600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

«Πενήντα άτομα την μέρα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας»

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Η αυτοκτονία είναι ένα μείζονα πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοπολιτικής τάξης.

Τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες μπορεί να πέρασαν απαρατήρητα αλλά ο αριθμός αύξησης τους στην Ελλάδα είναι τρομερά ανησυχητικός. Το «Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την πρόληψης αυτοκτονίας» μιλά για ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών. Αττική 16,63%, Θεσσαλία 15,45% και Κρήτη 14,67% ,είναι πρώτες στις αυτοκτονίες. Έχουμε στην Ελλάδα, τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών που έχει καταγραφεί και σ’αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αυτοκτονίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί με επίσημα έγγραφα.

«Δύο άτομα την μέρα αυτοκτονούν. Γύρω στα πενήντα άτομα την μέρα κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας… Ραγδαία είναι η αύξηση των αυτοκτονιών, με το τρομακτικό ποσοστό του15,45% σε πανθεσσαλικό επίπεδο».

Από το 2012 έχουν λάβει χώρα τουλάχιστον 70 αυτοκτονίες σε νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 7 από την αρχή του 2021. Η αξιολόγηση του κινδύνου αυτοκτονίας νοσηλευόμενων ασθενών και η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας που βασίζονται σε αυτήν την εκτίμηση θα ήταν προαπαιτούμενη μιας γενικής περίθαλψης.

Το « Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη αυτοκτονίας», δεν έχει σταματήσει λεπτό να επισημαίνει την αναγκαιότητα διερεύνησης αυτών των περιστατικών και την κρισιμότητα της ανάδειξης εκείνων των μέτρων και διαδικασιών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άμεσα προληπτικά και αποτρεπτικά.  

Ο ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ κ. Κυριάκος Κατσαδώρος  και υπεύθυνος του «Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών Κέντρου Ημέρας για την πρόληψη αυτοκτονίας», που ανέλαβε, εκ νέου τη θέση του Εθνικού Αντιπροσώπου για την Ελλάδα στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (ΙΑSP) για την επόμενη τριετία (2022-2024) τονίζει ότι «από το 1εκ. άτομα που αυτοκτονούν στον κόσμο το 95% βρίσκεται σε ψυχική διαταραχή και το 80% μπαίνει σε διαδικασία μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου».

Η αυτοκτονία αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο αλλά παράγοντες όπως η ανεργία και η κοινωνική απομόνωση αποτελούν παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Οι επιπτώσεις του Κορωναιού αποτέλεσαν παράγοντες επιβάρυνσης του  ψυχικού φορτίου, με ισχυρότερο αυτόν της μείωσης της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και της διαθεσιμότητας των επαγγελματιών του χώρου.

Η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να είχε προληφθεί. « Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι έχουν ευθύνες στον τομέα της ψυχιατρικής διάστασης. Άνθρωποι με διαδικασία καταθλιπτικού τύπου, με συμπτώματα, πρέπει να κοινοποιούνται οι οικείοι τους. Μην ξεχνάμε ότι βοήθεια χρειάζονται και οι συγγενείς των αυτοχείρων».

Στο Πλαίσιο της εν λόγω στρατηγικής, με πάγιο αίτημα την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας ο κοινωνικός, μη κερδοσκοπικός-μη κυβερνητικός φορέας ΚΛΙΜΑΚΑ, επισημαίνει ότι η υλοποίηση διασυνδεδεμένων, χαμηλού κόστους, παρεμβάσεων και δράσεων καθώς και η αναμόρφωση μηχανισμών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της εργασίας, θα διαμορφώσουν ένα συμπαγές και αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας των ευάλωτων συνανθρώπων μας, που αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η σωστή αξιολόγηση του αυτοκτονικού κινδύνου από τους επαγγελματίες υγείας, η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η ενημέρωση και οι σωστές κατευθύνσεις προς το οικείο περιβάλλον του ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο όπως και η εφαρμογή αυτών από τους κοντινούς του ανθρώπους αποτελούν κάποιες από τις πρακτικές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 95% των αυτοκτονιών.

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό η σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

 .  

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις