600true dots bottomright 100true false 800none
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/odigos-polis/bolivar-beach-club
    Slide3 
  • 16000 fade false 60 bottom 30 https://www.facebook.com/localsmarketcafe/
    Slide2 
  • 5000 fade false 60 bottom 30 https://www.alimoslive.gr/probalete-thn-epixeirhsh-sas-sto-alimoslivegr
    Slide3 

 

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

Η φύση είναι ένας κύκλος που ο καθένας τον βλέπει με διαφορετική ματιά, σ’ αυτό τον κύκλο ανήκουν όσοι αγαπούν, πονούν την φύση και τα πλάσματα της. Σ’ αυτό τον κύκλο ανήκουν και οι γερακάρηδες, οι άνθρωποι που ζουν την μαγική τους σχέση με τα αρπακτικά. Ο Πρόεδρος του «Ελληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας», Σταύρος Αθανασίου είναι ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι ο Μόγλης που σαν παιδί στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω είχε την τύχη να βλέπει αρπακτικά να πετούν, να κυνηγούν, να φωλιάζουν. Είναι το 14χρονο αγόρι, που για κάποιο άγνωστο λόγο στο DNA του καταγράφηκε η αρχαιοελληνική τέχνη της ιερακοθηρίας.  Ίσως τότε να μην γνώριζε τι ήταν αυτό που τον γοητεύει στα αρπακτικά. Έπρεπε να αρχίσει να εκπαιδεύεται, να ταξιδεύει στο εξωτερικό, να μαθαίνει, να ανακαλύπτει για να καταλάβει ότι ο θαυμασμός του, έγινε προορισμός ζωής!

Είναι ο άνθρωπος, που ξέρει καλύτερα απ΄ όλους, ότι η τέχνη της ιερακοθηρίας απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις. Είναι ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα απ’ όλους ότι τα γεράκια και οι αετοί του δεν έχουν αφεντικά. Πολύτιμες λέξεις για τους φίλους αρπακτικά του, η εμπιστοσύνη και η ανταμοιβή. Ξέρει καλύτερα απ’ όλους, ότι τα αρπακτικά δεν είναι pet, αλλά πτηνά εργασίας που πρέπει να πετάξουν, να κυνηγήσουν, να έχουν καθημερινή επαφή με αυτό που ορίζει η φύση τους.

Αγαπά τα αρπακτικά του για αυτό που είναι, για την αυστηρή αυτοπεποίθηση τους και δένεται μαζί τους μ΄ ένα σχεδόν παράδοξο αλλά απόλυτα αληθινό τρόπο. Με εμπιστοσύνη και συνεργατικότητα προχωράει μαζί τους και θυμώνει, αλήθεια θυμώνει πολύ όταν κάποιος προσπαθήσει να « αμφισβητήσει» αυτό που κάνει και πρεσβεύει. Τα υπεραγαπά και υπεραμύνεται και δεν διστάζει να δηλώσει ότι «το μέτρο χάθηκε, ζωοποιούμε τους ανθρώπους και έχουμε ανθρωποποιήσει τα ζώα».

Αυτή η απόλυτα αγάπη, δεν τον απομόνωσε, δεν τον έκανε να χάσει την ανθρώπινη του φύση, αντιθέτως δωρίζει ατέλειωτες ώρες να μάθει στους  μαθητές πόσο μεγάλο είναι το κέρδος τους ,έχοντας επαφή με την ίδια την φύση και τα πλάσματα της.

Ταγμένος να υπηρετήσει την τέχνη της ιερακοθηρίας, δεν κομπάζει επειδή η Ζήνα είναι το μοναδικό γεράκι στον κόσμο που καταρρίπτει drones και ας του πήρε έξι μήνες πρόβες και εντατική μελέτη για να το καταφέρει. Δεν λυγίζει όταν βλέπει τον Έκτορα, υβρίδιο δυο αετών να στέκεται αγέρωχος στο χέρι του, αναγνωρίζοντας τον σαν τον απόλυτο συνεργάτη του. Δεν επιδεικνύεται όταν λέει δειλά, δίχως έπαρση ότι έχει ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για την επανένταξη στην φύση άγριων πτηνών μετά την εκγύμναση τους, σε συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης. Δεν διστάζει να μας πει, ότι ο Οδυσσέας δεν είναι απλά ένα αρπακτικό πτηνό, που θα πετάει πάνω από το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά η ναυαρχίδα  ενός ευρύτερου περιβαλλοντικού πλάνου, που θα λάβει χώρα με την υποστήριξη της ΑΕΚ.

