OI MAΘΗΤΕΣ ΤΡΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟΥ

ΜΙΑ EΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟ 4ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟ
Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου
«…Και δεν είναι απλό, καθόλου απλό να γράψεις όχι δεκάδες, αλλά και έναν μονάχα στίχο που να τον τραγουδάει όλη η Ελλάδα» (Απόστολος Καλδάρας).
Δεν είναι καθόλου απλό όχι μόνο να τραγουδάς σπουδαία τραγούδια που σηματοδοτούν την ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού, αλλά και να σηκώνεις το βάρος να τιμήσεις έναν από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς στιχουργούς της Ελληνικής μουσικής που άφησε πίσω του 2.500 τραγούδια.Με συντονιστή το 4ο ΓΕΛ Αλίμου , την συμμετοχή του 1ο ΓΕΛ Αλίμου και του Μουσικού Σχολείου Αλίμου απολαύσαμε χτες τα θεατρικά δρώμενα-συναυλία με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό,στην εξαιρετική τους προσπάθεια να τιμήσουν τον σπουδαίο στιχουργό Κώστα Βίρβο.
Ο Κώστας Βίρβος με την Λυρική αλλά και βαθιά ρεαλιστική γραφή του σηματοδότησε της εξελίξεις στο Ελληνικό τραγούδι.Συνεργάστηκε με τους πιο μεγάλους συνθέτες της λαϊκής μουσικής ενώ σπουδαίοι Έλληνες τραγουδιστές ερμήνευσαν τα τραγούδια του. Με την υπογραφή και την σφραγίδα των μαθητών το πρόγραμμα ξεκίνησε με την αφήγηση-βιογραφικό του στιχουργού, απόσπασμα από το έργο ΚΑΤΑΧΝΙΑ, θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ο καραγκιόζης δεν ζει γονατιστός…»,το τραγούδι σταθμό της πορείας του «Της Γερακίνας γιος» και ολοκληρώθηκε με συναυλία του Μουσικού σχολείου Αλίμου, όπου ακούστηκαν τραγούδια του στιχουργού.Απολαύσαμε σπουδαίες ερμηνείες των τραγουδιών «θα κάνω ντου», «Γεννήθηκα για να πονώ», «Λίγα ψίχουλα αγάπης», «Ίσως», «πάρε τα χνάρια», «ρίξε μια ζαριά καλή» κ.α
«Ο Βίρβος είναι από τα μεγάλα κλαδιά στο δέντρο της Ελληνικής μουσικής, είναι ο λαϊκός ποιητής που έγραψε χιλιάδες τραγούδια»(Μίκης Θεοδωράκης) και αυτοί οι μαθητές είναι η απόδειξη ότι η «τέχνη δεν μιμείται αλλά ερμηνεύεται».Με το ταλέντο και την έμπνευση τους συνέλαβαν με πάθος την διεκπεραίωση του έργου τους και την εκτέλεσαν με απόλυτη συνέπεια. Μας απάλλαξαν από τα στενά όρια της μηδαμινότητας μας και αποκαλύφθηκαν μπροστά μας.Με τον απόλυτα λυτρωτικό τους τρόπο απέδειξαν ότι το παν στην τέχνη είναι η θέληση και ο τρόπος που εκφράζεται.
Mε συντονιστή αλλά και συνοδοιπόρο τους τον καθηγητή του 4ου ΓΕΛ Αλίμου κ.Δημήτρη Δόγκα αλλά και την βοήθεια μιας σπουδαίας ομάδας καθηγητών ,μας ταξίδεψαν με την συλλογική δουλειά τους και τους συμβολισμούς τους έργου του Βίρβου στην σημερινή εποχή. «Όλο αυτό ήταν κάτι πηγαίο, που βγήκε μόνο του.Αφουγκραστήκαμε το παρελθόν, οραματιστήκαμε το παρόν, χαράξαμε το μέλλον.» Αυτή ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο καθηγητής Δημήτρης Δόγκας για να περιγράψει το έργο των μαθητών.Σπουδαία λόγια από σπουδαίους καθηγητές «Οι στίχοι του Κώστα Βίρβου εκτοξεύθηκαν στο μέλλον.Τα λόγια του έθρεψαν γενιές, είμαστε εδώ για να πετάξουμε σαϊτιές στις καρδιές σας.¨Όλα συναντιούνται σε υπόγειες διαδρομές , κάνουμε ρεύματα ιδεών να κυλούν στην τροχιά της ιστορίας. Θέλουμε οι μαθητές μας στον κόσμο των αξιών να είναι ανεκτίμητες προσωπικότητες. Να κινηθούν από τα πρότυπα του οφέλους, στα πρότυπα της αρετής»
Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν τα τραγούδια του Κώστα Βίρβου «Εγώ έγραψα για τον άνθρωπο, για την ψυχή του, τις χαρές, τις λύπες του, τα προβλήματα του.Αυτά δεν αλλάζουν όσο υπάρχουν άνθρωποι .Με ενδιέφερε να γράφω προοδευτικά.Προσπαθούσα να επισημαίνω και να ερμηνεύω τα πράγματα λίγο πιο δυνατά. Ο κάθε ποιητής άλλωστε έχει την δική του γλώσσα, καθαρή»
Για την καθαρή ψυχή των Ελλήνων μιλούσε και στην συνέντευξη του στην Κρυσταλία Πατούλη «Οι Έλληνες είναι καθαροί, στην ψυχή, στο μυαλό τους.Είμαστε καλή ράτσα.Είμαστε ντόμπροι και εργατικοί είμαστε και φιλότιμοι είμαστε.Μην βλέπετε τις εξαιρέσεις. Να βλέπετε τα εκατομμύρια». Να κάνουμε αγώνα και να αντιδράσουμε δυναμικά μας προέτρεπε και αφιέρωνε « Θα αφιερώσω στους ¨Έλληνες «Το εγώ δεν ζω γονατιστός», την «Γερακίνα» «Μα εγώ δεν ζω γονατιστός, είμαι της Γερακίνας γιός, τι κι αν μ’ ανοίγουνε πληγές, εγώ αντέχω στις φωτιές»
Όσο υπάρχουν σχολεία,καθηγητές και μαθητές να μας δείχνουν αυτόν τον φωτεινό δρόμο δεν θα χανόμαστε. «Χάσαμε τον πολιτισμό μας και φτάσαμε στην κρίση.Χάσαμε την φωνή των ποιητών μας» δήλωσε κατά την σχολική αυτή γιορτή ο καθηγητής Δημήτρης Δόγκας.Και όμως εμείς ως γονείς και θεατές αυτής της μεγάλης γιορτής είδαμε φως στην άκρη του τούνελ.Ανακαλύψαμε το φως της αλήθειας αυτών των μαθητών που ήρθαν να μας την καταθέσουν μέσα στην απλότητα τους και να συγκινήσουν τις ψυχούλες μας.
