιοτήτων.
Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ή θέλετε βοήθεια για κάποιο πρόβληµα που αντιμετωπίζετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συνήγορο του Παιδιού, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συνηγόρου του Πολίτη και µπορεί να παρέµβει όταν παραβιάζονται τα δικαιώµατα των παιδιών µε σκοπό να ληφθούν µέτρα προστασίας τους.
Τηλ. 213 1306744-710/800.11.32.000 χωρίς χρέωση από σταθερό( Δευτ.-Παρ. 9:00-3:30)
Email:cr@synigoros.gr./ ιστοσελίδα www.0-18.gr