Ο Σταύρος είναι ο άνθρωπος που τιμά αυτή την σχέση χιλιάδων χρόνων και μπορεί πια με ευκολία να πει, τα αγαπάω τόσο ώστε να μην φτάσω να τα αγαπήσω!

«Η Ιερακοθηρία ήταν, είναι και θα είναι τέχνη για λίγους»

-Είχες δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη σου, ότι από μικρός έβρισκες τρομακτικά ενδιαφέρον να βρίσκεσαι στο Όρος Αιγάλεω, να εξερευνάς την φύση και να παρατηρείς τα είδη πτηνών. Γνώριζες τότε την γοητεία που ασκούσαν πάνω σου τα αρπακτικά;

Όχι, στην αρχή δεν αντιλαμβάνεσαι τι είναι αυτό που σε ελκύει. Απλά, θες να βρίσκεσαι εκεί και να είσαι μέρος αυτού. Έπειτα όταν αρχίζεις να ψάχνεις βρίσκεις τους λόγους τους οποίους σε ελκύει η επαφή με την άγρια φύση .Η φύση είναι ένας κύκλος με 360 μοίρες ,όπου ο καθένας διαλέγει να την δει και να την βιώσει από την δική του πλευρά. Οπότε είναι αρκετά ‘οικοφασιστικό’ να δαιμονοποιούμε την άλλη γωνία, όταν εμείς πχ δεν ξέρουμε να ξεχωρίσουμε τα βασικά άγρια είδη, καταλήγοντας περίγελος με άποψη.

 

-Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με άγριο πτηνό που σε στιγμάτισε και πιθανότατα ξύπνησε αυτή την αγάπη σου για εκείνα;

Ένα τραυματισμένο γεράκι, το οποίο ήταν και νεοσσός και με σπασμένο πόδι .Με τα μέσα και τις γνώσεις της εποχής προσπάθησα και το περιέθαλψα. Στην συνέχεια ,υποσυνείδητα αντιλήφθηκα ότι και να το αφήσω πίσω στην φύση δεν μπορεί να επιβιώσει, οπότε έψαχνα τρόπους να κάνω αυτό που θα έκαναν οι γονείς του. Από εκεί ξεκίνησε όλο αυτό που υπάρχει σήμερα….

 

-Ταξίδεψες, έμαθες, εκπαιδεύτηκες να συνεργάζεσαι μαζί τους. Πόσα χρόνια κρατάει αυτή η ιδιαίτερη συνεργασία και τι έχεις διδαχτεί από αυτή;

Ασχολούμαι 23 χρόνια με τα αρπακτικά πτηνά έχοντας περάσει απ’ το γάντι μου εκατοντάδες αρπακτικά, εκτρεφόμενα και άγρια(για rehab εννοείται)Τα αρπακτικά σε μαθαίνουν κατ’ αρχήν να έχεις υπομονή σε όλα τα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα το ΠΟΤΕ και το ΠΩΣ να κάνεις κάτι. Έτσι ακριβώς και αυτά πετυχαίνουν τον σκοπό τους, είναι υπομονετικά και όταν κρίνουν αυτά επιτίθενται στο θήραμα τους, εξασφαλίζοντας για αυτά τις μέγιστες δυνατές συνθήκες για την δική τους επιτυχία. Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι να κρατάς αποστάσεις ασφαλείας.

-Από τα γεράκια και τους αετούς που έχεις εκπαιδεύσει αν έπρεπε να σε βάλω να διαλέξεις έναν και μόνο συνεργάτη  για τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

Κοίτα, όπως έχουμε πει η Ιερακοθηρία είναι μια Τέχνη. Η Τέχνη θέλει κατ’ αρχήν φυσικό ταλέντο σε κάτι ,και έπειτα είναι η φαντασία και η δημιουργικότητα και η δουλειά. Έτσι ακριβώς είναι και η εκπαίδευση των αρπακτικών. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες, αλλά μπορείς να πας με τον ίδιο τρόπο σε δυο διαφορετικά πουλιά, με το ένα να κάνεις θαύματα και με το άλλο να αποτύχεις παταγωδώς. Εκεί λοιπόν φαίνεται ο ‘καλλιτέχνης’… σε όλη αυτήν λοιπόν την διαδικασία αναπτύσσεις μια ιδιαίτερη σχέση με το κάθε ένα ξεχωριστά, οπότε είναι σίγουρα δύσκολα να επιλέξεις .Αν κάτι μπορώ παρ’ όλα αυτά να επιλέξω είναι η Νέμεσις…. Εκτός του ότι είναι πλέον ένας από τους καλύτερους κυνηγετικούς αετούς παγκοσμίως, σηματοδοτεί πολλά και ετυμολογικά… για την πορεία της Ιερακοθηρίας στην χώρα μας.

 

-Σωματικά και ψυχικά σε αγγίζουν περισσότερο οι αετοί ή τα γεράκια;

Είναι δύο τελείως διαφορετικά πτηνά, με άλλη ιδιοσυγκρασία το καθένα. Οπότε από το κάθε ένα ,κάτι διαφορετικό μαθαίνεις. Το θέμα είναι το πόσο πολύ σε ‘αγγίζουν’. Αν χαθεί το μέτρο αρχίζουν ψυχισμοί και προβλήματα, που δυστυχώς τείνουν να γίνουν μάστιγα στη εποχή μας, οπότε φτάνουμε σε σημείο να ανθρωποποιούμε τα ζώα και να ζωοποιούμε τους ανθρώπους. Εκεί έρχεται και η ψυχολογική κατάρρευση…

 

-Τα γεράκια είναι πολύ ευαίσθητα και επιθετικά, πως αναπτύσσεται αυτή η αγάπη και η εμπιστοσύνη με τον εκπαιδευτή τους;

Τα γεράκια δεν είναι ούτε ευαίσθητα ούτε επιθετικά. Αυτοί οι όροι είναι ανθρωπογενείς και δεν τους αρμόζουν. Είναι πτηνά ιδιαίτερα ευφυή ,με σχεδόν μηδαμινό συναισθηματικό φορτίο, διότι στην φύση δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια .Η επιβίωση είναι στο πρώτο πλάνο. Οπότε το πόσο ευαίσθητα η επιθετικά θα γίνουν το κρίνει η περίσταση και όχι κάποιος κανόνας. Η σχέση με τους ανθρώπους είναι κατ’ αρχήν συνεργατική, και μετά από χρόνια εφόσον ο ιερακοθήρας κάνει αυτά που πρέπει  αναπτύσσουν περαιτέρω δεσμούς. Αυτή η σχέση ξεκίνησε για την επιβίωση, οπότε έπρεπε να εμπιστευτεί ο ένας τον άλλον. Έτσι ακριβώς γίνεται και στις μέρες μας η εκπαίδευση, εμπιστοσύνη κοινωνικοποίηση, και στο τέλος έρχεται η ανταμοιβή η οποία είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Εν τέλη αν κάποιος πρέπει να οριστεί «αφεντικό» σε αυτή τη σχέση, σίγουρα δεν είναι ο άνθρωπος….

 

-Είχα ακούσει κάποτε από έναν « γερακάρη» της Κρήτης τον Δημοσθένη Καπετανάκη, που το γεράκι του τον ακολουθούσε πάντα και κυνηγούσε μαζί του, ότι το γεράκι θέλει σεβασμό και δεν μπορείς να το υποτάξεις. Πόσο αλήθεια κρύβουν τα λόγια του;

Αν και δεν τον γνωρίζω, οπότε ενδεχόμενος να μην είναι γερακάρης, εν μέρει είναι σωστά, αλλά το  γεράκι δεν σ’ ακολουθεί… εσύ το ακολουθείς .Ότι θέλει σεβασμό και δεν υποτάσσεται, εξυπακούεται. Το να κατέχει κάποιος ένα αρπακτικό πτηνό αυτό αυτομάτως δεν τον κάνει γερακάρη ,παρά μόνο κάτοχο. Αυτό ακριβώς θελήσαμε να ξεχωρίσουμε με τον πρόσφατο νόμο και ΚΥΑ και τα καταφέραμε. Για να μπορεί κάποιος να εκφέρει γνώμη για την Ιερακοθηρία, θα πρέπει να είναι ορθά εκπαιδευμένος, και όχι να λειτουργεί κατ’ το δοκούν. Αν κάποιος πχ κάνει 10 ερωτήσεις σε κάποιον και ο άλλος απαντήσει, δεν γίνεται αυτομάτως και δημοσιογράφος…. κάπως έτσι είναι και με την Ιερακοθηρία. Οι μόνοι που ασκήσαμε πρακτικά την Ιερακοθηρία είναι αυτοί που την έπραξαν στο εξωτερικό και είναι στη πλειοψηφία των μεντόρων του νέου εκπαιδευτικού συστήματος.

-Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει γερακάρης;

Κατ’ αρχήν όπως λέμε να έχει το ‘Χρίσμα’. Ο γερακάρης φαίνεται, ξεχωρίζει .Έχω μιλήσει πλέον με χιλιάδες κόσμου που ενίοτε ήθελαν να ρωτήσουν και να ασχοληθούν με τα αρπακτικά πτηνά. Πλέον είμαι σε θέση να καταλάβω από τον τρόπο που προσεγγίζει το θέμα αν πρέπει να ασχοληθώ ή όχι. Ο νόμος βέβαια με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια δίνει την ευκαιρία στον καθένα να προσπαθήσει, αλλά πλέον θα κριθεί, και αν δεν επιτύχει, δεν θα έχει την δυνατότητα να κρατάει αρπακτικό στο χέρι του, κάτι που δεν γινόταν μέχρι πρότινος ,διότι η σύμβαση Cites δίνει το δικαίωμα δυστυχώς στον καθένα να έχει ένα άγριο αρπακτικό. Οπότε πλέον περιορίσαμε την κατοχή μέσω την χρήσης.

 

-Το γεράκι είναι ένα μοναχικό ζώο με αυστηρή αυτοπεποίθηση. Εσύ ως γερακάρης, πως θα αυτοπροσδιοριζόσουν;

Γενικά στην ζωή μου αποφεύγω να ‘αυτό’ προσδιορίζομαι  σε οτιδήποτε. Όταν  χρειαστεί και είμαι ικανός, ας το κάνουν άλλοι για εμένα .Αρκετά διασκεδάζουμε με τους αυτοχρισμένους… δεν χρειάζονται άλλοι κλόουν….

 

-Βρίσκεσαι πάντα με παιδιά, σε πολύ συγκεκριμένες παρουσιάσεις και επιδείξεις  για την άγρια ζωή στην φύση. Πόσο έχει συμβάλλει ο ελληνικός σύλλογος Ιερακοτροφίας στο να έρθουν οι μαθητές και τα παιδιά ποιο κοντά στην φύση;

Κατ’ αρχήν για να ξεχωρίσουμε τις έννοιες, δεν κάνουμε επιδείξεις, παραστάσεις και τα συναφή….. Επίδειξη μπορείς να κάνεις σε παπούτσια, ρούχα κτλ ,όχι σε ζώα. Όσο αναφορά την συμβολή του συλλόγου…. τα μέγιστα, και αυτός είναι να ένας από τους πιο βασικούς μας στόχους. Να μάθουν τα παιδιά με ορθό τρόπο, και όχι όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν ως Disneyland, τι είναι η φύση, πώς λειτουργεί ,πως την σεβόμαστε, πως αλληλεπιδρούμε, ποιο είναι το μέτρο κτλ…. Αυτή είναι και η μεγάλη μας επιτυχία και το πρόγραμμα μας είναι τόσο αγαπητό.

 

-Ποια ήταν η ποιο περίεργη ερώτηση που έχεις δεχτεί από παιδί σε σχέση με τα αρπακτικά;

Από περίεργες ερωτήσεις, άπειρες και οι περισσότερες λόγο άγνοιας και αφέλειας. Το περίεργο δεν είναι να τις ακούς από παιδιά…. αλλά από μεγάλους!!

 

-Έχει χαλάσει ποτέ στο παρελθόν κάποια σχέση σου, γιατί η σύντροφος σου φοβόταν τα γεράκια και τους αετούς σου ή δεν ήθελε να μοιράζεσαι τον χρόνο σου μαζί τους;

Αν και δεν ήμουν ‘άνθρωπος των σχέσεων, όποτε έκανα… σχεδόν όλες, όπως λένε… η Τέχνη θέλει θυσίες.

 

-Πώς νιώθεις που ασχολείσαι τόσα χρόνια με την ιερακοτροφία και έγινες γνωστός στα ΜΜΕ από την Ζήνα, το μοναδικό γεράκι στον κόσμο που καταρρίπτει Drones;

Η Ζήνα ήταν η μεγαλύτερη πόρτα για την Ιερακοθηρία στην Ελλάδα. Σαφώς και αυτό που κάνει είναι κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό, αλλά μέσω αυτής έμαθε ο κόσμος για το πως φτάνουμε σε ένα σημείο να συνυπάρξουμε και να συναναστραφούμε με ένα αρπακτικό, και ποιος είναι ο λόγος για να το κάνουμε αυτό.

 

Aληθεύει ότι χρειάστηκαν έξι μήνες εκπαίδευση για να μπορέσει να το κάνει αυτό;

Ναι τόσο χρειάστηκε για να φτάσει στο σημείο να μπορεί να καταρρίπτει drones.

 

Ποιές άλλες δύσκολες επιχειρήσεις έχουν αναλάβει; Ισχύει ή είναι φήμες, ότι επώνυμοι σου ζητούν προκειμένου να διατηρήσουν την ιδιωτικότητα τους, να πετούν γεράκια για να καταρρίψουν drones σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις τους ή ότι ο σπουδαίος λυράρης Βασίλης Σκουλάς, σου ζήτησε ένα αετό για κάποιες μέρες στον χώρο του;

Δεν  θα έλεγα ότι υπάρχουν ‘δύσκολές’ επιχειρήσεις, δεν μπορείς να τα πείσεις να κάνουν κάτι που για κάποιο λόγο δεν το θέλουν. Η πρωταρχική συνεργασία μας με τα αρπακτικά είναι για την διαδικασία της θήρας. Από εκεί ξεκινούν οι γνώσεις ακόμα και για την εκτροφή τους.

Τώρα όσο αναφορά την παρουσία του αετού στην Κρήτη… Η Ιερακοθηρία λοιπόν έχει όχι μόνο κυνηγετικό υπόβαθρο αλλά και περιβαλλοντικό  και πολιτιστικό. Οι αετοί ειδικά στην χώρα μας έχουν τραγουδηθεί και έχουν υμνηθεί από καλλιτέχνες κάθε είδους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έτσι λοιπόν στα πλαίσια μιας πιο γενικευμένης παρουσίας μου περί της Ιερακοθηρίας στην Κρήτη βρέθηκα και στα Ανώγια και ο σπουδαίος Βασίλης Σκουλάς είπε μια μαντινάδα εξυμνώντας τους αετούς… μπροστά σε έναν αετό!!Η παρουσία μου από τότε που ξεκίνησα την προσπάθεια για να ξανά νομοθετηθεί η Ιερακοθηρία, είναι συνεχής και οπουδήποτε κρίνω ότι θα ωφελήσει την Τέχνη. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

-Ένας από τους συνεργάτες σου, ο Οδυσσέας νομίζω, θα πετάει την νέα σεζόν πάνω από το γήπεδο της ΑΕΚ, πριν την έναρξη κάθε αγώνα; Τι συμβολίζει αυτή η κίνηση και πόσο περήφανους μπορεί να κάνει τους φίλαθλους της ΑΕΚ;

Ο Οδυσσέας είναι η ναυαρχίδα ενός ευρύτερου περιβαλλοντικού πλάνου που έχουμε βάλει με την ΑΕΚ.Η επαφή του κόσμου με τα ζώα είναι αυτή που πραγματικά ευαισθητοποιεί τον άνθρωπο και μπορεί να τον φέρει κοντά σε αυτά. Ο Οδυσσέας είναι εκτρεφόμενο αρπακτικό πτηνό, έχοντας όλα τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά για την νόμιμη κατοχή του, και γεννήθηκε για τον λόγο αυτόν κατ’ αρχήν και μετέπειτα να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα το οποίο και έχει κάνει κατά κόρων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση ιδιαίτερα για τα αρπακτικά πτηνά ήταν σε τραγικό στάδιο πριν ξεκινήσουμε την δράση μας ,με ολέθριες συνέπειες και για μικρούς και για μεγάλους. Πολιτικές του παρελθόντος από κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις έφεραν την κατάσταση στην  χώρα μας, οι άνθρωποι να «φοβούνται» τα αρπακτικά, και ως συνέπεια να μην τα σέβονται. Μόνο η ελεγχόμενη επαφή με τα ζώα μας φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο εκπαιδευτικό τουλάχιστον κομμάτι.

 

-Πόσες ώρες εκπαίδευσης στο γήπεδο χρειάζονται, για να γίνει κάτι τέτοιο;

Αρκετές, τα αρπακτικά πρέπει να πετούν και να γυμνάζονται καθημερινά, έστω και αν είναι εκτρεφόμενα.

 

-Έχεις ξεκαθαρίσει ότι τα αρπακτικά δεν είναι pet και ποτέ δεν θα γίνουν. Είναι πτηνά εργασίας. Φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό ο κόσμος;

Πλέον ναι, μετά από χρόνια ενημέρωσης και συνεχούς αγώνα ναι… Ποτέ δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά κάποιου, η Ιερακοθηρία ήταν είναι και θα είναι, Τέχνη για λίγους, για αυτό κιόλας κρατάει την υπόσταση της μετά από χιλιάδες χρόνια. Σε αυτό βοήθησε βέβαια και η νέα ΚΥΑ που πλέον κάνει αρκετά δύσκολο σε κάποιον να γίνει χειριστής αρπακτικού πτηνού.

 

 

-Έχεις κάποια ιδιαίτερη σχέση με τους Γερακάρηδες της Κρήτης μια και είναι απόγονοι των Γεράκηδων;

Διενέργησα  με στενούς συνεργάτες και επιστήμονες πολυετή έρευνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας για να ξεθάψω έναν πραγματικό θησαυρό παράδοσης, που δικτυώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας. Η Κρήτη είναι σίγουρα σημαντικό κομμάτι με πολύ σπουδαία ευρήματα, αλλά δεν είναι το μόνο μέρος .Ιδιαίτερη σχέση όχι, δεν ξεχωρίζω κανέναν γερακάρη λόγω προέλευσης. Ξεκινήσαμε από το 0 να φτιάξουμε με ορθό τρόπο την Ιερακοθηρία ξανά στην Ελλάδα. Ο μόνος Κρητικός μέντορας ,είναι ο Μπουντρονικόλας ο Δημήτρης, ο οποίος λόγω εργασίας βρίσκεται εκτός Κρήτης.Δουλεύουμε επίσης με νέα παιδιά που είναι αρκετά αξιόλογοι. Οποιοσδήποτε βέβαια μπορεί να προσπαθήσει να πάρει το δίπλωμα χειριστή και να αξιολογηθεί ανάλογα.

 

-Ως Πρόεδρος του Eλληνικού Συλλόγου Ιερακοτροφίας, τι προβλήματα καλείσαι να αντιμετωπίσεις;

Τα μεγάλα καράβια έχουν μεγάλες φουρτούνες….. Η συνέχιση μιας παράδοσης που μας άφησαν οι πρόγονοι μας είναι βαρύ φορτίο. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχει δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα από αξιόλογος γερακάρηδες ,και είναι συμπολεμιστής στην προσπάθεια ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, δρ Παναγιώτης Αζμάνης όπου μοιραζόμαστε τα βάρη και συνεργαζόμαστε άψογα… Η επιστημονική Επιτροπή του ΣΕΙ απαρτίζεται από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες(βιολόγους, δασολόγους, κτηνίατρους, γεωπόνους)στο κομμάτι των αρπακτικών πτηνών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

-Τα γεράκια που χρησιμοποιείτε είναι εκτρεφόμενα από νόμιμα εκτροφεία με πιστοποιητικά, επίσης οι γερακάρηδες με βάση τον καινούργιο νόμο θα έχουν και κρατική πιστοποίηση. Αυτός ο νόμος περί εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κάνει ποιο εύκολο το έργο σας;

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ με τον τρόπο που είναι δομημένη, αποτελεί ίσως την πιο εξελιγμένη νομοθεσία για τα αρπακτικά πτηνά Παγκοσμίως. Μελετήθηκαν όλες οι νομοθεσίες, βρήκαμε τα μελανά σημεία σε κάθε μία από αυτές, και εντάχθηκε στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι αρκετά αυστηρή, αλλά σίγουρα θα βγαίνουν γερακάρηδες με παιδεία και γνώση. Διαχειριστικά είναι πιο δύσκολο, ιδεολογικά και ηθικά θέλω να πιστεύω πιο εύκολο.

