600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/il-toto-kalamaki
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

 

 «Η ευφυΐα δεν έχει να κάνει με τη χρήση έξυπνων ιδεών, αλλά με τη χρήση κάθε ιδέας έξυπνα (Nikolas Gomez Davila)

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για αλήθειες και για έξυπνες ιδέες. Μετά τον δίχρονο βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ για τον Κορωνοιό με την γνωστή καμπάνια «Μένουμε σπίτι», όπου « η κυβέρνηση κινήθηκε με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού ενημέρωσης του πολίτη και τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθορίστηκαν με την εφαρμογή «αντικειμενικών» ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων» κατά τις κυβερνητικές αλήθειες πάντα του Στέλιου Πέτσα και όλο αυτό μας κόστισε μόνο 19,4 εκατομμύρια ευρώ και επιπρόσθετα 411,985 ευρώ η αμοιβή του αναδόχου, καλούμαστε να ζήσουμε την προώθηση καμπάνιας για την «εξοικονόμηση ενέργειας».

Η Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης ενέκρινε το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Υπ. Περιβάλλοντος και ενέργειας στο πλαίσιο της δράσης «εξοικονόμηση ενέργειας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου και ανέρχεται μόνο στο συνολικό ποσό ύψους επτά εκατομμυρίων σαράντα τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (7.444.000,000).

Εντάξει για να πούμε αλήθειες , το σποτάκι μας το θέλουμε! Την πλύση εγκεφάλου την αγαπάμε, μας θυμίζει «αλήθειες» που  θέλουμε να ξεχάσουμε. Αν τώρα δεν είμαστε καλά παιδιά, βέβαια την περίοδο του Κορωναιού αποδείξαμε το αντίθετο, θα περάσουμε από την σύσταση για την εξοικονόμηση ενέργειας, στην τιμωρία με ανάλογες πάντα κυρώσεις.  Υπό συζήτηση βέβαια και ας διαψεύδεται μένει και το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα (να κλείνουν δυο ώρες νωρίτερα), ένα ζήτημα εξαιρετικά «σύνθετο, πολύπλοκο και πολύπλευρο» όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, προφανέστατα γιατί το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: «τι θα γίνει με τους μισθούς των εργαζομένων αν ισχύσει κάτι τέτοιο και με το πιθανό σενάριο «ψαλιδίσματος τους;»

Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι στην Κίνα τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το να επιβάλλουν δελτίο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, το σβήσιμο στα φώτα, οι συχνές διακοπές στην παροχή ρεύματος και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών έχει πραγματοποιηθεί εδώ και κάτι μήνες.

 Η Εξοικονόμηση ενέργειας και η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, είναι δυο από τα βασικά θέματα που ως χώρα έχουμε λύσει. Είμαστε τόσο μπροστά, που δεν λαμβάνουμε υπόψη, ούτε τις αλήθειες των Διεθνών Οργανισμών.

Η μια και μοναδική αλήθεια, είναι ότι οι τιμές έχουν καταστήσει τα τρόφιμα σταθερά λιγότερο προσβάσιμα. Η αλματώδης αύξηση στις τιμές των τροφίμων οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που αυξάνει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων, στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω της πανδημίας όπου δημιουργήθηκε πρόβλημα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, στην κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές.

 Το καμπανάκι κινδύνου από τον ΟΗΕ έχει ήδη χτυπήσει. Η έκθεση Ceres 2030 επισήμαινε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια κρίση Λιμού. Η σοβαρότητα της κρίσης στο Νίγηρα είχε επισημανθεί από τον περασμένο Οκτώβρη από τον Εμμάνουελ  Νταρί επικεφαλή των προγραμμάτων ΟΧΣ «Αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά, αν δεν γίνει κάτι πριν τον Νοέμβρη, τότε είναι όλοι υπόλογοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ξηρασίας που δόθηκαν στην δημοσιότητα- το 47% των χωρών της Ε.Ε βρίσκεται σε κατάσταση «προειδοποίησης» με ελλιπή υγρασία εδάφους, ενώ το 17% σε κατάσταση συναγερμού.

Η παρατεταμένη ξηρασία στις αγροτικές παραγωγές της Κίνας (η παραγωγή αραβοσίτου είναι 16% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ οι σοδειές σόγιας 12%). Από το 1951 η θερμοκρασία στη χώρα αυξήθηκε με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ακόμα και η στάθμη του ποταμού Γιανγκτσέ, βασική πηγή πόσιμου νερού στη χώρα, έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ με ολόκληρα τμήματα και δεκάδες παραπόταμους να έχουν ξεραθεί. Η πιο ζωτική υδάτινη οδός για την οικονομία της χώρας, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, με την κυβέρνηση να προσπαθεί  να προκαλέσει τεχνητή βροχή ψεκάζοντας τα νέφη με ιωδιούχο άργυρο.