Ο Κώστας Βίρβος όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης που παραβρέθηκε στην γιορτή «Θα είναι περήφανος για τους μαθητές και τα σχολεία από τα ουράνια παλάτια». Ο Κώστας Βίρβος αγαπούσε τα παιδιά και τους δασκάλους τους και όπως τόνισε και η κόρη του κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας που της δόθηκε εκ μέρους των καθηγητών και μαθητών είναι «Μέγιστη τιμή όσα έκαναν τα σχολεία. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου πρόσφατα σε ένα σχολείο εκεί δόθηκε το όνομα του αλλά έζησε 55 χρόνια στον Άλιμο.Αν ο ίδιος ήταν ζωντανός θα το χαιρόταν πάρα πολύ ,όπως χάρηκε λίγο πριν φύγει από την ζωή και την σπουδαία γιορτή που έκανε το 9ο Δημοτικό που τίμησε τον ίδιο και το έργο του.Ένιωσε μεγάλη χαρά και δικαίωση τότε.»
«Πάρε τα χνάρια μου» θα μας έλεγε ο Κώστας Βίρβος και «Ρίξε μια ζαριά καλή» για να βγούμε από την μιζέρια της καθημερινότητας, άλλωστε ακόμα και με «Λίγα ψίχουλα αγάπης» μπορούμε να κάνουμε θαύματα σε αυτήν την ζωή. «Απάνω μου κρατήσου» και μην νιώθεις «Απόκληρος της μοίρας» «Απόψε για στερνή φορά», «Απολογούμαι».
«Αχάριστε κόσμε και ντουνιά» μην «Βάζεις στον πόνο μου φωτιά», «Δώσμου την φλόγα σου» και πήγαινε με στον «Έβδομο Ουρανό».Σε αυτόν τον καθάριο ουρανό που μαθητές και καθηγητές μας οδήγησαν στο φως του ήλιου , την υπέρτατη Ελευθερία των ιδεών, της σκέψης και του τρόπου που αντιλαμβάνονται την ίδια τους την ζωή.
Πρωταγωνίστησαν οι μαθητές – μαθήτριες : 4ο ΓΕΛ : Κατσαούνης Γιώργος. (Ήρωας -Ζεϊμπέκικο), , Μαστοράκη Στέλλα (Γερμανός 1 – Αγγελική), Καρά Αλεξάνδρα (Γερμανός 2 – Χριστίνα), Καραμολέγκου Ειρήνη (Γερμανός 3 – Βολφγανγκ), Πολυμενάκου Γιούλη (Χορικό-Τραγούδι-Μάνα), Κοντογιάννη Αμάντα (Χορικό-Τραγούδι), Τόλη Δήμητρα (Χορικό), Τόλη Ανδρομάχη (Χορικό )Φιλιππίδη Μαριάνα. (Χορικό), Καφετζόπουλος Σπύρος (Καραγκιόζης), Κανδρής Δημήτρης (Χατζιαβάτης). Αφηγητές : Κουρούκλη Βέρα , Ρουμελιώτης Νικόδημος, Τσάκου Ειρήνη. 1ο ΓΕΛ : Γαλάτη Δώρα (Χορικό –Τραγούδι), Γοργογιάννη Έλενα (πιάνο), Μπάσαρη Κρίστι (Βιολί). ΜΟΥΣΙΚΟ : Φέτσας Αριστοτέλης, Παρτάλη Ηλιάννα, Ασλάνογλου Περσεφόνη, Χουβαρδάς Γιώργος, Μαγουλάς Σωτήρης, Θεοδωρούλης Θεόδωρος, Κοτσικόνα Σιμώνη, Κατσής Βασίλης, Σούση Άντια, Κοντογούρη Μυρτώ, Τσώρη Ευγενία, Καβαλιέρος Δημήτρης, Σπανού Σεμέλη, Κοσκινά Ευμορφία.