 

-Τι απαντάς σε φορείς που υποστηρίζουν ότι από τον συγκεκριμένο νόμο λείπουν σοβαρά επιχειρήματα με επιστημονική τεκμηρίωση. Συγκεκριμένα η ελληνική Ορνιθολογική εταιρία ισχυρίζεται ότι τα «άγρια αρπακτικά είναι ολιγάριθμα, ενώ τα καλοταϊσμένα αρπακτικά των εκτροφείων θα είναι πηγή όχλησης στην φύση»

Εγώ δεν έχω να απαντήσω τίποτα, η ιστορία ο πολιτισμός και το περιβάλλον απαντούν μόνα τους .Η Ιερακοθηρία τόσο πανελλαδικά όσο και Παγκόσμια όχι μόνο κατακλύζεται από επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων με αμέτρητο έργο, αλλά αποτελεί και η ίδια μια επιστήμη. Τόσο δυσνόητη για κάποιους  που φτάνει σε σημείο να φαντάζει ‘κακιά μάγισσα’ και πρέπει να πάει στην πυρά ……..Ευτυχώς που έχουμε τελειώσει με τον μεσαίωνα και πλέον στην πυρά καταλήγουν οι ‘πεφωτισμένοι’….

 

-Πίστευες ποτέ ότι αυτή η αγάπη σου για τα αρπακτικά, θα σε οδηγούσε σε άλλους επαγγελματικούς δρόμους;

Το θέμα του επαγγέλματος προέκυψε μέσα από τις εφαρμογές της Ιερακοθηρίας, και με χρόνια εθελοντικής δουλειάς σε διάφορα θέματα, δεν ήταν αυτοσκοπός. Αλλά ακόμα και τώρα δεν το βλέπω σαν επάγγελμα….

 

-Τι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θα περάσει την εκπαίδευση για να πάρει την κρατική πιστοποίηση και θα θελήσει να το κάνει αυτό επαγγελματικά;

Αν ξεκινήσει με αυτή την προοπτική θα αποτύχει παταγωδώς, στον συγκεκριμένο χώρο είναι κάτι που προκύπτει, με χρόνια εθελοντική δουλειά στο χώρο, και πραγματικό μεράκι για την Τέχνη.

 

-Η συμβολή σου στην εταιρία που εργάζεσαι ως τεχνικός σύμβουλος, σε συνεργασία πάντα με κάποιους συγκεκριμένους φορείς, πως βοηθά στο να προλάβουμε την ανισσοροπία που υπάρχει αυτή την στιγμή στην φύση και στον έλεγχο του πληθυσμού ζώων που απειλούν την αγροτική παραγωγή, την ασφάλεια πτήσεων, κλπ;

Μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές της Ιερακοθηρίας είναι η βιολογική προστασία αστικών η μη αστικών περιοχών από μεγάλη συγκέντρωση πτηνών. Όποτε χρειάστηκε να συμβάλω σε αυτό το έκανα με 100% επιτυχία. Στην εταιρία είμαι κύριος μέτοχος όχι τεχνικός σύμβουλος.

 

-Η Ευρωπαϊκή αστυνομία χρησιμοποιεί αετούς σε κάποιες επιχειρήσεις της, η ελληνική αστυνομία μια και ανήκες στους κόλπους της, σου έχει ζητήσει την συμβολή σου;

Δεν ανήκω πλέον στην Ελληνική αστυνομία, διάλεξα κατεύθυνση και αυτή είναι της Ιερακοθηρίας, όσα και αν με έμαθε η ΕΛΑΣ. Όσο υπήρξα φυσικά και υπήρξαν συζητήσεις ,και είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο για οποιαδήποτε συνεργασία επί του θέματος.

 

– Υπάρχει μια έντονη δράση του συλλόγου σας ώστε να καταγραφεί πολιτιστικά ο ρόλος της Ιερακοθηρίας από αρχαιοτήτων χρόνων. Αναδείξατε ένα κιλίμι από αργαλειό με παράσταση κυνηγιού του 18ου αιώνα στην Κρήτη, το ψηφιδωτό πάτωμα που χρονολογείται τον 4ο αιώνα μΧ στο αρχαιολογικό μουσείο του Άργους και έχει γίνει καταγραφή  πολλών άλλων ευρημάτων. Έχετε κάποια συγκεκριμένα σχέδια ως προς αυτό τον τομέα;

Όπως προ είπα η Ιστορική έρευνα έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο σε ότι κάνεις από τις ρίζες του… Οι εξεταζόμενοι θα διδαχθούν ιστορία της Ιερακοθηρίας, οπότε πρέπει τα στοιχεία να υπάρχουν καταγεγραμμένα.

 

Bolivar

Διαφημίσεις
Διαφημίσεις