Η δραματική ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής έχει καταστρέψει τις σοδειές, έχει εξαφανίσει ζώα εκτροφής και έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την εστία τους. Η βοήθεια σε τρόφιμα διανέμεται κατά μήκος μιας ξηρής λωρίδας γης στην Κένυα, Αιθιοπία, Σομαλία. Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από οξεία πείνα. ¨Ήδη 19 χώρες απειλούνται από «καταστροφικό λιμό» και 1 εκ. άνθρωποι  να πεθάνουν τους επόμενους μήνες.

 

« Ο αριθμός των ατόμων που είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο αναμένεται ότι θα αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπόζλι.

Η εκτόξευση του παραγωγικού κόστους, απειλεί και την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. «Η κτηνοτροφία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ελλάδα. Εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει ο περιορισμός του ζωικού κεφαλαίου, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ντόπιο κρέας να ακριβαίνει και να υπάρξει έντονο πρόβλημα στην γαλακτοπαραγωγή.  Είμαστε μη βιώσιμοι, χρειαζόμαστε εκτεταμένες ενισχύσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες και  όχι «ψίχουλα» για την αντιμετώπιση του αυξημένου παραγωγικού κόστους», φωνάζει μήνες τώρα ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργος Τζιουλαδάκης (neakriti.gr).

 

« 50 απαραίτητα τρόφιμα και άντε γεια!»

Ακούστε τώρα προσεκτικά, για την διαβίωση μας θα φροντίσει η κυβέρνηση, αφού θα έχουμε όλοι μας το καλάθι με τα «50 απαραίτητα προϊόντα», όπου δεν τέθηκε το «πάγωμα» των τιμών αλλά η συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών. » «Αυτό το καλάθι θα υπάρχει αναρτημένο έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει Αν δεν καταλαβαίνετε την όποια ευκολία , μας το εξηγεί ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης «Η κάθε αλυσίδα θα έχει τη δική της πολιτική-γιατί δεν μπορεί να παραβιαστεί το δίκαιο του ανταγωνισμού.»

Σωστά δεν μπορεί να παραβιαστεί το δίκαιο του ανταγωνισμού, μπορεί να παραβιαστεί όμως με ευκολία η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που ψωνίζουν με τεφτέρια, που είναι χρεωμένοι ως τον λαιμό, που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Υπάρχουν άνθρωποι όχι με αδυναμίες αλλά με πραγματικές καθημερινές ανάγκες που δεν καλύπτονται. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δεν θα ζητήσουν βοήθεια γιατί η αξιοπρέπεια τους δεν τον επιτρέπει αλλά που αγνοούνται, που αγωνιούν να επιβιώσουν σε μια κοινωνία που έχασε τον δρόμο της, τον προορισμό της, την φιλοσοφία ζωής της. Είναι εκείνοι που διεκδικούν όχι την προσοχή μας αλλά την μητέρα όλων των αρετών, την επιμέλεια μας προς τις ανάγκες τους.

Άνθρωποι ηλικιωμένοι, μαχητές της ζωής που στον απόγειο αυτής ζουν την πιο μεγάλη ταπείνωση. Δούλεψαν, πρόσφεραν και τώρα πια δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε τις απλές  χαρές της ζωής. Ηλικιωμένοι που με την πενιχρή σύνταξη τους, βλέπουν τα γόνατα τους να λυγίζουν, κάποιοι ανίκανοι να επιβιώσουν με αυτήν .Ζουν την απόλυτη στέρηση δύναμης και έκφρασης. Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός. Ζωή χωρίς αξιοπρέπεια. Ευάλωτοι ηλικιωμένοι, καταδικασμένοι σε έναν αγώνα επιβίωσης. Πώς τελικά προάγεται η κοινωνική ευημερία; Πώς αντιμετωπίζεται η φτώχεια και η περιθωριοποίηση;

Ένας στους επτά κατοίκους αυτού του κόσμου μαστίζεται από την πείνα, η εν λόγο ελευθερία εξαρτάται από την καταπολέμηση της φτώχειας. Ας καταλάβουμε πως ο τρόπος που εξαναγκάζονται να ζουν αυτοί οι άνθρωποι συχνά παραβιάζει τα δικαιώματα τους .Έχουν δικαίωμα σε ένα επαρκή βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει αν μη τι άλλο υγεία, ευημερία και ειδικότερα τροφή. Δεν επιζητούν τίποτα άλλο παρά κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και σεβασμό.

 

 

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις